Skrivet i kategorin 'Recept'

Fixarlördag

Sov länge på lördagmorgon. Så skönt. Och sen en riktig mysfrukost med nybakade rågfrallor och färskpressad apelsinjuice.

Sätt ovanligt kort i soffan med mitt kaffe eftersom jag nästan bums efter frukost började baka kanelbullar.

Kall degvätska. Bakade ut bullarna direkt, utan att jäsa degen. Och sen fick dom jäsa två timmar. När dom var gräddade penslade jag bullarna med sockerlag och dekorerade med pärlsocker.

Mycket lyckade bullar!

Var ute och skottade lite snö, tog en prommis och så fixade vi granar till Lilla Gula.

Sen kom gamla hushållsassistenten fram igen (för tredje gången denna helg). Nu blev det julens första godis: Negerbollar.

Brukar rulla dom helgen innan advent men i år ska vi på fest kommande helg så vi pysslade ihop dessa redan nu.

Till middag blev det sen musslor. Mums…

och så började vi se Mission Impossible – Fallout. Men vi orkade inte se den färdigt. Dels blev klockan mycket och dessutom är filmen inte superbra direkt. Frågan är om vi alla kommer se den klart.

Idag ska vi skura toaletter, sätta utegranen på plats (Fast inte tända den) och så är jag sugen på hamburgare till lunch… men jag vet inte om vi har några i frysen!

Ingen har tyckt till än

Tisdag 9 juli – det blev ju lite varmt

Mulet. Och vi som förberett för cykeltur och picknick.

När solen fortfarande saknades klockan 12 åkte vi till Kalix.

Vi hämtade lite prylar i lägenheten, käkade supergod thailunch och handlade.

När vi sen var tillbaka i Lilla Gula var vädret riktigt fint.

Hann både sola och promenera

… innan det blev sen middag.

Mamma och pappa var förbi en snabbis och Femtonåringen cyklade iväg på filmkväll.

Vi rengjorde flaskor och silade Syrénsaften.

Den blev riktigt god. Härlig färg också.

Receptet kommer från Lotta Öströms instagram @lottaostromsmat

Och så sist:

Väderrapport tisdag 9 juli: mulet och 18 grader på förmiddagen / sol och 22 på eftermiddagen. 👌

Ingen har tyckt till än

Midsommarafton

Vi fick en helt underbar midsommarafton. Det var lovat tråkväder… Men vi fick istället riktigt härligt..

Började, såklart, med mysfrukost. Och en massa gott.

Och sen gjorde jag en deg. Planen var kalljästa grekiska lantbröd

Och så planterade jag två plantor vi fått i sommarpresenter tidigare i veckan.

En 7,5 km riktigt svettig promenad stod sedan på programmet.

Kvavt. Tryckande. Skönt.

När vi var tillbaka hade bröden överjäst. Bara att knåda om. Antar att 25 plus inomhus var liiite för varmt för att kalljäsa! 🙂

Rester till lunch. Och så grädda det nu lagom jästa bröden.

Sen plockade jag rabarber

Vi skulle testa göra en rabarberdrink till kvällen.

Hushållsassistenten från 1974 kom fram. (För andra gången denna midsommarafton).

Hade aldrig testat mixerdelen förr. Men den funkade. Dock sprättade säkringen på den lagom till rabarbern var mixad. Trodde först apparaten gjort sitt men maken fixade!

Femtonåringen förberedde en midsommareld. Det finns ju faktiskt liiiiite finskt påbrå i våra gener – mammas mormor var från finland – och där eldar man ju på midsommar.

Nu gjorde vi det med.

Mysigt.

Jag plockade blommor och satt sen vid brasan (svettigt) och fixade hårdekorationer.

Använde ett färdigt diadem samt en klassisk hårkam. Smidigt. Och fint blev det.

Innan vi duschade bort dagens sysslor bakade vi olivsnurror som skulle bli tilltugg till rabarberdrinken.

Sen hopp i klänningen!

Ja, de mina skippade ju just klänning… Men krans fick jag på dom.

Bästa grannen ville också vara med på fotosessionen. ❤

Så var det dags för rabarberdrink och olivsnurror.

