Skrivet i kategorin 'Recept'

Midsommar 2022

Vilket midsommarväder vi fick. Sol och varmt. Tempen orkade upp till +25 grader och vi höll oss ute mest hela dagen.

En promenad mitt på dagen.

Tänkte plocka blommor till en krans, men blev lat. Dessutom skräpar det så…

Gräddade våfflor till lunch.

Först några med lufttorkad skinka, potatissallad, rom och avocado.

Sen med färska jordgubbar och grädde!

Hade planerat att baka baguetter. Men det härliga vädret lockade fram gräsklipparen istället för köksassistenten Podd, handklipparen och sol. Perfekt kombo.

Planterade om tomatplantan vi köpte på Ikea och vattnade allt.

Sent fixade vi middag. Och trots att klockan passerade 21 innan maten var färdig att servera kunde vi käka utomhus. 20 grader och inga mygg.

Tänkte byta spellista till något somrigare än metall. Men sonen invände: Det här blir väl bra. Det är ju vår midsommar!

Gravad- och varmrökt lax, havsfrysta räkor, ost, kycklinglår och sallad. Dessutom en magisk potatissallad.

Recept här:

Koka potatis mjuk. Ånga av.

Bryn smör tills det är brunt och luktar smörkola. Häll i skål och låt bottensatsen sjunka ned ordentligt.

Dela potatis i halvor. Lägg på ett fat. Ringla över smör (utan bottensats). Salta och peppra. Lägg över skivade rädisor. Klicka ut löjrom och Turkisk Yoghurt. Klipp över massa gräslök.

Alltså!🥰

Efter tio droppade graderna till +18. Då kom även myggen. Vi flyttade in. Diskade undan. Och såg Big Sky.

Har bara varit +11 grader i natt. Men det är redan +21, så kommer det inga moln borde midsommardagen bli fin även den.

Ingen har tyckt till än

Lördag, trädårdsfix och laxtacos

Skrivet av den 19 juni, 2022 i Dagar med Linda,Mat och prat,Recept,Recept - Fisk

Vaknade i tillräckligt god tid för att hinna fixa frukost innan maken anlände till Lilla Gula, med buss.

Inte toppenväder, men helt ok. Blev en 1 ½-timmes prommis mitt på dagen. Sen grillade vi karrékottisar till lunch.

Tog fram trimmern och snyggade till baksidan, räfsade och klippte sen allt gräs.

Till middag lagade vi laxtacos.

800g lax saltades och penslades med salsa. Vi hade garlicsmak denna lördag. Hackade även över en färsk chili.

Laxen ugnsstektes 20 minuter i 200⁰.

Sen serverades laxen på små tortilliabröd med ruccola, blandsallad, tärnad mango, massa, massa avocado skivade rädisor, picklad lök, salsa och srirachamayo.

Så himla gott.

Tråkväder denna söndagförmiddag. Grått. Blåsigt. Och få grader. Undra vad vi ska hitta på?

Ingen har tyckt till än

Väl nyttjad tid

Onsdag. Och regn på morgonen. Det slutade dock synnerligen kvickt men dan blev grå och det höll sig kring 15 grader.

Använde tiden efter jobbet effektivt. Först en tabata med sonen. Sen gick jag och hämtade ett paket samt sonens nyservade cykel. Cykeln packade jag in i bilen och sen stack vi till Lilla Gula med den. Lämnade cykel, ren tvätt och lite torrvaror. Vattnade..och konstaterade att popcorn, solrosor och sockerärtor tittat upp.

Det är massa äppelknoppar i träden som blommade dåligt i fjol och typ inga i det som förra året dignade av frukt.

Spenaten växer dåligt, men nyaste rosen bra. Och till helgen ska jag på maskrosjakt.

Var bara borta en dryg timme. När vi kom hem hade maken börjat städa. Anslöt och när det var klart fixade vi fuskgyros.

Gjorde egen gyroskrydda och fräste sen massa, massa fläskfile med kryddblandningen, lök, vitlök och salt.

Sen serverades det i libabröd med chili, massa grönsaker och vitlöksyoghurt.

