Skrivet i kategorin 'Recept'

Råbiff med teriyaki och chili

Ljusslingan som vi hängde upp för tre veckor sedan hade pajat när vi kom till Lilla Gula förra helgen. Så den här helgen satte jag upp en ny!

Behövs verkligen i det svarta.

Och förutom att vi kraxat fick vi gjort en hel del denna lördag.

Solen sken och det blev en blåsig promenad. Och pizza till lunch.

Sen tog jag fram den gamla köksmaskinen (från tidigt 70-tal) som låter som ett tröskverk och läker lite olja ibland.

Det skulle bli vörtbröd, inför advent.

Men det jäste inte ett dugg. Suck. Stendöd deg. Funderade en stund om jag skulle gå köpa ny jäst och börja om.

Och så blev det.

Med mycket bättre resultat.

Kolla vilka läckra bröd!

Och goda blev dom också. 👍

Sen blev det mera grejandet i köket.

Femtonåringen här länge önskat att vi skulle göra Råbiff här hemma. Och förra helgen, när han åt just det till förrätt på farsdag, satt vi och spånade ihop ett eget recept.

Och eftersom vi i fredags fick tag på superfin flankstek blev det just Råbiff till middag i Lilla Gula Huset.

Hacka, hacka hacka! 

Kryddade med Teriyaki, Sriracha, färsk chili, hackad persilja och salt och peppar.

Vi förberedde också alla tillbehör så allt skulle gå smidigt när det den var dags att lägga upp.

Dels vitlökskrutonger. Och tomat- och lökhack med citronolja.

Hackad gurka med sockerärtor och citron.

Och ruccola.

Innan vi högg in på huvudrätten blev det vitlöksräkor med rostad baguette.

Sen fick han så sin önskade rätt, tillredd på vårt sätt.

Råbiff med teriyaki och chili, serverad med vitlökskrutonger, tomat- och lökhack, gurka, sockerärtor, ruccola samt chilidressing.

Det blev precis så gott som vi hoppades på.

Helt fantastiskt, faktiskt. Inte en enda liten smula över.

På mitt kluddiga recept stod det även rostade sesamfrön, men det skippade vi. Annars följde vi skissen rätt bra!

2 har sagt sitt än så länge

Snabb äppelpaj utan ugn

Skrivet av den 9 september, 2018 i Dagar med Linda,Mat och prat,Recept,Recept - Sötsaker

Läste ett recept någonstans där man kunde göra äppelpaj på fem minuter utan ugn.

Exakta mått och ingredienser minns jag inte men så här gjorde vi.

Tärna fyra äpplen i pytt-i-panna-stora bitar.

Stek i smör. Tillsätt råsocker (eller annan sort) kanel och kardemumma

När äpplena är lagom mjuka smular man ned 8 digestivekex och rör om.

Servera med vaniljsås (eller glass)


Jag själv och de tre övriga testpersonerna gav tummen upp. Jättegott. Och snabbt.

Ingen har tyckt till än

Hallonbiskvier i långpanna 

Skrivet av den 16 augusti, 2018 i Dagar med Linda,Mat och prat,Recept,Recept - Sötsaker

Igår bakade jag superenkla hallonbiskvier i långpanna. Och eftersom dom blev väldigt lyckade skriver jag ned receptet här så jag lätt hittar det igen. (Nästa gång provar jag nog med citron)

Till en långpanna med måttet 30×40 behövs:

  • 600 g mandelmassa
  • 3 äggvitor 
  • 0.7 dl strösocker 
  • 300 g smör 
  • 4.5 dl florsocker
  • 3 äggulor
  • 1.5 msk vaniljsocker 
  • 1 1/2 dl upptinade frysta hallon 
  • Lite pressad citron
  • 80 g mörk choklad
  • Några droppar citronolja
  • Ev. extra dekoration

Riv mandelmassan och blanda med äggvitorna och socker till en slät smet. Bred ut kladdet i bakpappersklädd långpanna och grädda ca 10- 15 minuter i 200 grader, tills kakan har fått fin färg. 

