Skrivet i kategorin 'Recept – Skaldjur'

24 juli – åkerbär och räkor

Moln på förmiddagen. Då passade vi på att städa och tvätta.

Och Sädesärlan badade.

Tyvärr oskarp bild då jag hade behövt stativ. Fågeln satt ju aldrig still… jag fotade genom fönstret med massa zoom…

Efter lunch hade det ljusnat lite. Vi gick en prommis. En rejäl.

10 km fick vi ihop. Plus en näve åkerbär.

Blev sugen på fler bär så direkt vi kom hem tog vi cyklarna och trampade för att leta mera.

Små. Besvärliga. Och fruktansvärt goda. Fick väl ihop ett par deciliter.

De flesta (läs de största och rödaste) styckfrös vi för kommande kul dekorationer på bakverk eller i drinkar. Skulle vara kul med ett par deciliter vackra hjortron också. Jordgubbar har vi redan styckfryst och snart är det dags för hallon, körsbär och krusbär.

Till middag grillade vi räkor. Vanliga (sjöfrysta) kokta räkor fick en marinad av citron, chili och sweetmchili. Sen ett par tre minuter på varje sida på grillen.

Till det en grekisk sallad, egen bakad baguette med flingsalt och för första gången ever – egengjord aioli. Densamma med citron, vitlök och massa chili.

Se grillningen här:👇

https://www.instagram.com/reel/CgaHn4tKs9s/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Varför har vi aldrig gjort aioli förr?

Semestervädret söndag 24 juli – Moln ☁️ och ca +20⁰ 🌡på förmiddagen. Helt ok. Uppsprucket molntäcke ⛅ till eftermiddagen och då steg tempen till ca +23⁰🌡. Inte helt olikt lördagens väder, med eftersom det inte blåste blir betyget högre. 3️⃣½

Ingen har tyckt till än

En härlig Fredag

Fredag. Bästa dagen på veckan. Och som det snöande! Helt galet!!!

Direkt efter jobb pulsade jag och köpte grönsaker och tullisar. Sen kickade jag och Sjuttonåringen igång helgen med ett 32-minuters tabata. Och sen fortsatte jag själv med lite yinyoga.

När maken kom hem åkte vi iväg i snöandet. Huga. Men halvvägs mot Lilla Gula blev det bättre. Och i Töre hade det bara snöat en knapp decimeter.

Dammsög och torkade golven där hantverkaren (pappa) nu isolerat golvet. Sen dusch och musslorMoules Frites.

https://www.coop.se/recept/moules-frites

Och Cobra Kai.

Konstigt att gå sova i fel rum. Men det funkade det med!

Vaknat efter en lång natt. Det fortsätter snöa. Och jag ska gå måla taket– varv två!

Ingen har tyckt till än

Räkmackans dag

Lång onsdag. Först jobb. Sen APT.

Men solen lös. Jag lånade hem en stickad långväst/kofta/tunika (eller vad?) på lunchen (som jag ska behålla) och så firade jag och Sjuttonåringen räkmackans dag.

(Maken fick inte va med… han åt surströmming med jobbet.)

Så jäkla gott. Vitlöksrostat lantbröd, mosad avokado, sallad, cocktailtomater, gurka, ägg, massa räkor, chiliflakes, dill, citron och chiliaioli.

Riktig unsdagsmiddag.

Sen lite Sabaton och kvällssurr innan maken kom hem.

Det närmar sig helg. Synd bara på huvudvärken jag haft sen i natt… den vill inte ge sig! Hoppas den lämnar mig denna natt (vilket inte brukar ske… jag är dålig på sova bort huvudvärk).

2 har sagt sitt än så länge

Färska vårrullar med två dippsåser

Så himla gott. Och inte så svårt.

Det här räckte fint till 3 hungriga vuxna:

Till rullarna:

  • 16 risark
  • Kokta och avsvalnade glasnudlar
  • Salladsblad
  • 200g rökt lax
  • 700 g oskalade räkor
  • 1 dl sjögrässallad
  • 2 salladslökar 
  • 1 näve sockerärtor
  • 1 avokado
  • 1 näve färsk koriander

    Till dippsås 1:

    • 1 dl finhackade jordnötter (saltade)
    • 1 dl hoisinsås
    • 1/2 dl sweet chili-sås
    • 1-2 msk vatten 

    Blanda alla ingredienser. Späd med vatten till lämplig tjocklek.

    Till dippsås 2:

    • Saften från 1/2 lime 
    • 3 msk fisksås
    • 1 msk socker
    • 1 riven vitlök
    • Ca 8 cm ingefära
    • 1/2 -1 röd chili

      Blanda lime, fisksås och socker. Riv ingefäran och pressa ur saften. Tillsätt den (ca 1 1/2 msk) samt chili efter smak och styrka.

      Såserna kan vila i rumstemperatur till servering.

      Så här gjorde jag rullarna:

      Värm vatten till lite mer än ljummet i en stekpanna. 

      Blöt ett ark rispapper i 15-20 sekunder. Inte mer då blir det för sladdrig.

      Lägg arket på en blöt kökshandduk och lägg på fyllning.

      Rulle 1: salladsblad, glasnudlar, rökt lax, sjögrässallad, salladslök och sockerärtor. 

      Rulle 2: salladsblad, glasnudlar, 6 räkor, avokado, salladslök, sockerärtor och koriander.

      Vik in sidorna och rulla sedan ihop hela paketet.

      Vi gjorde rullarna ett par timmar i förväg och lät dom ligga i kylen i väntan på middag.  Upptäckte då att det är bra om dom inte ligger för tätt och absolut inte på varandra eftersom dom då lätt klibbar ihop.

      Precis innan servering delade jag alla rullar på mitten. Bara för att det skulle se snyggare ut och för att det skulle vara mindre munsbitar att sedan hugga in på.

      Sen var det bara att dippa och äta

      Mums.

      Ingen har tyckt till än

      Blåmusslor i vitt vin

      Skrivet av den 14 april, 2018 i Dagar med Linda,Mat och prat,Recept - Skaldjur

      När man inte hittar färska blåmusslor funkar frysta alldeles utmärkt. 

      Det här receptet är superenkelt. Och jäkligt gott. Räcker säkert till fyra, om sällskapet inte innehåller en fjortis utan botten. 🙂

      Koka färsk pasta men låt den inte bli klar.

      Fräs två lökar och ett par vitlökar i olja. Tillsätt en hackad chili och en halv fiskbuljongtärning. Häll på ca 2 dl vitt vin. Låt koka upp. 

      Lägg i två förpackningar frysta blåmusslor (ca 1 kg). Låt koka ca 6 minuter under lock. 

      Fiska upp musslorna och låt vätskan koka ihop lite till. Tillsätt en halv pressad citron, en kruka hackad persilja och svartpeppar

      Lägg i den nästan färdiga pastan och häll tillbaka musslorna. Rör om. 

      Servera. Gärna med extra persilja.

      En har tyckt till än så länge

      Tidigare inlägg »

      ABY