Skrivet i kategorin 'Mat och prat'

Det smälter

Översta bilden i collaget är fotat fredag eftermiddag. Nedre fem dagar tidigare  – dvs söndag

Samma här nedan: fem dagars skillnad.

På baksidan är det massor med snö men där ligger solen på dagtid så där har hänt ännu mer, fast det blir svårare att se.

Lökarna vid husgrunden har tittat upp rätt rejält. Och många av gatorna är sopade eftersom samtliga nu är snö- och isfria. 

Längtar tills då allt är sopat. Hatar sand på golvet inomhus. Måste vara hemskt med hund i hushållet den här tiden på året.

Lilla Gula Huset bjöd på hemmagjord pizza deluxe: lamm, karré, kycklingfärs, räkor, chili, mozzarella och ruccola.

Idag har vi mycket tråkigare väder än på bilden ovan. Den här fotade fjortisen förra lördagen. 

Grått och mycket svalare. Regn väntas. Vi får hitta på nåt annat än mysa i solen denna lördag.

En har tyckt till än så länge

Blåmusslor i vitt vin

Skrivet av den 14 april, 2018 i Dagar med Linda,Mat och prat,Recept - Skaldjur

När man inte hittar färska blåmusslor funkar frysta alldeles utmärkt. 

Det här receptet är superenkelt. Och jäkligt gott. Räcker säkert till fyra, om sällskapet inte innehåller en fjortis utan botten. 🙂

Koka färsk pasta men låt den inte bli klar.

Fräs två lökar och ett par vitlökar i olja. Tillsätt en hackad chili och en halv fiskbuljongtärning. Häll på ca 2 dl vitt vin. Låt koka upp. 

Lägg i två förpackningar frysta blåmusslor (ca 1 kg). Låt koka ca 6 minuter under lock. 

Fiska upp musslorna och låt vätskan koka ihop lite till. Tillsätt en halv pressad citron, en kruka hackad persilja och svartpeppar

Lägg i den nästan färdiga pastan och häll tillbaka musslorna. Rör om. 

Servera. Gärna med extra persilja.

En har tyckt till än så länge

Underbart

Skrivet av den 8 april, 2018 i Dagar med Linda,Foton,Instagram,Mat och prat

Lördagen bjöd oss på utterligare en strålande dag. Hann med både promenad och skidåkning. Det sistnämnda var lite jobbigt: spåret var borta! Men skönt var det. Inte helt fel att avsluta med en solstund på altanen.

Grillade hamburgare till lunch och regnbåge till middag.

Och så var vi vakna alldeles för sent.

En har tyckt till än så länge

Twixkakor – Choklad, mjukkola på en spröd mördegsbotten !

Alltså dom här blev sååå goda.


Du behöver till ca 30 kakor:

1 långpanna

Botten:
6 dl vetemjöl
0,75 dl strösocker
200 gram rumstempererat smör


Kola:
270 gram smör
3 dl socker
4,5 dl grädde
0,75 dl ljus sirap


Garnering:
400 gram mjölkchoklad


Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.Tryck sedan ut degen i en långpanna
och grädda i ca 20 minuter.Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 60-75 minuter på låg värme (gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg). Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt medan du smälter mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan breder ut detta över den stelnade kolafyllningen.
Låt stå svalt.  Skär bitar med en vass kniv  så fort kakan stannat till sig. Alltså den ska inte bli för kall, då kan det bli svårt att skära fina bitar.

Ett tips !!
När det gått ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen , med tillexempel en gaffel.
Kakan ska sedan förvaras i svalt , och ta fram ca 20 minuter innan den serveras

2 har sagt sitt än så länge

Påskdagen

Skrivet av den 2 april, 2018 i Dagar med Linda,Foton,Mat och prat,Påsk


Lika soligt och fint som fredag och lördag. Några grader kyligare och denna söndag stannade termometern på under noll ( till skillnad från övriga dagar när plusgraderna orkat upp till ca 5).

Inga skidor denna dag. Men vi promenerade på isen.

Passade på att vädra sängkläder och bädda rent. Och fjortisen fick dessutom ommöblerat i sitt rum.

Plockmiddag. Och sen en riktigt bra film om andra världskriget : Hacksaw Ridge.

En helt perfekt dag.

Ingen har tyckt till än

Tidigare inlägg »

ABY