Låt svalna ordentligt innan smörkrämen ska på.

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggulor till en jämn, fin och mjuk smet. Pressa ur saften ur hallonen genom en sil och tillsätt lite i taget i smörkrämen. (Utan kärnor och fruktkött, alltså) Avsluta med lite pressad citron. Bred över kakan.

Smält mörk choklad med några droppar citronolja och ringla över. Jag använde en gaffel. Dekorera eventuellt med något extra snyggt, typ hallon eller strössel. 

Skär i bitar när smörkrämen och chokladen stelnat ordentligt.

En har tyckt till än så länge

Sån härlig lördag


Sjukt skönt med helg.
Och sol och varmt under lördagen gjorde ju inte saken sämre. Att vi sen valde t-shirt istället för linne på vår förmiddagsprommis eftersom det ”bara” var 23 grader säger väl nåt om sommaren 2018.

Rester till lunch. Och inte vilka rester som helst.

Blev färska vårrullar fyllda med finstrimlad biff och grillad paprika från fredagskvällen. Det tillsammans med en fyllning av glasnudlar, sallad, avokado, vårlök och koriander blev en supersmarrrig kombo. En färdigköpt dippsås med vitlök och ingefära samt en snabblandad av sweet chili och Sriraka blev pricken över i. (Glömde hacka färsk chili till rullarna… dom dög ändå.)

Sen blev det nyplockade smultron och glass till efterrätt.

Fjortisen och kompisarna cyklade och badade.  Vi tog en cykeltur utan bad.

Passerade dock de badande tonåringarna. Och dom ville säkert ändå inte vara med på bild på bloggen så jag fotade bara badstället 

Maken och jag cyklade runt och kollade ställen vi inte upptäckt tidigare. En dryg timmes trampade blev det.

Perfekt cykelväder. 25 plus och växlande sol.

Väl tillbaka i Lilla Gula blev det dusch. Och drink.

Igår var det nämligen exakt 29 år sen vi blev ett par. Grattis till oss.

Och eftersom EuroPride pågick (pågår?) för fullt tog jag min ”prideklänning” dagen till ära.

Till middag serverades kräftor… Så gott. Och så länge sen.

Efter maten (ja, före också) hjälpte fjortisens kompis fjortisen att skruva i moppen…

Och så blev det mys i soffan..

Sjukt härlig lördag.

Ingen har tyckt till än

En till perfekt dag

En till perfekt dag har passerat. Varm och rätt aktiv. Härligt svettiga när det var dags för dusch innan middag.

Nästan 29 grader idag med. Hann med både promenad och solande. Massa ogräsrensade och vattnande. Lunch– och middagsfix och seriemys i soffan 

Jag gillar raka och cirkelformade tydliga avgränsningar mot träd, buskar och andra odlingar. Dom tenderar ju dock att växa bort om man inte är där och fixar. Vilket jag gjorde igår. Fixade alltså. 

Ovan våra tre äppelträd samt körsbärsditot

Nedan våra fyra krusbärsbuskar.

Och här potatis/jordgubbslandet.

Även vinbärsbuskar och blomland fick tillsnyggade kanter.

Jordigt och rejält svettigt. Men fint blev det.
Till middag lax. Med galet god sallad som tillbehör.

Kokt lätt avsvalnad broccoli blandades med avokado, vårlök och rivet skal från en citron. Precis innan servering fräste vi på (kokt) haricovertes i olja och vitlök. Dessa blandades ned tillsammans med lite hackade cashewnötter. Och så en dutt olivolja. Samt chilipeppar och lite extra salt. Så jäkla mumsigt. 

Sen blev det jordgubbar och smultron på det.

Idag får vi middagsgäster. Vietnamesiska vårrullar står på menyn. Men först ska vi njuta av solen. Och rensa ännu mera ogräs. Bara kaffet är uppdrucket…

En har tyckt till än så länge

Tidigare inlägg »

ABY