Skrivet i kategorin 'Recept – Älg'

Sommarvarmt

Vilken fantastisk lördag.

Sol precis hela dagen. Och 24 grader. Helt jäkla perfekt.

Lämnade bara gården en snabbis, då vi cyklade och köpte potatis, i övrigt var vi hemma.

Rensade ogräs. Körde trimmer. Åt lunch. Solade. Låg i hängmattan.

Fast stora bensintrimmern bråkade. Först galet svårstartad efter vintern. Sen – när den startade – stannade den om den fick för mycket gas. Samt om man inte gasade alls. Och när jag tillslut kunde börja trimma matade den inte ut tråd. Dessutom fick vi inte upp dosan/kasetten, eller vad sjutton det nu heter.

Blev till att köra lilla eltrimmern istället. Men det funkade ju också! (fast ser inte lika coolt ut!!)

Till middag blev det älgentrecote.

Först körde vi den i ugnen på 100 grader, bara med grillkrydda, till innertempen var 57 grader. Sen fick den vila en stund, innan den fick lite yta på grillen då vi penslade köttet med en blandning av olivolja, riven vitlök, rivet citronskal, citronsaft, hackad chili, timjan, salt och peppar.

Till det blev det potatisgratäng (även den med chili och vitlök), grillade grönsaker och kokt sparris.

Avslutade med film i soffan. Fast jag vet nog inte riktigt hur filmen slutade… 😉

Ingen har tyckt till än

Älggryta på grekiska

Skrivet av den 23 september, 2007 i Mat och prat,Recept,Recept - Älg,Recept - Lamm

I lördags gjorde vi älggryta.. men vi gjorde den på grekiskt vis. Vi brukar använda lammkött till rätten, men nu testade vi med älg istället.

Först kokade vi grytbitar av älg…. läääänge. Nästan fyra timmar fick dom stå sjuda på spisen medan vi var på stan och handlade och åt lunch. Kokvattnet var bara kryddat med lite buljong och peppar.

Sen, till kvällen, när det var dags att tillreda älgen på riktig blandade vi:

1 burk hela skalade tomater
1 tetra krossade tomater med basilika
1-2 rivna vitlöksklyftor
spiskummin
peppar
salt

en gnutta socker
2 msk olivolja

Ovanstående blandades i en ungsfast form tillsammans med de färdigkokta älgbitarna. Tomatsåsen ska täcka köttet.

Sen in i ugnen… 45-60 min…

Till det serveras Risoni (pasta som ser ut som riskorn) och en sallad med mycket  tomater, oliver och lök i…

Naturligvis rödvin till. Vi drack Bellingham Shiraz (varunummer: 2004) som för sina 79 kronor kändes som ett riktigt fynd!

Ingen har tyckt till än

ABY