Riktigt fräsch. Dock lite för söt. Gillar receptet men kommer göra som nedan nästa gång det ska mixas rabarber och gin:

Mixa 250g grovhackad rabarber med skal och saft från en halv lime, 1,5 dl vatten och 0,5 dl socker (originalreceptet sa alltså dubbla mängden socker) och en kvist rosmarin.

Sila

Blanda med gin. Dekorera med limeskiva och extra rosmarin.

Det började mullra på avstånd vid sjutiden så då gick vi inomhus och fixade fram middagen. Det blev ingen åska. Inget regn heller. Men vi åt inne. Kändes som att vi skulle fått sällskap av blodsugarna annars.

Klämde såklart i oss jordgubbar till efterrätt och sen startade vi upp serien 24 s:7 på Via Play.

Vi gick och la oss efter 12. Då var Femtonåringen fortfarande ute.

Och kvart i ett fick jag denna bild skickad till mig…

Fast då sov jag och såg den först i morse.

Midsommardagen är – tvärt emot midsommarafton – så himla supergrå.

Och någon har knyckt värmen. Bara 14 grader. Regnet hänger i luften.

Kanske lika bra att starta snabeldraken

Ingen har tyckt till än

Torsdag, typ. Fast tisdag..

Det blev ju sol idag. Fast lagom tills jag slutade och tänkte sticka ut och kuta började det regna.

Så jag vädrade och tvättade sängkläder, bäddade rent, dammsög, dammtorkade samt körde ett rätt hårt tabatapass. 11×8. 🙂

När jag var klar slutade det regna. Såklart.

Supersmarrig middag. Världens enklaste. Såvida man får tag i vit sparris.

500 g vit sparris – skalad och delad- fräste i lite citronolja tillsammans med färsk chili. Sen sänkte vi tempen och öste i en burk Philadelphia ost, vitlök och örter, 1,5 dl mjölk och 2-3 msk röd pesto. När det var bubbelvarmt pepprade vi och tillsatte färsk hackad basilika. Serverades sedan med pasta och god salami. Plus extra basilika (Och en stor sallad med bla oliver).

Blev en kvällsprommis också. Regnet hängde i luften men vi fick bara några droppar på oss.

Femtonåringen har skollov i morgon. Och fredag. Vi jobbar. Men självklart blir det en sväng till Lilla Gula i morgon efter jobbet.

Men nu dusch.

Ingen har tyckt till än

Härligt väder, ugnsbakad torsk och färgglada kissar

ljuvligt när vädret vänt. Nu har vi haft flera fina dagar och idag undrar jag om tempen kom upp i 20 eller om den stannade just under. Tyvärr inte helt 100 i form så någon jogg har det inte blivit, varken igår eller idag.

Men fantastiskt underbara kvällspromenader fixar jag ju. Förstå att nu blir det knappt mörkt alls längre… lite skillnad mot december.

Även kvällens middag, på balkongen, var i toppklass. Alltså kommer receptet här så vi kan fixa det igen: Ugnsbakad torsk med citronpanko topping

Portionstorsk saltades och bakades i ugnen på 100 grader tills fisken bara var precis klar. 25 minuter ca. Slog av värmen och lät torsken ligga på eftervärme tills allt var serveringsklart.

Medan torsken bakades rostade vi 2 dl panko i lite rapsolja. När det började gå färg blandade vi ströbrödet med rivet skal från en citron, massa fryst timjan, en riven vitlöksklyfta, salt och peppar.

Torsken serverades med pasta och massa pankoblandning, som bara östes över fisken.

Supergott. Och fisken blev ganska mäktig då den var så mjäll. Skippa pasta eller potatis och servera bara en matigare sallad med tex avokado och bönor till.

Medan semifinal 2 till eurovision pågår på tv:n framför mig har jag så slutfört min kissetavla. Klicka på bilden för att se den större.

A3. Massa färg. Och mycket pill. Älskar bakgrunderna till varje kisse. Alla olika och mönstrade ton i ton.

Fredag i morgon. Inte fel alls.

Ingen har tyckt till än

Tidigare inlägg »

ABY