Skrivet i kategorin 'Recept – Lamm'

Lammrecept

Skrivet av den 12 september, 2011 i Mat och prat,Recept,Recept - Lamm

Gud vilka goda Lammfärsbiffar (eller köttbullar?? ?) vi gjorde i Lördags. Jag måste skriva ned vad jag rörde ihop så jag kan göra detta flera gånger.

2-3 rivna vitlöksklyftor
3½ msk ströbröd
1½ dl vatten
Nästan en burk strimlade soltorkade tomater
Peppar (använde Chicken n Steak)
Lagom mängd Kycklingfond
och två ägg fick svälla i ca 10 minuter

Sen i med 800 gram lammfärs

Blanda och forma till stora köttbullar/biffar

Blanda samman en tetra krossade tomater samt en burk hela tomater med lite olivolja, salt och en snutt sirap i en ungsfast form.

Fräs bullarna/biffarna i stekpanna för att ge fin yta och lägg sedan över i tomatsåsen

Stek i ugnen tills biffarna/bullarna är genomstekta. Rör/vänd försiktigt någon gång under tiden.

Servera till Tzatziki, grekisk sallad samt klyftpotatis eller pasta.

Detta uppskattades av samtliga – fast bus petade bort dom soltorkade tomaterna.
Visst grimaserar maken tjusigt!!! ;-)

3 har sagt sitt än så länge

Grillat

Skrivet av den 4 september, 2010 i Mat och prat,Recept,Recept - Färs,Recept - Lamm

Mums vad smarrigt vi åt i går. Kryddiga lammfärsspett med honunsyoghurt.

Grunden är från Ica:s Billiga veck- recept men som vi gjorde om lite. Istället för nötfärs så tog vi lamm. Och så kryddade lite mer grekiskt; med rosmarin, spiskummin, vitlök, kanel, en pepparblandning (Chicken and Steak) och så salt förståss…. Och istället för att steka spetten i ugnen drog vi igång Webergrillen och kolgrillade dom. Honungsyogurt och klyftpotatis till.

Idag blir det också grill. Karrekottisar. Och jag undrar om det inte blir grillad korv till lunch!

6 har sagt sitt än så länge

Lamm i citron

Skrivet av den 8 mars, 2008 i Mat och prat,Recept,Recept - Lamm

image480

Vi följde inte riktigt receptet som var enligt nedan ( hur vi avvek har jag skrivit inom parantes). Glömde fota Ouzon innan maten! haha… vår ouzo är på petflaska, hembränt på en affär i Kalives i Grekland. Minns inte priset men det var extremt billigt. Och väldigt god! Funkar även ypperligt att hälla i skärsår man får när man benar ur lammbog! haha…

Enligt receptet i boken skulle man:

Skär lammfiol, 1½kg ca, i bitar (- vi tog lamm bog.)
Sen skulle man fräsa i smör (- vi tog olivolja OCH smör)
Sen skulle man hälla på saften av två citroner, samt lite vatten (-det gjorde vi!!)
Salta och peppra (- vi satte även till två rivna vitlöksklyftor, timjan, rosmarin och spiskummin)
Koka i 1½ timme (- Yes, så gjorde vi, fast vi hade så små köttbitar så det behövdes egentligen inte!)
Skär ca 1kg potatis i skivor och fräs i olja och sätt sedan ned i grytan (- vi struntade i fräsningen. Satte bara ned potatisen.)
Koka klart.

Gott! Men färglöst. Tur jag gjorde en grekisk sallad som lyste upp tallriken. Bus gillade det INTE, trots att han själv varit med och kokat. Var kanske lite för syrligt, för att det var citron i kändes minsann….Han åt lite potatis och sen tog han en macka. 🙂

Ingen har tyckt till än

Soutzokakia

Skrivet av den 24 november, 2007 i Mat och prat,Recept,Recept - Färs,Recept - Lamm

Grekiska köttbullar (Soutzokakia) någon?
(jag har då ätit massor av det ikväll)

500g lammfärs blandas med
1-2 vitlöksklyftor
2 skivor rivet vitt bröd
½ msk koriander
1 msk spiskummin
salt
peppar

Gör avlånga köttbullar (typ järpar) och rulla i vetemjöl

Stek i olivolja så dom får yta

Gör en tomatsås på
ca 2½ burk krossade tomater (brukar ta en tetra krossade och en burk hela)
en slurk olivolja
salt
peppar
socker

Lägg ned köttbullarna
Stek i ca 45-60 min i 175-200 grader i ugnen

Servera till Risoni (pasta som ser ut som riskorn), Tzatsiki och Grekisk Sallad.

Ett vinglas eller två är inte fel till! 🙂 Och en ouzo efter maten!

Ingen har tyckt till än

Lammrecept

Skrivet av den 5 november, 2007 i Mat och prat,Recept,Recept - Lamm

Vi gillar lamm.. det kanske den som läst i bloggen förstod när vi köpte på oss ett helt lamm förra veckan. Det ligger nu fint styckat i frysen och väntar på att avnjutas som goda middagar av oss.

Det enda vi funderade över var vad vi skulle göra med lammbogen.

Sökte lite på nätet och hittade det här receptet:

Vinkokt Lammbog (6 pers)

1.5 kg lammbog
75 cl Rödvin gärna Merlot
5 kvist Färsk Rosmarin
5 klyfta vitlök
1 krm Flingsalt
2 krm Svarpeppar från kvarn
1 citron

1. Snitta köttet på flera ställen och tryck in Rosmarin och skalbitar av citron i snitten.
2.Gnid in bogen med salt och peppar.
3.Press över saft av en citron.
4.Lägg bogen i ett djupt bleck.
5.Slå i en flaska rött vin. 6.Täck med aluminiumfolie.
7. Stek i ugn på 180 grader ca 2 timmar.
8. Avlägsna folien och höj värmen till 225 grader.
9. Stek vidare till bogen fått fin färg och är lite knaprig på ytan.
10. Servera med potatismos och kantareller stekta i smör, eller med ugnsrostade rotfrukter.

Det lät ju bara för smarrigt…
Tänker testa det. Inte till helgen, men nån annan gång. Jag sparade då ned receptet..

Ingen har tyckt till än

« Senare inlägg - Tidigare inlägg »

ABY