Skrivet i kategorin 'Recept'

Räkmackans dag

Lång onsdag. Först jobb. Sen APT.

Men solen lös. Jag lånade hem en stickad långväst/kofta/tunika (eller vad?) på lunchen (som jag ska behålla) och så firade jag och Sjuttonåringen räkmackans dag.

(Maken fick inte va med… han åt surströmming med jobbet.)

Så jäkla gott. Vitlöksrostat lantbröd, mosad avokado, sallad, cocktailtomater, gurka, ägg, massa räkor, chiliflakes, dill, citron och chiliaioli.

Riktig unsdagsmiddag.

Sen lite Sabaton och kvällssurr innan maken kom hem.

Det närmar sig helg. Synd bara på huvudvärken jag haft sen i natt… den vill inte ge sig! Hoppas den lämnar mig denna natt (vilket inte brukar ske… jag är dålig på sova bort huvudvärk).

2 har sagt sitt än så länge

Värme

Skrivet av den 24 september, 2020 i Dagar med Linda,Mat och prat,Recept,Recept - Övrigt

En grå dag till. Men dagen före favvodagen går ju alltid rätt bra.

Efter jobbet fick vi äntligen värme i vår handdukstork. Den har aldrig funkat på riktigt under dom 17 åren vi bott här.

Men idag kom vaktmästaren och bytte duschblandare och hips vips blev torken supervarm.

Dock skulle han ha tillbaka blandaren i morgon och vi skulle själva fixa en ny, nu när vi visste felet.

Makens morbror trollade fram en ny, snygg och bra blandare på bara en halvtimme och ytterligare en halvtimme senare satt den på vår vägg! Tack snälla.

Trots VVS-fix hann vi en prommis före middag och sen käkade vi en vegetarisk panna med sötpotatis, spenat och feta (ur boken Jill och Marias Taverna). Gjorde dock om receptet lite:

Tärna ca 1 kg sötpotatis. Blanda med en hackad chili, två hackade vitlökar, massa timjan, 1 1/2 dl grovhackade cashewnötter, salt, peppar och olivolja i en långpanna. Ringla över en dryg matsked honung.

Kör i ugnen, 200 grader, 20 minuter.

Ta ur plåten ur ugnen och rör ned 200 g färsk spenat, 150 g tärnad fetaost och en näve goda oliver.

Sätt in i ugnen ca 5 minuter till.

Pressa citron över innan servering.

Mums alltså!!!!

Nu har jag testat nya duschblandaren. Och nåt mer kommer inte hända denna torsdag.

Ingen har tyckt till än

En välanvänd lördag

Det var ösregn när vi vaknade. Skyfall.

Sen slutade det och vi plockade ned duschen för att kalka av den medan vi tog en prommis. Då började det regna igen.

Så det fick bli en 8×4 minuters sjukt svettig tabata. Och så upp med det numera kalkfria duschmunstycket innan dusch.

Direkt efter lunch påbörjade vi middagen. En lammstek med ben pepprades och kletades in i en blandning av 1 dl yogurt, 1 vitlök, saft från en citron, lite olivolja, 1 msk tomatpuré, 1 msk sriracka, spiskummin, paprikakrydda, timjan och salt. Över det la vi två skivade lökar och tre strimlade paprikor. På med locket och in med gjutjärnsgrytan i ugnen på 150 grader. Där lämnade vi den… länge…

Sen hade regnet gett sig, så vi gick ut.

Väldigt hotfull himmel under prommisen men det kom inget mer regn denna lördag.

Parkerade i soffan och såg film medan middagen lagade sig själv.

Efter drygt 5 timmar tog vi ut grytan. Vi benade ur steken (det bara ramlade lös från benet) och fiskade upp allt från vätskan och fettet.

Sen serverades lammet med hummus och grönsaker i liba. Så jäkla gott.

Medan maken fixade undan disken gick jag och Sextonåringen ut för att plocka in jordgubbar och smultron.

Och sen tog vi en skål till och kompletterade med blåbär.

Då fick vi gosig plockhjälp!

Väderrapporten: regn, grått, regn, grått. Temp 15-17. Betyg: 2

Nu är söndagen startad. Och kors i taket! Det är sol. Kanske vi får en fin söndag

Ingen har tyckt till än

A smell of death

Det sista vi gjorde i natt, vid halv två, var att kolla vädret för tisdagen. Det skulle börja regna 04 och fortsätta precis hela dagen.

När vi vaknade, 9.30, var det mulet. Och 22 grader. Inget regn.

Men eftersom det skulle regna dök jag in i ytterligare ett köksskåp.

När det var rent, sorterat och fritt från sånt vi aldrig kommer använda när vi lagar mat hade det ännu inte börjat regna.

Så jag och maken flyttade ut på gräsmattan för att svettas i ett tabatapass.

Och då kom solen.

Efter träning och dusch blev det grill till lunch: kycklingkorv.

Resten av dagen gick åt till att rensa ogräs, flytta jordgubbsrevor, sopsortera, vattna och så blev det en 7 km prommis.

Hann även med lite altanmys innan middag. Dock med a smell of death. (!)

Det verkar nämligen som om vi har ett dött djur under vår gula boda. Kanske nåt som utkommit Svea men som ändå strukit med? Det luktar i alla fall skunk. Så, det måste bli ett mindre angenämnt jobb att fixa bort i morgon. Blä..

Middagen åt vi dock inomhus och slapp därmed liklukten.

Skönt det. För det blev galet gott: italiensk pastasallad.

Vi mixade en burk avrunnen soltorkade tomater (200g) med en riven vitlök, skal från en citron, olivolja och nästan saft från en halv citron.

Den geggan blandade vi med kokt pasta (4 portioner ca 400g)

Sen toppade vi med två salladslökar, en frp cocktailtomater, massa oliver, hackad chili, två mozzarellor och mycket basilika. Och så en liten dutt extra olivolja samt peppar.

Serverade till italienskt bröd och lufttorkad skinka.

Super.

Och sen lite jordgubbar och glass.

Väderrapporten sen: med tanke på utlovat regn och svalare så jublade vi över mulen morgon, sen uppklarnande, så sol på det. 22-24 grader. Betyg: 4.

Ingen har tyckt till än

Sommarvarmt

Vilken fantastisk lördag.

Sol precis hela dagen. Och 24 grader. Helt jäkla perfekt.

Lämnade bara gården en snabbis, då vi cyklade och köpte potatis, i övrigt var vi hemma.

Rensade ogräs. Körde trimmer. Åt lunch. Solade. Låg i hängmattan.

Fast stora bensintrimmern bråkade. Först galet svårstartad efter vintern. Sen – när den startade – stannade den om den fick för mycket gas. Samt om man inte gasade alls. Och när jag tillslut kunde börja trimma matade den inte ut tråd. Dessutom fick vi inte upp dosan/kasetten, eller vad sjutton det nu heter.

Blev till att köra lilla eltrimmern istället. Men det funkade ju också! (fast ser inte lika coolt ut!!)

Till middag blev det älgentrecote.

Först körde vi den i ugnen på 100 grader, bara med grillkrydda, till innertempen var 57 grader. Sen fick den vila en stund, innan den fick lite yta på grillen då vi penslade köttet med en blandning av olivolja, riven vitlök, rivet citronskal, citronsaft, hackad chili, timjan, salt och peppar.

Till det blev det potatisgratäng (även den med chili och vitlök), grillade grönsaker och kokt sparris.

Avslutade med film i soffan. Fast jag vet nog inte riktigt hur filmen slutade… 😉

Ingen har tyckt till än

Tidigare inlägg »

ABY