Skrivet i kategorin 'Recept – Fläsk'

Väl nyttjad tid

Onsdag. Och regn på morgonen. Det slutade dock synnerligen kvickt men dan blev grå och det höll sig kring 15 grader.

Använde tiden efter jobbet effektivt. Först en tabata med sonen. Sen gick jag och hämtade ett paket samt sonens nyservade cykel. Cykeln packade jag in i bilen och sen stack vi till Lilla Gula med den. Lämnade cykel, ren tvätt och lite torrvaror. Vattnade..och konstaterade att popcorn, solrosor och sockerärtor tittat upp.

Det är massa äppelknoppar i träden som blommade dåligt i fjol och typ inga i det som förra året dignade av frukt.

Spenaten växer dåligt, men nyaste rosen bra. Och till helgen ska jag på maskrosjakt.

Var bara borta en dryg timme. När vi kom hem hade maken börjat städa. Anslöt och när det var klart fixade vi fuskgyros.

Gjorde egen gyroskrydda och fräste sen massa, massa fläskfile med kryddblandningen, lök, vitlök och salt.

Sen serverades det i libabröd med chili, massa grönsaker och vitlöksyoghurt.

Sen Obi-Wan.

Och nu är jag trött!

Ingen har tyckt till än

Sticky revbensspjäll

Skrivet av den 27 februari, 2022 i Mat och prat,Recept,Recept - Fläsk

Fantastiskt bra sätt att tillaga revbensspjäll på.

Detta recept är för ca 2 kg tjocka spjäll.

Salta och peppra spjällen. Stek i ugn, 125⁰, under lock (så ångan stannar i grytan) i många timmar. Minst 3.

Blanda samman en glace av:

0,75 dl ostronsås

0,75 dl hoisinsås

0,75 dl ketchup

0,5 dl honung

3 msk soja

3 msk balsamvinäger (vi har mangodito)

Massa färsk riven ingefära

Två rejäla rivna vitlöksklyftor

1 hackad chili

Ta upp spjällen från grytan. Höj tempen till 225⁰ Dela och lägg på plåt med bakplåtspapper. Gegga runt spjällen i glace så det kommer åt överallt.

Lägg tillbaka i ugnen och låt dom ligga inne till det bubblar duktigt om spjällen.

(Vi la sen tillbaka spjällen i grytan som fortfarande var varm, la på locket, och tillagade rotsaker i ugnen eftersom vi inte har varmluftsdito. På så vis höll spjällen värmen tills allt var klart!)

Ingen har tyckt till än

Gyros i pita

Pitabröd 8 st:

  • 1/2 pkt torr jäst (till bröd) (drygt 2 tsk)
  • 1 tsk socker
  • 3 dl vatten
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja

Blanda jäst socker och 1 dl ljummet vatten. Låt vakna i 5-10 minuter.

Blanda mjöl och salt i en annan bunke. Gör en grop i mitten

Blanda olivolja i jästblandningen och häll i mjölgropen.

Mata in mjöl och knåda förhand till en deg. Späd med upp till 2 dl vatten allt eftersom.

Låt jäsa under plastfolie i 1 1/2 timme.

Baka ut till 8 pizzatunna bröd. Pensla med olja. Låt vila någon minut.

Nagga med gaffel.

Grädda 6 minuter i 200 grader. Pitabröden ska inte få färg.

Låt svalna.

Vid servering:

Pensla med olivolja. Grilla hastigt utan att bröden mörknar alt. Stek snabbt i stekpanna.

Gyroskött:

  • 800-1200 g benfri fläskkarré
  • 2 tsk salt

Kryddpasta

  • 1,5 msk oregano
  • 1msk paprikapulver
  • 0,5 msk rökt paprikapulver
  • 1,5 tsk malen spiskummin
  • 1 msk senap
  • 1,5 msk torkad ingefära
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl olivolja

Blanda allt till kryddpastan.

Skär karrén i 1,5 cm tjocka skivor. Gnid in kryddpastan och låt marinera i plastpåse. Typ halva dagen…

Torka av kryddpastan och salta.

Grilla karrén.

Strimla.

Ta ett pitabröd.

Fyll med karré, pommes, tomater och lök. Toppa med yoghurt och grillkrydda

Rulla ihop.

Njut!

Ingen har tyckt till än

Lördag

Weee…. helg. Älskar. 

Sol och plus. Och även om det går trögt då smälter det ju 

Fick ihop två halvmils promenader. Toastädning. Och förberedelse av middag.

Ungen med kompis körde skoter, spelade xbox samt sprängde pepparkakshus. (!!!)

Jag invigde mina nya Urbanears

Tror vi kommer trivas .. satt jäkligt bra i öronen. Bra ljud. Och häftig färg. Dessutom reflex på hörlurssladden. ?

Till middag blev det fyllda gigantiska pastasnäckor

Vi förkokade pastan. Fräste spenat. Blandade med finstrimlad lufttorkad skinka, Creme fraiche  (vitlök och örter), muskot, salt, peppar, socker, mozzarella och ägg

Detta spritsades i snöckorna. 

De fyllda pastasnäckorna lades i oljade formar

Sen fräste vi vitlök i Olivolja och hällde över krossade tomater. Kryddade med buljong, rödvin, socker, sriraka och örter. Det fick koka ihop typ 20 minuter ..

Sen hällde vi det över snäckorna och körde i ugnen typ 25 minuter. Precis innan slutet slängde vi över riven mozzarella

sjukt gott.

Nu myser vi resten av kvällen.

Ingen har tyckt till än

Grekisk Pytt-i-Panna

Skrivet av den 7 november, 2009 i Mat och prat,Recept,Recept - Fläsk

Mmmmm… Grekisk Pytt-i-Panna till middag. Kan rekommenderas.

Receptet taget härifrån (och omgjort liiiite):

1 kg potatis i klyftor. Förkokas några minuter.
500 g fläskfilé
1 röd paprika
1 gul paprika
2 gula lökar
3 tomater
1 fetaostblock

Marinera  över natten:
1½ dl olivolja
1½ dl soja
3 vitlöksklyftor
1 tsk ingefära
1 tsk sambal oelek
svartpeppar

Lägg potatisen underst i en långpanna. Lägg filébitar ovanpå. Sedan skivad lök, skivad paprika och sist skivad tomat. Ringla lite av marinaden över. Kör i ugnen i 225 grader i cirkus 35 minuter. Mot slutet strör man över fetaosten skuren i bitar.

I många recept (även det jag tog det ifrån) ska man göra en dressing med majonäs och lite annat kollijox. Jag gjorde istället Tzatsiki. Men faktum är att nån dressing behövs inte alls. Det räcker gott med ”såsen” från ugnen.

2 har sagt sitt än så länge

Tidigare inlägg »

ABY