1 advent och receptet på saffransbullarna med smörfyllning


Strålande vacker första advent. Solen kanske inte är uppe så länge på dagarna och går verkligen inte så högt upp på himlen. .. men vacker och efterlängtad är den. Några få minus. Gnistrande snö…

Firade första advent i Lilla Gula Huset med gofrukost… och senare på dagen med fika. 

Och nu ska jag lägga ut receptet på dessa grymt goda saffransbullar med smörfyllning:

Ca 30 st

Fyllning (jag gör ca 1 1/2 sats fyllning till samma mängd deg)

150 g smör, rumsvarmt 
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Deg
½ g saffran + 1 tsk strösocker (jag dubblerar saffransmängden)
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjöl

Dekorering
1 ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.

2. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).

4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

7. Pudra florsocker över bullarna när dessa ska ätas. Frys utan florsocker.

Receptet är härifrån:

Såja… nu ska jag väl slippa söka inför nästa jul.

Väl hemma i lägenheten blev det att tända första ljuset igen.

Denda gång till hämtmat: thai. 

Nu är det bara att säga hejdå till en fantastisk helg och ladda för ytterligare en jobbvecka.

2 kommentarer

  1. Therese

    Tack, får nog testa att baka dessa!!! Låter och ser så goda ut ?

  2. Camilla

    Men mums! Borde testas på min lediga lördag eller måndag. Hm…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024

Tema av Anders NorenUpp ↑