Skrivet i kategorin 'Recept'

Kristi flygare

Inga 31 grader som sydsvenskarna förärats med. Men kasta om siffrorna och lägg till strålande sol. 

Vi har haft det underbart. 🙂

Härlig förmiddagspromenad, god lunch och sen massa jobb

Massa! Och mest utomhus.

Garaget är städat. Gula bodan likaså. Massa skräp bortforslat. Mera av gården är räfsad och potatislandet är vänt och gödslat

Buskar och träd är beskurna och lilla jordgubbslandet rensat och påfyllt med ny jord. Vi har köpt planeringsjord och gödsel och flyttat vintersaker till röda bodan för sommarförvaring.

Sen blev det asiatisk nudelsallad till middag.

Glasnudlar, hyvlad morotsockerärtor, färsk chili, färsk koriandersalladslöksjögrässallad, rökt lax, rostade sesamfrön och en sås gjord på 1 & 1/2 msk fisksås, 1 lime och 2 tsk farinsocker.

Och så lite film i soffan.

Nu åker maken hem. Jag stannar. Jobbar visserligen jag med i morgon. Men jag börjar först 9. Tar bussen som går 9.15 härifrån i morgon bitti. Då är jag på jobbet 45-60 minuter sent, men fick också en timme övertid i måndags när det körde sig lite.  Har kollat med mina kollegor och det funkar att jag tar ut den timmen i morgon. 

Om allt flyter på bra borde jag hinna en jogging före frukost.

Och nu tror jag att jag hinner städa båda toaletterna innan dusch. Podtime it is.


En har tyckt till än så länge

Blåmusslor i vitt vin

Skrivet av den 14 april, 2018 i Dagar med Linda,Mat och prat,Recept - Skaldjur

När man inte hittar färska blåmusslor funkar frysta alldeles utmärkt. 

Det här receptet är superenkelt. Och jäkligt gott. Räcker säkert till fyra, om sällskapet inte innehåller en fjortis utan botten. 🙂

Koka färsk pasta men låt den inte bli klar.

Fräs två lökar och ett par vitlökar i olja. Tillsätt en hackad chili och en halv fiskbuljongtärning. Häll på ca 2 dl vitt vin. Låt koka upp. 

Lägg i två förpackningar frysta blåmusslor (ca 1 kg). Låt koka ca 6 minuter under lock. 

Fiska upp musslorna och låt vätskan koka ihop lite till. Tillsätt en halv pressad citron, en kruka hackad persilja och svartpeppar

Lägg i den nästan färdiga pastan och häll tillbaka musslorna. Rör om. 

Servera. Gärna med extra persilja.

En har tyckt till än så länge

Twixkakor – Choklad, mjukkola på en spröd mördegsbotten !

Alltså dom här blev sååå goda.


Du behöver till ca 30 kakor:

1 långpanna

Botten:
6 dl vetemjöl
0,75 dl strösocker
200 gram rumstempererat smör


Kola:
270 gram smör
3 dl socker
4,5 dl grädde
0,75 dl ljus sirap


Garnering:
400 gram mjölkchoklad


Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.Tryck sedan ut degen i en långpanna
och grädda i ca 20 minuter.Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 60-75 minuter på låg värme (gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg). Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt medan du smälter mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan breder ut detta över den stelnade kolafyllningen.
Låt stå svalt.  Skär bitar med en vass kniv  så fort kakan stannat till sig. Alltså den ska inte bli för kall, då kan det bli svårt att skära fina bitar.

Ett tips !!
När det gått ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen , med tillexempel en gaffel.
Kakan ska sedan förvaras i svalt , och ta fram ca 20 minuter innan den serveras

2 har sagt sitt än så länge

Andra advent

Regnet har upphört och graderna har nu till kvällen krupit just under noll.

Vi passade på att ta ned den sista tunga blöta snön från raket innan det började frysa på.

Paketerade också gårdagens julgodisfix

Och förra helgen upptäckte jag att just det här receptet saknas på bloggen. Vi skulle koka dom hemma… men receptet var i Lilla Gula.

Så här har jag det nu: receptet på kolan vi alltid gör till jul. (Fast kola… nja… det är mer som fudge)

Var kvar rätt länge i Lilla Gula. Men hann ändå med att börja montera min vikingabåt.

Weee… nu kan jag börja dekorera!

(Ska fota hur det ser ut so far).

God lax som andra adventsmiddag.

Och Nobeldagen till ära blev det såklart med Nobelbesticken!

En har tyckt till än så länge

Saffransbiscotti 

Receptet från ICA. Men jag lägger det här så jag hittar det lätt sen. Tror nämligen dessa skorpor kommer bakas igen någon gång!

Ingredienser

PORTIONER: 40 st

  • 100 g smör eller margarin
  • 1/2 g saffran
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar 300 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl pistagenötskärnor eller andra nötter.

  • Sätt ugnen på 175 grader. 
  • Smält smöret. Tillsätt saffran (gärna stött med en sockerbit). Låt svalna.Rör sen i ägg och socker.
  • Blanda bakpulver och mjöl. Hacka nötterna grovt. 
  • Blanda samman allt till en deg. Dela degen i fyra delar. Rulla varje till en ca 40 cm lång ”korv”. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. 
  • Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna lite. 
  • Sänk tempen i ugnen till 100 grader.
  • Skär sneda bitar av längderna. 
  • Låt torka i ugnen ca 60 minuter med en snittyyta uppåt. Vänd gärna efter halva tiden.

Ingen har tyckt till än

Tidigare inlägg »

ABY