Skrivet i kategorin 'Värt att fira'

Årets sista dag

Vi fick en helt underbar sista dag på 2021.

När kaffet var uppdrucket gick vi ut för att skotta snö. Och sen påbörjade vi promenaden. Hann dock inte så långt innan vi blev hemringda. Vi hade fått besök.

Efter kaffe, saffransgifflar och ett par timmars surr gjorde vi om promenadförsöket. Och denna gång tog vi oss hela vägen.

Tillbaka i Gula Huset hade klockan redan blivit mycket. Det var dags att börja tänka på nyårsfirandet.

Vi började med att tända facklor och pulsa genom skogen, ned på den totalt svarta fjärden.

Helt stjärnklart. Och alldeles tyst.

Magiskt.

När facklorna brunnit ut och vi jobbat oss tillbaka genom den djupa snön började vi förbereda middagen. Och sen hoppade vi i finkläderna. Och dukade.

Såg, självklart, Grevinnan och betjänten och sen blev det förrätt: Råbiff med Charlottenlök, chili, srirachamayo och ostgratinerad tortillia.

Sen blev det hummer! Stora!

Hann inte mycket mer än diska undan så var det dags för nedräkning.

Och sen dom riktiga fyrverkerierna.

2022 började på bästa sätt. Vi satt och mös till sent, har sovit gott och ätit en god (och lång) frukost.

2022. Och jag är född 1972. Fatta vad det innebär!

– 72, 82, 92…. hur är det möjligt? räknade maken. Du var ju 17 när vi träffades! 🙈

Idag ska vi städa gården, vädra sängkläder, bädda rent, slänga ut nyårsgranen och grilla hamburgare.

Ingen har tyckt till än

Dan före dan och julafton i ett svep

Jösses. Tiden går på tok för fort. Hinner knappt med. Och än mindre blogga.

Dan före dan började jag jobba klockan 06.00. I princip tomt med barn på huset. Och med en enorm it-crasch inom kommunen så är ju datorerna näst intill obrukbara. Med andra ord otroligt lugnt på jobbet.

Hemma redan till lunch. Började med att göra en deg och sen åkte maken (som också slutade tidigt) för att köpa nyårshummer. Fiskbutiken var dock stängd så vi köpte pizza till en sen lunch istället.

Sen, när bröden var gräddade, gick vi en promenad..

Tillagade en kycklingleverpastej till julaftonens knytkalas (dit även bröden samt sillen vi fixade här om kvällen skulle) samt började förbereda för kvällens uppesittarkväll.

Traditionsenlig hade vi provsmakning av julmaten samt spelade lite Bingolotto (3an och 4ans spel) Men det var så galet tråkigt att vi slog av TVn och gick och la oss. Vilken uppesittarkväll. I säng redan vid 23!

Vaknade efter nio på julafton. Fixade gofrukost och öppnade var sin morgonklapp. ❤

Sen la vi om planerna. En förkylning hade letat sig in i sällskapet vi skulle fira jul med. Och eftersom vi har 0% möjlighet att jobba hemifrån valde vi att hoppa av.

Vi tog sparken och gick och levererade julklappar samt maten vi lovat fixa samt fick med oss lite annat gott samt egna klappar tillbaka.

Sen spelade vi tetris-deluxe. Vi skulle nämligen lyckas få in både mat och klappar samt lite annat viktigt i bilen. Inte helt enkelt. Och för att underlätta öppnade vi ett par klappar som vi visste ändå skulle stanna hemma i lägenheten.

Var på plats i Lilla Gula bra precis klockan 14. Lite svalt inomhus då det hade varit minus 25.7 som kallast under veckan. Men det gick snabbt att värma upp huset.

Kalle i soffan under en filt och sen en varm dusch.

Fixade ett superbra julbord där vi kunde konstatera att chilisillen med lime och romsillen blivit helt perfekta och att kycklingleverpastejen var en höjdare.

Sent på kvällen tog vi tag i den enorma klapphögen.

Och några timmar senare kunde vi konstatera att vi måste ha varit otroligt snälla under året. Jösses så mycket fint.

