Skrivet i kategorin 'Recept – Skaldjur'

Äntligen helg

image

Fredag idag. Äntligen. Sjukt lång vecka…

Älskar att det är en stundade helg.

Dags för Lilla Gula.

Och hemmagjord Pad Thai. Med scampi

(Och om nån undrar…
Koka risnudlar 2 min (dvs nästan klara)
Fräs vitlök i olja
Tillsätt chili och vårlök.
Och avrunna böngroddar.
Adda risnudlar och Pad Thai-sås..
…och saltade scampi..

Servera med hackad chili och torrostade jordnötter… )

På jobbet kör vi bil…

image

Mycket bil… så jag gjorde en bilväg…

image

image

Och även jag körde bil – till och från jobbet…. jag har typ 400 meter enkel väg…

Men…
….parkeringen skulle sopas.

2 har sagt sitt än så länge

Bläckfisk med marin fyllning

fylld-bläckfisk2

Hade ni vågat smaka vår lördagsmiddag? För jag gissar att det inte stod Fylld Bläckfisk på allas meny denna kväll. Och jag vet att det är många som säger att dom inte gillar/inte smakat bläckfisk.

Vi hade inget recept. Vi har gjort den här rätten förr, med annan fyllning, för typ 100 år sen. Nu hittade vi på själv och gissade mängd och tid (genom att läsa hur andra ha gjort och härma eller göra om)

Och för att vi ska minnas till nästa gång (för det blir en nästa gång)  så kommer här receptet.

1 kg bläckfisk
1 portionsbit lax
1 portionsbit torsk
2 dl surimi
1 dl fryst spenat
1 dl fryst grönkål
1 dl purjolök
½ röd chili
2 matskedar citronolja
1 ägg
salt
peppar
persilja
2 vitlöksklyftor
olivolja
vitt vin
ostronsås

 

Vi började med att tina spenaten och grönkålen och låta den mesta vätskan koka bort. Sen var det dags att rensa bläckfisken.

Så här gör man: Ta tag i huvudet och vicka/dra ut. Peta ut innandömet och pilla sedan lös den hårda plastiga plattan som sitter på insidan. Den är bara att dra lös. Klipp lös tentaklerna från huvudet och spara. Skölj själva bäckfiskpåsen.

Till fyllningen tog vi lax, torsk, surimi, bläckfisktentaklerna, spenat,  grönkål,  purjolök och chili. Detta fick gå i matberedaren tillsammans med lite citronolja, salt, peppar och 1 ägg tills det blev en fin fiskfärs

Detta  satte vi sedan i en spritspåse och fyllde varje bläckfiskkropp – lagom packad så den inte spricker vid tillagning och inte hela vägen upp. Vi förslöt varje bkäckfisk med en tandpetare.

Bläckfisken fick en snabb sväng i stekpannan med lite olivolja och skivad vitlök. Bara  för att få lite färg runt om och liksom ”stelna till”.  Vi stekte bara 4-5 åt gången för att inte kyla ned pannan. Därefter fick samtliga bläckfiskar ta plats i stekpannan och så hällde vi på sådär än 2 dl vitt vin samt torkad persilja. Och så över med ett lock. Där fick dom nu puttra – på svag värmei nästan en timme. Sista 10 minuterna tog vi av locket, lät vinet reducera ihop lite tillsammans med några rejäla klickar ostronsås. Man måste smaka av  när det blivit en god sky.

Sen var det bara pilla bort tandpetarna och servera. Vi åt det med stora klyftpotatisar, sallad och lite citron  att pressa över bläckfisken.

fylld-bläckfisk1

Sjukt gott. Och så mört… kniven bara ramlade genom bläckfisken.

Hade nog räknat med att det skulle bli lite över – men tji fick vi. Precis allt tog slut. 

Förutom lite fyllning, förstås.  Hade gjort lite för mycket av den varan, men det spritsade jag ut till små fiskbullar som jag stekte i smör och vitlök. Blev perfekt lunch med lite wookade grönsaker och nudlar dagen efter.

panacotta

 

Förresten smällde vi i oss efterrätt också.

Pannacotta med vit choklad och blodapelsinspegel. Yummy….

 

 

3 har sagt sitt än så länge

Vardagslyx med fusk

En riktig favvo hos oss tre är Tom Yum Goong soppan från Thai-köket här i ”stan”. Räkor, koriander, limeblad, citrongräs, chili, champinjoner, cocktailtomater… mmmmm…

Här om veckan hittade maken en soppmix från Santa Maria – Tom Kha. Man skulle bara blanda kryddblandningen med vatten och cocosmjölk, tillsätta kyckling och champinjoer. Done, liksom. Men när jag läste innehållet tänkte jag genast: Räkor, champinjoner, cocktailtomater OCH lax.

Så vi körde på den varianten. (och kokade ris till, som vi serverade i soppan)

Det blev ruskigt gott. Och dessutom väldigt likt Thai-kökets Tom Yum Goong (fast vi hade lax – mycket lax – och mer champinjoner i vår)

Skillnaden då?

Jag googlade och hittade:

Tom yum soup is the general name of thai hot and sour soup. 
Its main ingredients are galangal lemongrass chili paste, kaffir lime leaves. 
If you add prawns the tom yom soup will be called ”Tom Yum Goong” or ”Tom Yum Kung” 
If you add chicken instead – the soup will be called ”Tom kha” or ”Tom kha gai

Se där. Jag var helt rätt ute alltså

Och snacka om att vi fick gomiddag på snabbt vis – med bara liiiite fusk.

En har tyckt till än så länge

Rumpor till middag

Skrivet av den 17 mars, 2010 i Mat och prat,Recept,Recept - Skaldjur

Både jag och maken jobbade sent idag. Men middag ville vi ju ändå ha. Helst god sådan. Så därför rörde vi ihop detta:

Purjolök och cocktailtomater fick fräsa i olivolja och lite smör. Sen hällde vi på en halv burk Philadelphiaost vitlök och örter. Det fick smälta ihop lite. Och så i med kräftrumpor från en burk kräftstjärtar i lag. Lite av lagen fick också följa med. När det blivit varmt serverade vi till färsk pasta. Och vitlöksbröd…

Och det smakade hur bra som helst. Bara så ni vet…

3 har sagt sitt än så länge

Årets sista grillning?!

Skrivet av den 6 oktober, 2007 i Mat och prat,Recept,Recept - Fisk,Recept - Skaldjur

Fisk
Scampi

Tonfisk
(fileér)
Laxfile´

Sallad
Isbergssallad
Gurka
Grön paprika
Gul lök
Feferoni
Rostad Majs
En påse Parrots salladsmix -sweet
Citronolja

Tillbehör

Smoked sea salt
Aioli
Pommes stripes


Tina scampi. Koka upp riktigt salt vatten (ev. dill) och låt koka ordentligt ca 2 min. Låt svalna

Tina tonfisk och.  Häll olivoja över. Salta.
Tina lax. Krydda med Santa Marias Seafood and Fish-krydda. Salta
Grilla tonfisk och lax.
Eftersalta med Santa Marias Smoked Sea salt

Servera till sallad
Pommes och aioli till att dippa räkorna i.

image112

Dryck

Vitt vin
Penfolds Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet (nr 6942)
Dunavár Chardonnay (nr 12993)

Efterrätt

Plättar
vit belgisk choklad
absolut rasperry
russin

Värm plätta med russin och vit choklad i micron tills chokladen är mjuk och går att mosa ut över plättan. Häll över absolut. Tänd på… låt brinna. Rulla ihop och njut….

Ingen har tyckt till än

« Senare inlägg

ABY