Skrivet i kategorin 'Recept'

Semester dag 35 – våfflor och påhälsning

Blev glatt överraskad på onsdagsmorgonen när termometern visade 20 plus redan klockan 9. Knappa 22 som varmast under dagen. Inte alls mulet och regn som dom sagt på TV. Det nyttjades till max.

Först räfsade vi mera barr och kottar och sen blev det en 7 km prommis. Därefter dukade vi upp gör våffelfest på altan.

Mums…

Bestämde oss sen för att cykla till hamnen för att leta hallon. Och när jag gick in i köket för att hitta någon liten burk att plocka i möttes jag av denna syn:

Turbo tyckte visst att vårt köksbord var ett bra spaningsställe. 😅. Han slank dock ut rätt kvickt när han blev upptäckt.

Hittade många, men de var antingen övermogna eller torkade. Fick bara typ tre deciliter med oss hem. Men det räckte ju till en provsmak i alla fall.

Till middag gjorde vi ett hitta-på-recept. Vi fräste upp lök, paprika, chili och zucchini i olivolja för att få ut vätskan. Sen samma sak med saltad och pepprad strimlad kycklingfilé.

Därefter blandade vi kycklingen med en gegga av 0,5 dl yogurt, 1 riven vitlök, 1 msk tomatpuré, saft från ¼ citron, paprikakrydda– både vanlig och rökt – plus salt. (En dl köttsaft fick också följa med i grytan. ) Vi toppade köttet med de fräst grönsakerna och lät allt stå i ugnen i 175 grader i prick två timmar.

Det blev perfekt. Serverades med massa grönsaker, yogurt och mangoraja i tortilliabröd.

Precis när maten åkte in i ugnen drog himlen ihop och det kom en (1) åskknall, tre nedslag (8 km från oss) och en riktig regnskur. Då passade vi på att se ett serieavsnitt.

Väderrapport 11 augusti: Mest sol. 21,9 som varmast. En kort regnskur vid 18-tiden på eftermiddagen sänkte tempen och blev 3 mm i mätaren, men påverkar ändå inte dagens omdöme eftersom det kom så sent på dagen. Betyg: 4

Ingen har tyckt till än

Semester – dag 6 – åska och basilikamos

Strax efter 01 natten mot tordag fick jag ett gäng bilder skickat till mig. Det var Sjuttonåringen som var ute och dokumenterade den vackra solnedgången.

Onekligen en tjusig natt. (Fast jag stsnnade kvar under täcket)

Torsdagmorgon bjöd sen på varmt och soligt. Men redan efter frukost hörde vi muller på avstånd.

En koll på Blixtvakt visade att ett riktigt kraftigt åskoväder var på väg precis rakt mot oss.

En stund senare såg vi den komma.

Och sen brakde det lös.

Rejält med blixtar, som synes ganska nära…

Graderna kröp ned till bara 15 medan det åskade och regnade som mest, men vädret återhämtade sig snabbt.

Vi passade på att göra helgfint medan solen och värmen återvände.

Sen blev det lunch på altan.

En svettig prommis avslutades med 1 1/2 timmes mys på studsmattan.

Till middag blev det enkelt. Frysta (älg)köttbullar och mos. Men moset pimpade vi med ett gäng hackade tomater, en chili, en finhackad rödlök, massa, massa basilika och riven ost så maten smakade allt annat en enkelt.

Plockade fler jordgubbar. Denna kväll fick vi fyra var. Nu börjar det snart mogna i sån mängd att det räcker till goda efterrätter.

Väderrapport 8 juli: Först sol och 24 grader sen regn och åska. 10 mm regn. Därefter sol och temp mellan 22-25. Betyg: 4

Ingen har tyckt till än

Tomatpaj med fetaost, chili och färska örter

Skrivet av den 6 juli, 2021 i Mat och prat,Recept,Recept - Övrigt

En fantastisk god och enkel paj.

Pajdeg (som inte behöver förbakas):

  • 50 g rumstempererat smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 11⁄2 dl mjölk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1⁄2 tsk salt.

Blanda ihop till en deg. Tryck ut i en springform. Nagga.

Fyllning:

  • 400g körsbärstomater, delade (gärna i olika färger)
  • 100 g fetaost, smulad
  • 1 purjolök, sköljd och fint skivad
  • Lite smör och olivolja till stekning
  • 4 skivor surdegsbröd, tärnat
  • oliver utan kärnor, hackade
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 1 chili, hackad
  • Färska örter, typ persilja och oregano
  • 3 ägg
  • 1 liten burk lätt cremefraishe
  • salt
  • Peppar

Gör så här:

  • Salta tomaterna och låt dom ligga i ett durkslag och rinna av i ca 30 minuter. Vänd dom då och då.
  • Fräs purjolöken mjuk i smör och olja. Tillsätt chili och vitlök.
  • Blanda cremefraishe med ägg, salt och peppar.
  • Blanda de avrunna tomaterna med fräset, fetaost, bröd, oliver och färska örter.
  • Blanda med stanningen.
  • Häll i pajskalet.
  • Grädda i ugn ca 40 minuter.

