Färgade isbitar

Skrivet av den 17 december, 2012 klockan 20:02 i Dagar med Linda,Jobbet och sånt,Jul och Nyår,Pedagogiska ideer

Jag har skrivit om dessa mjölkpaketsisbitar tidigare. Men jag gör det ändå igen – för det är så enkelt och så användbart.

Barnen på mitt jobb har tryckt ned silkespapper i ett par avklippta mjölktetror, fyllt på med vatten och sen har vi låtit dessa frysa. Och vips har man så här fina färgade isblock.

Vi byggde en islykta av dessa till Lucia – mycket effektfullt. Men dom är också mycket uppskattade i den vanliga uteleken: som skatter, som byggstenar, som nåt man kör omkring med i vagnen, som nåt man bär på, som ”mat” (ja i leken då – inte att äta)… Fördelen med att det är silkespapper är att dom inte färgar av sig på kläderna som det annars kan göra om man blandar färg i vattnet.

Så här ser bitarna ut i dagsljus, utan tända värmeljus i mitten:

5 har sagt sitt

5 har sagt sitt när det gäller mina tankar om “Färgade isbitar”

 1. Det här sa Hanna den 17 december, 2012 klockan 22:10

  Urtjusigt! Jag undrar just om jag kan få in is i vårt uggleprojekt på något sätt. Några barn har ju faktiskt efterfrågat att frysa saker som vi gjorde förra året. Det är bara det att lokalerna inte tillåter vattenlek på samma sätt. De bygger gärna nya förskoleavdelningar utan golvbrunn här!!

 2. Det här sa Therese - Sockenvägens Söta den 17 december, 2012 klockan 22:33

  Guuud så smart oc hsnyggt, ett nytt tips för mig som jag tackar å bockar för och ska omsätta! KRAM

 3. Det här sa Åsa den 18 december, 2012 klockan 12:17

  Vad vackert!! 🙂

 4. Det här sa Pernilla den 18 december, 2012 klockan 16:11

  Men va kul! Så enkelt det kan vara och enormt effektfullt.
  /P

 5. Det här sa helena den 13 februari, 2013 klockan 18:10

  En toppen ide!
  Jag prövde idag med några barn MEN silkespappret vi använde färgade av sig (jag råkade ha lite papper på golvet inne under tiden barnen gick och hämtade vatten och golvet blev blått! Går knappt bort) Undar då om när vi använder dessa block om barnen blir full med färg :S Vad har ni gjort i det läget?
  Jag gjorde en egen precis innan jag slutade och la vanligt gult ritpapper i en sån för att pröva…
  vi får väl se imorrn också om det blir is eller ej, rätt spännande för barnen 🙂

  Svar. OJ!!! Vilken TUR du tappade på golvet och inte färgade ned en overall.Jag har inte råkat ut för att silkespappret färgat av sig. Antingen har det varit en annan typ av silkespapper eller också har jag haft ”ljusare” färger. Jag skulle INTE låta barnen leka med isbitar som färgar av sig. Det blir ju inte kul på overaller. Usch. 🙁

  Vanligt papper borde ju också funka bra. Huvudsaken är ju att man får nåt som färgar isen, liksom. Karamellfärg är ju exktremavfärgande så det går ju totalt bort. Hoppas det funkade bra. (undra om vi har silkespapper från när länsman var barn, eller.. varför färgar inte vårt???

Trackback URI | Comments RSS

Vad tycker du?

ABY