Skrivet i kategorin 'Recept – Övrigt'

Midsommar 2022

Vilket midsommarväder vi fick. Sol och varmt. Tempen orkade upp till +25 grader och vi höll oss ute mest hela dagen.

En promenad mitt på dagen.

Tänkte plocka blommor till en krans, men blev lat. Dessutom skräpar det så…

Gräddade våfflor till lunch.

Först några med lufttorkad skinka, potatissallad, rom och avocado.

Sen med färska jordgubbar och grädde!

Hade planerat att baka baguetter. Men det härliga vädret lockade fram gräsklipparen istället för köksassistenten Podd, handklipparen och sol. Perfekt kombo.

Planterade om tomatplantan vi köpte på Ikea och vattnade allt.

Sent fixade vi middag. Och trots att klockan passerade 21 innan maten var färdig att servera kunde vi käka utomhus. 20 grader och inga mygg.

Tänkte byta spellista till något somrigare än metall. Men sonen invände: Det här blir väl bra. Det är ju vår midsommar!

Gravad- och varmrökt lax, havsfrysta räkor, ost, kycklinglår och sallad. Dessutom en magisk potatissallad.

Recept här:

Koka potatis mjuk. Ånga av.

Bryn smör tills det är brunt och luktar smörkola. Häll i skål och låt bottensatsen sjunka ned ordentligt.

Dela potatis i halvor. Lägg på ett fat. Ringla över smör (utan bottensats). Salta och peppra. Lägg över skivade rädisor. Klicka ut löjrom och Turkisk Yoghurt. Klipp över massa gräslök.

Alltså!🥰

Efter tio droppade graderna till +18. Då kom även myggen. Vi flyttade in. Diskade undan. Och såg Big Sky.

Har bara varit +11 grader i natt. Men det är redan +21, så kommer det inga moln borde midsommardagen bli fin även den.

Ingen har tyckt till än

Vilken lördag

Helt fantastiskt lördag. Trots att jag knappt stack näsan utanför dörren (bara för att fylla på fågelmat).

Efter morgonmys började jag baka.

Vörtbröd. Dom blev såååå goda.

Och medan dom gräddade gjorde jag brända mandlar.

Min absoluta favorit. Helt omöjliga att motstå.

Kvällens middag var Thanksgiving-kalkon. ! Och det tar ju sin lilla tid.

Gjorde fyllningen redan på förmiddagen.

Fräste bacon, lök, chili och vitlök. Addade vitt bröd, tomatpuré, kycklingbuljongtärning, timjan och rökt paprika. Och så lite vin och vatten.

Fyllde kalkonen och kryddade den med grillkrydda. Pressade ned den i 7 liters grytan och satte några droppar vin/vatten runt om samt tärnat smör på toppen.

In i ugnen på 175 grader.

När smöret smält la vi på locket (fast det gick inte att stänga). Efter 3 1/2 timma lyfte vi upp kalkonen och grovstyckade. La tillbaka delarna i vätskan satte ugnen på 100 grader med locket på. Där fick den stå i nästan en timme till. Höjde ugnen till 225 och lyfte på locket. Efter en knapp halvtimme tog vi ut kalkonen, la på lock och där fick den ligga medan vi lagade tillbehören.

Serverade med sötpotatis, yogurtkräm med vitlök och persilja samt gröna bönor. Så jäkla gott.

Eftersom maten lagade sig själv hann vi med en riktigt lång film. Jungle Cruise.

Riktigt bra. Hoppas det kommer en uppföljare.

Vi käkade middag först klockan nio så när köket var snyggt och prydligt igen hanns det inte med mer sista avsnittet av Svenska Nyheter. Sen var lördagen slut.

En har tyckt till än så länge

Semester – dag 6 – åska och basilikamos

Strax efter 01 natten mot tordag fick jag ett gäng bilder skickat till mig. Det var Sjuttonåringen som var ute och dokumenterade den vackra solnedgången.

Onekligen en tjusig natt. (Fast jag stsnnade kvar under täcket)

Torsdagmorgon bjöd sen på varmt och soligt. Men redan efter frukost hörde vi muller på avstånd.

En koll på Blixtvakt visade att ett riktigt kraftigt åskoväder var på väg precis rakt mot oss.

En stund senare såg vi den komma.

Och sen brakde det lös.

Rejält med blixtar, som synes ganska nära…

Graderna kröp ned till bara 15 medan det åskade och regnade som mest, men vädret återhämtade sig snabbt.

Vi passade på att göra helgfint medan solen och värmen återvände.

Sen blev det lunch på altan.

En svettig prommis avslutades med 1 1/2 timmes mys på studsmattan.

