Skrivet i kategorin 'Recept'

Sol idag med

Tänk om vi kunde få ha detta väder varenda dag… ett bra tag i alla fall.

Kallt på nätterna. Det var minus 15 när jag gick till jobbet. Men sen jobbar solen på bra. Så kring minus 5 blir det efter lunch. Helt galet härligt.

Tyvärr verkar molnen ska dominera i morgon och sen ska det komma mera snö. Men till helgen hoppas vi på soool.

Gick och bytte ut Sextonåringens nyinköpta skidor. Vill inte riskera att han undviker att komma med oss ut ifall glidet uteblir.

Så nu är nya införskaffade och redo att hämta på fredag (trots att dom jag köpte förra helgen är kvar i Lilla Gula: Kom in med dom nån dag vid tillfälle!)

Hann en liten prommis både på lunchen och efter skidbytet. Och även en titt in till makens morbror.

Efter det middag: Thaisoppa. Världens enklaste.

Vanlig Kelda färdig Thaisoppa. Pimpad med äggnudlar, skivade färska champinjoner, färsk hackad chili, cocktailtomater, räkor (eller crabsticks) och koriander.

Nu blir det vilda djur i Serengeti.

En har tyckt till än så länge

Chili på högrev

Skrivet av den 9 februari, 2020 i Dagar med Linda,Mat och prat,Recept,Recept - Nöt

Supergod chili som sköter sig själv medan man gör annat.

Recept på vår variant:

Börja med att göra en kryddblandning av

1,5 msk anchochilipulver,

1 msk chipotlechilipulver,

1 msk spiskummin,

torkad basilika och timjan,

lite rökt paprikapulver och

0,5 dl vatten.

Tärna högrev. Vi gjorde på 1,7 kg. Salta lätt.

Fräs en förpackning tärnad bacon i stekpanna. Plocka upp baconet och fräs högreven i fettet. Räcker det inte, använd smör!

Plocka fram stora grytan.

Fräs två lökar i olivolja.

Tillsätt tre finhackade vitlöksklyftor och två finhackade färska chili.

Och så i med kryddblandningen.

Tillsätt sen köttet (inte bacon),

en frp hela tomater och

5-6 dl vatten.

På med lock och låt sedan småputtra i minst två timmar. Vår kokade 3,5 innan vi lyfte på locket och lät vätskan reducera.

Tillsätt bacon när grytan kokat klar (4 timmar!)

Och red med maizena. Smaka av med salt och peppar om det behövs.

Servera sen i tortilliabröd med goda tillbehör. Vi hade

Guacamole, kidneybönor, tomater, lök, oliver, gurka och yoghurt.

Rekommenderas varmt!

Ingen har tyckt till än

Årets deppigaste dag???

Årets deppigaste dag. Blue monday. Skilsmässomåndag.

Formeln för att detta är årets deppigaste dag är beräknat på väder, skulder, tid som gått sedan jul, misslyckade nyårslöften och motivation.

Min måndag blev dessbättre en bra måndag.

Väder? Var ju superskönt. Fluffig vit snö i förmiddags. Kramsnö till eftermiddagen.

Skulder? Har vi inga.

Tid som gått sen jul? Eh… ja… skulle det vara deppigt? Det blir ju ljusare för varje dag!

Misslyckade nyårslöften? Gav inget så…

Motivation? Den är väl bra! Orkade då både jobba och fixa supergod middag så…

Dessutom fick jag bra svar från mammografin.

Och så lämnade jag blod och fick två till Iittala glas – Lempi – så nu har vi sex stycken hemma och lika mångs i Lilla Gula.

Middagen då?

Så jäkla god. Och enkel.

https://www.coop.se/recept/huevos-rancheros-i-ugn

Recept från Coop. Huevos-rancheros.

Förhoppningsvis hinner vi även lite måndagsmys också innan John Blund kallar!

En har tyckt till än så länge

Stormigt

Skrivet av den 5 januari, 2020 i Dagar med Linda,Foton,Mat och prat,Recept,Recept - Lamm

Vilken toppenlördag.

Började redan före frukosten med att koka vildsvinsbuljong. Det tog nästan hela dagen, men resultatet blev jättegott.

Tog en promenad före lunch. Sex grader. Ingen blåst. Och lite sol. Superskönt.

Efter lunch började det blåsa. Och det rejält. Typ storm. Väntade bara på att bli utan ström, men det klarade sig.

Vi var glada att vi redan varit utomhud och mös istället i soffan och såg nyaste avsnittet av Ture Sventon.

Framåt eftermiddagen förberedde vi en lammstek. Blandade smör, vitlök, rivet citronskal, timjan, spiskummin, salt och peppar. Det smorde vi sedan in steken med samt gjorde en massa hål som vi tryckte in kryddsmöret i. Lammet stekte vi sen i 150 grader i två och en halv timme – till termometern visade 63 grader.

Till steken serverades ugnspotatis, vitlöksyoghurt, grekisk sallad. Och så hade jag gjort ett citronsalt att krydda extra med.

Idag – trettondagsafton – har vinden avtagit. Det har istället blivit kallt, 13 grader, och jag ska dammsuga, lyssna podd, promenera och så ska vi till Kalix en sväng.

Ikväll ska vi grilla kottisar!

Ingen har tyckt till än

Farinlimpa

Skrivet av den 22 december, 2019 i Mat och prat,Recept,Recept - Övrigt

Fantastisk goda. Och enkla att göra.

Fick receptet av en kollega, men jag ändrade lite.

1 jäst för söta degar

5 dl lite svalare än ljummet vatten

3 1/2 dl farinsocker

2 rumsvarma ägg

2 tsk pomeransskal

1 tsk salt

6 dl vetemjöl

9 dl rågsikt

Degen blir lös och kladdig. Jag fördelade den direkt i två smorda brödformar och knådade/formade dom där i.

Jäste bröden under plastfolie i drygt en timma. Kanske nästan en och en halv.

Gräddade sen i nedre delen av ugnen i 45 minuter!

En har tyckt till än så länge

Tidigare inlägg »

ABY