Skrivet i kategorin 'Recept – Lamm'

Det är ju påsklov för många så… jag påskar vidare i bloggen

Ovan bilder från Påskaftonens buffé.  Och jag tror att man kan läsa texten (sidan är som vanligt gjord i A3 för kommande fotobok och sedan förminskad/komprimerad för bloggen) så jag tänker inte räkna upp innehållet en gång till.

Sjukt gott var det.

Och för mitt egets (dåliga? eller braiga?) minnes skull så skriver jag ned även resten av påskens mat – ifall vi funderar senare nån gång (vilket vi gör ibland och då är det så smidigt att söka lite på bloggen och VIPS har man svaret)

Skärtorsdag: Paella. Både kyckling och gult. Och skaldjur. Perfekt Påskmat
Långfredag: Grillad lammstek, rostad potatis och myntasås. (den myntasåsen var mmmm… Pressad citron, rivet citronskal, honung och yoghurt blandades med finhackad mynta, salt och peppar. Jösses….)
Påskafton: Se ovan
Påskdagen: Grillad Karre och Sparrispotatis
Annandag påsk: Surströmming

Vi behövde med andra ord inte svälta den här helgen heller… 🙂

3 har sagt sitt än så länge

Lammrecept

Skrivet av den 12 september, 2011 i Mat och prat,Recept,Recept - Lamm

Gud vilka goda Lammfärsbiffar (eller köttbullar?? ?) vi gjorde i Lördags. Jag måste skriva ned vad jag rörde ihop så jag kan göra detta flera gånger.

2-3 rivna vitlöksklyftor
3½ msk ströbröd
1½ dl vatten
Nästan en burk strimlade soltorkade tomater
Peppar (använde Chicken n Steak)
Lagom mängd Kycklingfond
och två ägg fick svälla i ca 10 minuter

Sen i med 800 gram lammfärs

Blanda och forma till stora köttbullar/biffar

Blanda samman en tetra krossade tomater samt en burk hela tomater med lite olivolja, salt och en snutt sirap i en ungsfast form.

Fräs bullarna/biffarna i stekpanna för att ge fin yta och lägg sedan över i tomatsåsen

Stek i ugnen tills biffarna/bullarna är genomstekta. Rör/vänd försiktigt någon gång under tiden.

Servera till Tzatziki, grekisk sallad samt klyftpotatis eller pasta.

Detta uppskattades av samtliga – fast bus petade bort dom soltorkade tomaterna.
Visst grimaserar maken tjusigt!!! ;-)

3 har sagt sitt än så länge

Grillat

Skrivet av den 4 september, 2010 i Mat och prat,Recept,Recept - Färs,Recept - Lamm

Mums vad smarrigt vi åt i går. Kryddiga lammfärsspett med honunsyoghurt.

Grunden är från Ica:s Billiga veck- recept men som vi gjorde om lite. Istället för nötfärs så tog vi lamm. Och så kryddade lite mer grekiskt; med rosmarin, spiskummin, vitlök, kanel, en pepparblandning (Chicken and Steak) och så salt förståss…. Och istället för att steka spetten i ugnen drog vi igång Webergrillen och kolgrillade dom. Honungsyogurt och klyftpotatis till.

Idag blir det också grill. Karrekottisar. Och jag undrar om det inte blir grillad korv till lunch!

6 har sagt sitt än så länge

Lamm i citron

Skrivet av den 8 mars, 2008 i Mat och prat,Recept,Recept - Lamm

image480

Vi följde inte riktigt receptet som var enligt nedan ( hur vi avvek har jag skrivit inom parantes). Glömde fota Ouzon innan maten! haha… vår ouzo är på petflaska, hembränt på en affär i Kalives i Grekland. Minns inte priset men det var extremt billigt. Och väldigt god! Funkar även ypperligt att hälla i skärsår man får när man benar ur lammbog! haha…

Enligt receptet i boken skulle man:

Skär lammfiol, 1½kg ca, i bitar (- vi tog lamm bog.)
Sen skulle man fräsa i smör (- vi tog olivolja OCH smör)
Sen skulle man hälla på saften av två citroner, samt lite vatten (-det gjorde vi!!)
Salta och peppra (- vi satte även till två rivna vitlöksklyftor, timjan, rosmarin och spiskummin)
Koka i 1½ timme (- Yes, så gjorde vi, fast vi hade så små köttbitar så det behövdes egentligen inte!)
Skär ca 1kg potatis i skivor och fräs i olja och sätt sedan ned i grytan (- vi struntade i fräsningen. Satte bara ned potatisen.)
Koka klart.

Gott! Men färglöst. Tur jag gjorde en grekisk sallad som lyste upp tallriken. Bus gillade det INTE, trots att han själv varit med och kokat. Var kanske lite för syrligt, för att det var citron i kändes minsann….Han åt lite potatis och sen tog han en macka. 🙂

Ingen har tyckt till än

Soutzokakia

Skrivet av den 24 november, 2007 i Mat och prat,Recept,Recept - Färs,Recept - Lamm

Grekiska köttbullar (Soutzokakia) någon?
(jag har då ätit massor av det ikväll)

500g lammfärs blandas med
1-2 vitlöksklyftor
2 skivor rivet vitt bröd
½ msk koriander
1 msk spiskummin
salt
peppar

Gör avlånga köttbullar (typ järpar) och rulla i vetemjöl

Stek i olivolja så dom får yta

Gör en tomatsås på
ca 2½ burk krossade tomater (brukar ta en tetra krossade och en burk hela)
en slurk olivolja
salt
peppar
socker

Lägg ned köttbullarna
Stek i ca 45-60 min i 175-200 grader i ugnen

Servera till Risoni (pasta som ser ut som riskorn), Tzatsiki och Grekisk Sallad.

Ett vinglas eller två är inte fel till! 🙂 Och en ouzo efter maten!

Ingen har tyckt till än

« Senare inlägg - Tidigare inlägg »

ABY