Skrivet i kategorin 'Mat och prat'

Superhelg

Lördagen bjöd på bara ett par minusgrader och mera snö. Skottade före lunch och det var så toppenskönt ute att jag knappt hade lust att gå in. 

Men… det blev pizza till lunch och sen förberedde vi söndagens middag, samtidigt som det blev fler brända mandlar.

Och direkt dom var klara åkte stora grytan fram.

Så kokade vi Svärmors kolor. Eller det är nog egentligen mer som fudge. Vem Magnhild var vet jag inte… kanske en moster till Lillemor?

Försvinnande goda.

Och kolorna hann knappt svalna så blev det middagsfix.

Grillat. Torsk med täcke av vitlöksfräst spenat. Scampi. Och bläckfisk. Och så lite ugnsrostade potatisar och morötter till det. Och en klick aioli.

Sen blev det soffhäng. Och inte allt för sent godnatt.

Däremot sov vi länge andra advent. Skönt. Massor av mera snö att skotta men sen åkte vi hemåt redan före lunch.

Vi skulle på julmarknad.

Varmgrader och riktigt blött snöande. Men mysigt.

Här en liten videosnutt jag la upp på FB.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2244644742436732&id=100006736838184

Femtonåringen gick hem och vi gick en riktigt blöt prommis. Sen var det dags att förbereda middag innan mina föräldrar tittade förbi och käkade kycklingspett.

Och glögg. Och saffransbullar. Och knäck, kola och Negerbollar.

Och hips vips var söndagen nästan slut.

2 har sagt sitt än så länge

Magisk lördag

Skrivet av den 25 november, 2018 i Dagar med Linda,Foton,Instagram,Jul och Nyår,Mat och prat

Vilken lördag vi fick. Och så mycket vi hann.
Jag bakade saffransbullar med marsipan och vit choklad.

Vi var ute både på förmiddagsprommis och på eftermiddagsdito. På den sistnämnda hämtade vi hem granen till Lilla Gula och den lilla granen till hemma i hallen.

Idag, söndag, ska vi hämta den stora granen till vardagsrummet hemma. Men den har min pappa fixat.

Framåt eftermiddagen piggnade Femtonåringens till lite grand (tack Ipren) och väste fram att han tyckte vi skulle gå ned till fjärden och kolla isen. (Han har tappat rösten så vi kommunicerar med fejkat teckenspråk eller så väser han fram vad han vill).

Vi hann precis innan det blev mörkt. Så vackert. Och helt tyst. Riktigt magiskt.

Synd vi inte hade skrillorna med oss.

Ugnen hann aldrig svalna efter bullbaket. För in i värmen åkte kalkonen.

Fylld med en gegga av bacon, lök, vitlök, chili, fralla, tomatpuré, buljong, vin, gräslök, persilja och peppar. 

Mums så gott det blev.

Skulle avsluta lördagen med lite film. Men vi orkade bara halva.

Nu ska jag kicka igång söndagen. Vi har massor på agendan. Här ska julen förberedas så allt är klart att tända nästa fredag då vi kommer för att fira advent.

Ingen har tyckt till än

Råbiff med teriyaki och chili

Ljusslingan som vi hängde upp för tre veckor sedan hade pajat när vi kom till Lilla Gula förra helgen. Så den här helgen satte jag upp en ny!

Behövs verkligen i det svarta.

Och förutom att vi kraxat fick vi gjort en hel del denna lördag.

Solen sken och det blev en blåsig promenad. Och pizza till lunch.

Sen tog jag fram den gamla köksmaskinen (från tidigt 70-tal) som låter som ett tröskverk och läker lite olja ibland.

Det skulle bli vörtbröd, inför advent.

Men det jäste inte ett dugg. Suck. Stendöd deg. Funderade en stund om jag skulle gå köpa ny jäst och börja om.

Och så blev det.

Med mycket bättre resultat.

Kolla vilka läckra bröd!

Och goda blev dom också. 👍

Sen blev det mera grejandet i köket.

Femtonåringen här länge önskat att vi skulle göra Råbiff här hemma. Och förra helgen, när han åt just det till förrätt på farsdag, satt vi och spånade ihop ett eget recept.

Och eftersom vi i fredags fick tag på superfin flankstek blev det just Råbiff till middag i Lilla Gula Huset.

Hacka, hacka hacka! 

Kryddade med Teriyaki, Sriracha, färsk chili, hackad persilja och salt och peppar.

Vi förberedde också alla tillbehör så allt skulle gå smidigt när det den var dags att lägga upp.

Dels vitlökskrutonger. Och tomat- och lökhack med citronolja.

Hackad gurka med sockerärtor och citron.

Och ruccola.

Innan vi högg in på huvudrätten blev det vitlöksräkor med rostad baguette.

Sen fick han så sin önskade rätt, tillredd på vårt sätt.

Råbiff med teriyaki och chili, serverad med vitlökskrutonger, tomat- och lökhack, gurka, sockerärtor, ruccola samt chilidressing.

Det blev precis så gott som vi hoppades på.

Helt fantastiskt, faktiskt. Inte en enda liten smula över.

På mitt kluddiga recept stod det även rostade sesamfrön, men det skippade vi. Annars följde vi skissen rätt bra!

2 har sagt sitt än så länge

Äntligen lite sol

Skrivet av den 14 november, 2018 i Dagar med Linda,Mat och prat


Jösses. Vi fick se solen idag. I flera timmar. Faktiskt hela tiden solen var uppe!

Så härligt.

Pillade i oss räkor (och krabba) till middag. Sen avslutade vi middagen med riktig lyxchoklad från Arctic Treats i Kalix.

Åkerbär, Havtorn och Hjortrokola.
Snuskigt dyr och fantastisk god. Och lite lyx var vi ju värda, så här mitt i veckan.

2 har sagt sitt än så länge

Farsdag

Först grattade vi maken. Sen dammsög jag Lilla Gula. Lite svårt att slita sig från alla fåglar som kalasar på godsaker i ett av vårt äppelträd.

Sjukt grå promenad. Och mörkt supertidigt (Och värre ska det bli!)

På hemvägen passerade vi mina föräldrar och grattade även min pappa. 

Och sen avslutade vi helgen med riktigt svullirull!

Arvids Place. Och massa gomat.

Först vitlöksbröd med aioli för mig och maken. Femtonåringen tog råbiff med asiatiska smaker.

Den var gudomlig. Så nu har vi klurat ut hur vi ska krydda vår råbiff – när vi får för oss att göra egen.

Sen blev det Butchers Plate för mig och maken: helt magisk ryggbiff, supergott grillspett på fläskkött, kycklingvingar, sötpotatisstrips, bea och rödvinssås.

Femtonåringen tog Chefs burger: högrevsburgare med bacon, cheddar och aioli.

Vi fick riktigt kämpa för att tallrikarna skulle bli tomma (Lite pommes lämnade vi dock).

Magen stod i fyra hörn och vi orkade bara jäsa i soffan efteråt.

Superhelg som nu är slut.

Så synd det är måndag i morgon.

2 har sagt sitt än så länge

Tidigare inlägg »

ABY