Sen Obi-Wan.

Och nu är jag trött!

Ingen har tyckt till än

Fiskgryta med regnbåge, skreitorsk, blåmusslor, räkor och aioli

Skrivet av den 22 maj, 2022 i Mat och prat,Recept,Recept - Fisk

Åt en fantastisk fiskgryta med regnbåge, skreitorsk, räkor och musslor i lördags. Receptet vi använde var lite halvdant och det saknades både instruktioner och ingredienser. Dessutom var det ibland en gryta vi gjorde och ibland kallades det för soppa.

Det hela blev i alla fall gudomligt gott och för att slippa tänka så mycket nästa gång så kommer här vår variant av grytan.

Egen fond

Skalen från 500g räkor

2msk tomatpuré

½ kruka timjan

½ kruka persilja

Fänkålstjälkar från 1 fänkål

2 vitlöksklyftor

1½ liter vatten

Grytan:

500g skalade räkor

300g regnbågsfile

300g skreitorsk

500g (frysta) blåmusslor

300g potatis

300g morot

1 fänkål

½ purjolök

2 chili

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

½ kruka timjan

½ kruka persilja

1 kruka gräslök

0,5 g saffran

1½ dl vitt vin

3 dl grädde

Smör

Olivolja

2 msk tomatpuré

Salt

Svartpeppar

Ca 7-8 dl egen kokad fond

Aioli

Fiskfond på flaska eller fiskbuljong

Gör så här:

Skala räkor. Ställ räkorna i kylen och blanda skalen med 2 msk tomatpuré, massa timjan, stjälkarna från en fänkål, två delade vitlökar samt persilja.

Rosta i ugnen på 225 grader tills det är lite svart. Ca 20 minuter. Rör om nån gång under tiden.

Koka upp 1,5 liter vatten och häll över de rostade räkorna i grytan. Koka och låt reducera till hälften, ca 30 minuter. Sila.

Tärna potatis och morot. Hacka fänkål, chili, purjolök och gul lök.

Fräs i smör och olivolja i en stor järngryta. Tillsätt 2 msk tomatpuré. Fräs en halv minut till. Tillsätt saffran, vitt vin och grädde. Låt koka upp. Häll på lämplig mängd av den egna lagen, ca 7 dl. Låt puttra en stund, till grönsakerna är lagom klara. Smaka av med fiskbuljong eller fiskfond.

Salta och peppra regnbåge och skreitorsk. Tärna. Lägg ned fisken och frysta blåmusslor i grytan. Koka upp och låt koka ca 5 minuter. Rör i nästan alla skalade räkor samt massa repad timjan, hackad gräslök och hackad persilja.

Servera i djup tallrik med en klick aioli. Dekorera med ytterligare några räkor samt en timjankvist.

Glöm inte ett gott bröd!

Ingen har tyckt till än

Sticky revbensspjäll

Skrivet av den 27 februari, 2022 i Mat och prat,Recept,Recept - Fläsk

Fantastiskt bra sätt att tillaga revbensspjäll på.

Detta recept är för ca 2 kg tjocka spjäll.

Salta och peppra spjällen. Stek i ugn, 125⁰, under lock (så ångan stannar i grytan) i många timmar. Minst 3.

Blanda samman en glace av:

0,75 dl ostronsås

0,75 dl hoisinsås

0,75 dl ketchup

0,5 dl honung

3 msk soja

3 msk balsamvinäger (vi har mangodito)

Massa färsk riven ingefära

Två rejäla rivna vitlöksklyftor

1 hackad chili

Ta upp spjällen från grytan. Höj tempen till 225⁰ Dela och lägg på plåt med bakplåtspapper. Gegga runt spjällen i glace så det kommer åt överallt.

Lägg tillbaka i ugnen och låt dom ligga inne till det bubblar duktigt om spjällen.

(Vi la sen tillbaka spjällen i grytan som fortfarande var varm, la på locket, och tillagade rotsaker i ugnen eftersom vi inte har varmluftsdito. På så vis höll spjällen värmen tills allt var klart!)

Ingen har tyckt till än

Tidigare inlägg »

ABY