Skrivet i kategorin 'Recept – Skaldjur'

Färska vårrullar med två dippsåser

Så himla gott. Och inte så svårt.

Det här räckte fint till 3 hungriga vuxna:

Till rullarna:

  • 16 risark
  • Kokta och avsvalnade glasnudlar
  • Salladsblad
  • 200g rökt lax
  • 700 g oskalade räkor
  • 1 dl sjögrässallad
  • 2 salladslökar 
  • 1 näve sockerärtor
  • 1 avokado
  • 1 näve färsk koriander

    Till dippsås 1:

    • 1 dl finhackade jordnötter (saltade)
    • 1 dl hoisinsås
    • 1/2 dl sweet chili-sås
    • 1-2 msk vatten 

    Blanda alla ingredienser. Späd med vatten till lämplig tjocklek.

    Till dippsås 2:

    • Saften från 1/2 lime 
    • 3 msk fisksås
    • 1 msk socker
    • 1 riven vitlök
    • Ca 8 cm ingefära
    • 1/2 -1 röd chili

      Blanda lime, fisksås och socker. Riv ingefäran och pressa ur saften. Tillsätt den (ca 1 1/2 msk) samt chili efter smak och styrka.

      Såserna kan vila i rumstemperatur till servering.

      Så här gjorde jag rullarna:

      Värm vatten till lite mer än ljummet i en stekpanna. 

      Blöt ett ark rispapper i 15-20 sekunder. Inte mer då blir det för sladdrig.

      Lägg arket på en blöt kökshandduk och lägg på fyllning.

      Rulle 1: salladsblad, glasnudlar, rökt lax, sjögrässallad, salladslök och sockerärtor. 

      Rulle 2: salladsblad, glasnudlar, 6 räkor, avokado, salladslök, sockerärtor och koriander.

      Vik in sidorna och rulla sedan ihop hela paketet.

      Vi gjorde rullarna ett par timmar i förväg och lät dom ligga i kylen i väntan på middag.  Upptäckte då att det är bra om dom inte ligger för tätt och absolut inte på varandra eftersom dom då lätt klibbar ihop.

      Precis innan servering delade jag alla rullar på mitten. Bara för att det skulle se snyggare ut och för att det skulle vara mindre munsbitar att sedan hugga in på.

      Sen var det bara att dippa och äta

      Mums.

      Ingen har tyckt till än

      Blåmusslor i vitt vin

      Skrivet av den 14 april, 2018 i Dagar med Linda,Mat och prat,Recept - Skaldjur

      När man inte hittar färska blåmusslor funkar frysta alldeles utmärkt. 

      Det här receptet är superenkelt. Och jäkligt gott. Räcker säkert till fyra, om sällskapet inte innehåller en fjortis utan botten. 🙂

      Koka färsk pasta men låt den inte bli klar.

      Fräs två lökar och ett par vitlökar i olja. Tillsätt en hackad chili och en halv fiskbuljongtärning. Häll på ca 2 dl vitt vin. Låt koka upp. 

      Lägg i två förpackningar frysta blåmusslor (ca 1 kg). Låt koka ca 6 minuter under lock. 

      Fiska upp musslorna och låt vätskan koka ihop lite till. Tillsätt en halv pressad citron, en kruka hackad persilja och svartpeppar

      Lägg i den nästan färdiga pastan och häll tillbaka musslorna. Rör om. 

      Servera. Gärna med extra persilja.

      En har tyckt till än så länge

      Lööööördag

      Det har kommit typ 40 cm snö sen förra söndagen..

      Det fanns lite (läs mycket) att skotta. Bland annat brotaket.

      Styrketräning av bästa sort i en och en halv timme. Sen en kort prommis för lite handling…. och så blev det Kebaber till lunch (klockan 14). Och Sabatonöl.(så svettiga och möra av allt skottande)


      Innan soffhäng fick sig tvättstugan/duschrummet en omgång så såpadoften la sig över hela undervåningen… mmmm…

      Till middag gjorde vi nåt vi aldrig testat: hemmagjorda dumplings.

      Räkor – Purjolök- vitlök – chili – Soya- lime- ägg. Galet finhackat. Blandat. Och satt i dumlingsarken. Penslade med lite ägg innan jag nöp ihop. Hårt

      Fick några ark över…. Så då tog vi överbliven kyckling tillsammans med lök, chili och Chicken n’-steakkrydda till några till.

      Samtliga stekte i rapsolja och så slog jag på ca 1 dl vatten i vardera stekpanna och lät dem ångkoka   klart under lock.

      Galet gott.

      Nu andra filmen för i dag. XXX.( Maken och ungen såg Green Inferno tidigare idag).

      Älskar helg.

      3 har sagt sitt än så länge

      Luleålördag

      image

      Vaknade först just efter nio (trots att jag somnade före midnatt)… och vi som skulle på storloppis i Luleå – som började tio.?

      Nåja… elva var vi på plats…. och tjugo i ett var vi klara…

      Det var faktiskt rätt boring.  Inga jättefynd.  Faktiskt blev det väldigt lite shoppat. Jag hittade en chockrosa Prada väska (fusk?). Och smink (oöppnat). Samt ett par märkesskjortor åt ungen. Maken köpte bara ett par tennljusstakar.

      Vi drog istället in till själva Luleå – för lunch och lite shopping.

      Och gokaffeEspresso House.

      image

      Lade upp ett lager frysvaror från ThaiShoppen… och nya teer från Te-dito

      Och middagen plockade vi upp på Ica Kvantum.

      image

      Och ikväll blev det nostalgimiddagRäkcocktail de luxe.

      image

      Inte bara räkor utan även musslor, grön rostad sparris, sockerärtor, kikärter,  avocado,  cocktailtomater, färska champinjoner, isbergssallad, gräslök och lime. Samt toppad med limeaioli.

      Och när maten var slut eldade vi upp räkskalen. .. och lite till.

      image

      Och fatta… Jag är lika trött ikväll som igår. I need vacation. Now!!!!!

      2 har sagt sitt än så länge

      Pad Thai

      image

      Eftersom vi googlar efter Pad Thai-recept varje gång vi ska laga det lägger jag nu ett som är klockrent.

      Ingredienser:

      Risnudlar
      Purjolök
      Paprika
      Chili
      Morot
      Böngroddar
      Scampi – ca 7 per person
      Vitlök
      2 ägg
      Rapsolja
      Pad Thai sås
      Persilja
      Torrostade jordnötter

      Tina Scampi.  Skala – utom sista
      Stjärtdelen. Salta rejält.

      Koka upp vatten.  Dra av plattan. Lägg i
      nudlar. Låt dra 3 minuter. Häll av vattnet. Häll på lite olja för att förhindra  kladd.

      Hetta upp rapsolja. Fräs vitlök, chili, morot, paprika och lök 3 minuter. Sänk värmen. Tillsätt Scampi,  avrunna Böngroddar och ägg. Rör om.

      Tillsätt nudlar och Pad Thai sås.  Låt bli varmt. Salta eventuellt.

      Servera med klippt persilja och hackade nötter.

      2 har sagt sitt än så länge

      Tidigare inlägg »

      ABY