Klockan gick fort. Hips vips var det juldag och innan vi låg under täcket var klockan nästan tre på natten.🙈

En fantastisk julafton, bara vi tre. Hade inte kunnat bli bättre. ❤🎅❤🎅

Ingen har tyckt till än

Vintersolstånd

Skrivet av den 21 december, 2021 i Dagar med Linda,Jobbet och sånt,Värt att fira

Årets mörkaste dag bjöd på sol. Och ganska kalla grader. Låg kring 11 mitt på dagen och 17-18 nu ikväll.

Tände tomtebloss på jobbet för att fira att det nu vänder (även om både gårdagen och morgondagen är exakt på minuten lika korta).

Sen blev det tomtebloss även hemma – exakt på minuten 16.59, då solen låg som allra längst bort från oss.

Slog in sista klapparna. Dammsög. Och fixade två sorters inlagd sill.

Och sen var kvällen slut.

Ingen har tyckt till än

1 advent

Så mysigt.

Helt traditionsenlig började vi advent med gofrukost och Jul med Adolf Fredrik. Skivan kom 1989 och det är inte många advent- och julaftonsmornar vi missat spela den. Nu för tiden blir det ju via Spotify, men förr om åren var det CD som gällde.

En lite nyare tradition är att tända det gamla änglaspelet.

Använde förmiddagen till att skotta snö, tvätta, dammsuga och vattna blommor.

Kalkonrester till lunch och sen hann vi se Solsidan medan diskmaskinen jobbade.

Åkte hemåt just före fyra. Hämtade ett paket och sen blev det adventmys. Granen kom in.

Glögg. Och mini julbord.

Sonen öppnade sin advents/julkalender. Sånt blir man aldrig för gammal för.

Ett paket varje adventsöndag plus alla udda datum i december fram till jul!

Självklar blev granen klädd.

Helt perfekt. Och ganska extra allt i år. Måste ju matcha pepparkaksbygget.

Har egentligen aldrig någonsin haft plats för en gran, men… 4 veckor per år klarar vi med lite blockerad hylla!

Nu återstår bara dusch, 911 och godnatt. Börjar jobba 06.00 i morgon så….

Ingen har tyckt till än

Vilken lördag

Helt fantastiskt lördag. Trots att jag knappt stack näsan utanför dörren (bara för att fylla på fågelmat).

Efter morgonmys började jag baka.

Vörtbröd. Dom blev såååå goda.

Och medan dom gräddade gjorde jag brända mandlar.

Min absoluta favorit. Helt omöjliga att motstå.

Kvällens middag var Thanksgiving-kalkon. ! Och det tar ju sin lilla tid.

Gjorde fyllningen redan på förmiddagen.

Fräste bacon, lök, chili och vitlök. Addade vitt bröd, tomatpuré, kycklingbuljongtärning, timjan och rökt paprika. Och så lite vin och vatten.

Fyllde kalkonen och kryddade den med grillkrydda. Pressade ned den i 7 liters grytan och satte några droppar vin/vatten runt om samt tärnat smör på toppen.

In i ugnen på 175 grader.

När smöret smält la vi på locket (fast det gick inte att stänga). Efter 3 1/2 timma lyfte vi upp kalkonen och grovstyckade. La tillbaka delarna i vätskan satte ugnen på 100 grader med locket på. Där fick den stå i nästan en timme till. Höjde ugnen till 225 och lyfte på locket. Efter en knapp halvtimme tog vi ut kalkonen, la på lock och där fick den ligga medan vi lagade tillbehören.

Serverade med sötpotatis, yogurtkräm med vitlök och persilja samt gröna bönor. Så jäkla gott.

Eftersom maten lagade sig själv hann vi med en riktigt lång film. Jungle Cruise.

Riktigt bra. Hoppas det kommer en uppföljare.

Vi käkade middag först klockan nio så när köket var snyggt och prydligt igen hanns det inte med mer sista avsnittet av Svenska Nyheter. Sen var lördagen slut.

En har tyckt till än så länge

Tidigare inlägg »

ABY