Servera med tex ruccolasallad och cashewnötter samt en klick chiliaioli.

Ingen har tyckt till än

Foccacia med extra allt (aka Midsommarfoccacia)

25g jäst

3 dl ljummet vatten

0,5 dl olivolja

2 msk flytande honung

1 msk flingsalt

550 g vetemjöl

Grönsaker till kransen. Jag hade cocktailtomater i olika färger, rädisor, röd lök, knipplök, oliver, röd paprika, gräslök, basilika, oregano, timjan, rosmarin.

Lös upp jästen med vatten. Tillsätt olja, honung, salt och sist vetemjöl.

Blanda ihop till en deg.

Låt jäsa under duk 30 minuter.

Ta upp på bänk och knåda. Platta ut. Lägg över i smord långpanna och platta ut helt. Låt jäsa 30 minuter till, även nu under duk.

Sätt ugnen på 225 grader. Skär grönsaker och fundera ut mönstret.

Nagga hela brödet med knogarna. Lägg över mönstret. Jag la det helt klart, förutom blad och strån, på sidan om plåten så jag bara kunde flytta över kransen sen.

Ringla över olivolja. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Jag la ett bakplåtspapper över brödet efter ca 7 minuter för att tunna blad och strån inte skulle brännas. Sen plockade jag bort pappret och lät brödet få riktigt fin färg sista 3-4 minuterna.

Superfint. Och jättegott. (Frös mittendelen som var fri från grönsaker. Resten åt vi upp under midsommarhelgen).


Ingen har tyckt till än

Pingstdagen

Aningen bättre väder. Vi slapp regn och tempen orkade upp till 8 grader.

Vi var ute typ hela dagen. Och gjorde massor.

Började med att skotta ihop grus från grannens gård som traktorn skottat in på vår gräsmatta.

Mycket grus.

Vi använde det till att fylla ut svackor på infarten.

Sen satte vi potatis.

Två sorter: Gourmandine och Lily Rose.

Därefter pausade vi för lunch. Hade lax, romsås och några få potatisar kvar från fredagen. Samt en näve pommes från lördag. Det kompletterades med en typ av omelett.

Sex ägg, 4 msk mjölk, lite grönsaksfond, chili, en kruka dill, peppar och en nypa socker blandades och sattes i en smord ugnsform. Sen fick det stå i 150gradig ugn i 45 minuter. Bara att stjälpa upp och skära i bitar. Jättegott.

Ute fortsatte vi pyssla. Rensade ogräs runt alla buskar och träd. Sen gödslade vi dessa med benmjöl. Blåbärsbuskarna fick däremot torv.

Och så grävde vi en grop som vi fyllde med rhododendronjord och den nya blåbärsbusken.

Jag rensade upp bland jordgubbarna och täckte jorden med halm. Det har vi aldrig testat förr.

Det som är utan halm är smultron och dom brukar täcka hela jordytan själv!

Maken satte om ett par kaktusar och sen planterade vi indianmynta i två amplar som skulle hem till balkongen.

Vi hade till och från sällskap av vår sötaste granne Svea.

Men även vår nyaste: Turbo.

Svea vaktar på Turbo och morrar liksom åt honom. Turbo verkar däremot inte alls se Svea!

Han skuttar bara runt som den ungkatt han är. Obrydd om allt. Nyfiken på det mesta.

Innan vi lämnade Lilla Gula hann vi även vattna inomhus samt gå ett varv med dammsugaren.

Var inte hemma förrän efter 18 så vi fick tänka snabb och enkel middag. Det fick bli hemmagjord pizza.

Creme fraishe, vitlök och riven ost i botten. Sparris, skinka, mozarella samt Prosciutto och pizzakrydda som topping.

Och sista minuterna babyspenat. Några blad färsk basilika fick kröna pizzan vid servering.

Den var magisk.

Hann med lite StarWars och jordgubbar innan vardagen knackar på. Gäller ju att ta sig till jobbet i morgon så man inte missar sin möjlighet att plocka ut ersättning för nationaldagen. För det gäller att jobba annandag pingst om man ska få rätt till det!

God Natt!

Ingen har tyckt till än

Tidigare inlägg »

ABY