Till middag blev det enkelt. Frysta (älg)köttbullar och mos. Men moset pimpade vi med ett gäng hackade tomater, en chili, en finhackad rödlök, massa, massa basilika och riven ost så maten smakade allt annat en enkelt.

Plockade fler jordgubbar. Denna kväll fick vi fyra var. Nu börjar det snart mogna i sån mängd att det räcker till goda efterrätter.

Väderrapport 8 juli: Först sol och 24 grader sen regn och åska. 10 mm regn. Därefter sol och temp mellan 22-25. Betyg: 4

Ingen har tyckt till än

Tomatpaj med fetaost, chili och färska örter

Skrivet av den 6 juli, 2021 i Mat och prat,Recept,Recept - Övrigt

En fantastisk god och enkel paj.

Pajdeg (som inte behöver förbakas):

  • 50 g rumstempererat smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 11⁄2 dl mjölk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1⁄2 tsk salt.

Blanda ihop till en deg. Tryck ut i en springform. Nagga.

Fyllning:

  • 400g körsbärstomater, delade (gärna i olika färger)
  • 100 g fetaost, smulad
  • 1 purjolök, sköljd och fint skivad
  • Lite smör och olivolja till stekning
  • 4 skivor surdegsbröd, tärnat
  • oliver utan kärnor, hackade
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 1 chili, hackad
  • Färska örter, typ persilja och oregano
  • 3 ägg
  • 1 liten burk lätt cremefraishe
  • salt
  • Peppar

Gör så här:

  • Salta tomaterna och låt dom ligga i ett durkslag och rinna av i ca 30 minuter. Vänd dom då och då.
  • Fräs purjolöken mjuk i smör och olja. Tillsätt chili och vitlök.
  • Blanda cremefraishe med ägg, salt och peppar.
  • Blanda de avrunna tomaterna med fräset, fetaost, bröd, oliver och färska örter.
  • Blanda med stanningen.
  • Häll i pajskalet.
  • Grädda i ugn ca 40 minuter.

Servera med tex ruccolasallad och cashewnötter samt en klick chiliaioli.

Ingen har tyckt till än

Pingstdagen

Aningen bättre väder. Vi slapp regn och tempen orkade upp till 8 grader.

Vi var ute typ hela dagen. Och gjorde massor.

Började med att skotta ihop grus från grannens gård som traktorn skottat in på vår gräsmatta.

Mycket grus.

Vi använde det till att fylla ut svackor på infarten.

Sen satte vi potatis.

Två sorter: Gourmandine och Lily Rose.

Därefter pausade vi för lunch. Hade lax, romsås och några få potatisar kvar från fredagen. Samt en näve pommes från lördag. Det kompletterades med en typ av omelett.

Sex ägg, 4 msk mjölk, lite grönsaksfond, chili, en kruka dill, peppar och en nypa socker blandades och sattes i en smord ugnsform. Sen fick det stå i 150gradig ugn i 45 minuter. Bara att stjälpa upp och skära i bitar. Jättegott.

Ute fortsatte vi pyssla. Rensade ogräs runt alla buskar och träd. Sen gödslade vi dessa med benmjöl. Blåbärsbuskarna fick däremot torv.

Och så grävde vi en grop som vi fyllde med rhododendronjord och den nya blåbärsbusken.

Jag rensade upp bland jordgubbarna och täckte jorden med halm. Det har vi aldrig testat förr.

Det som är utan halm är smultron och dom brukar täcka hela jordytan själv!

Maken satte om ett par kaktusar och sen planterade vi indianmynta i två amplar som skulle hem till balkongen.

Vi hade till och från sällskap av vår sötaste granne Svea.

Men även vår nyaste: Turbo.

Svea vaktar på Turbo och morrar liksom åt honom. Turbo verkar däremot inte alls se Svea!

Han skuttar bara runt som den ungkatt han är. Obrydd om allt. Nyfiken på det mesta.

Innan vi lämnade Lilla Gula hann vi även vattna inomhus samt gå ett varv med dammsugaren.

Var inte hemma förrän efter 18 så vi fick tänka snabb och enkel middag. Det fick bli hemmagjord pizza.

Creme fraishe, vitlök och riven ost i botten. Sparris, skinka, mozarella samt Prosciutto och pizzakrydda som topping.

Och sista minuterna babyspenat. Några blad färsk basilika fick kröna pizzan vid servering.

Den var magisk.

Hann med lite StarWars och jordgubbar innan vardagen knackar på. Gäller ju att ta sig till jobbet i morgon så man inte missar sin möjlighet att plocka ut ersättning för nationaldagen. För det gäller att jobba annandag pingst om man ska få rätt till det!

God Natt!

Ingen har tyckt till än

Tidigare inlägg »

ABY