Skrivet i kategorin 'Recept – Övrigt'

Inlagd gurka

Skrivet av den 24 augusti, 2017 i Dagar med Linda,Mat och prat,Recept,Recept - Övrigt

Nu har vi fyra fina burkar med god gurka. En till här hemma, en till Lilla Gula och två ligger i frysen (Ja den går frysa – det har hon som gett mig receptet lärt mig. )

Receptet här ovan är det hon gett mig. Jag halverade dock. 

Och vad kkp betydde fick jag fråga. Att det var kaffekopp förstod jag, iof, men vad motsvarar det. Nu vet jag. 

1,25 kg gurka

1 msk salt

4 msk ättika (inte ättiksprit)

dill (mycket – hade inga dillkronor)

1 msk senapsfrön

2,25 dl strösocker

1 flaska vichyvatten (antog att det gällde 33cl. Fick dock inte tag på det då jag tog Loka citron i stället).

Blandade lagen och väntade till sockret och saltet lösts upp. Sen hällde jag den över den skivade gurkan. Det täckte nästan… Men efter bara en stund hade gurkan vattnat ur så det gick att ösa över allt.

Gurkan stod svalt i ett dygn innan jag satte i burkar.

Och den blev verkligen jättegod.

En har tyckt till än så länge

Bröllopsdag

18 år sen vi gifte oss idag. 28 år tillsammans. Alltså hallå…  det är inte möjligt. Sååå gammal är jag inte. 🙂

Fast när jag ser i gamla fotoalbum… Och hittar ovanstående bild från vår bröllopsresa i augusti 1999 vill jag akut-fettsuga mig och köra föryngringserum deluxe. Jäklar vad unga (och snygga) vi var.

Innan bröllopet fick jag göra stan som nunna 

Jag fick tvätta bilrutor på OK, sälja tipskuponger och recensera film på videobutiken. Och så fick jag en jäkla massa klappar i baken. Det stod nämligen att man skulle göra just det på min ryggskylt. Idag hade det varit helt galet orimligt. . Sexuella trakasserier, typ. Då bara en kul grej!

I kväll har vi ”firat” med god asiatisk sallad

Glasnudlar, hyvlad morot, sockerärtor, färsk chili, koriander, salladslök, sjögrässallad, rökt lax, rostade sesamfrön och en sås gjord på 1 & 1/2 msk fisksås, 1 lime och 2 tsk farinsocker.

Galet gott. 

Nu kör vi mot 20 som gifta 30 som par  och samma år fyller maken 50. Wee…

3 har sagt sitt än så länge

25+, ogräs, jogging och pimpade fiskbullar 

Yes. Graderna passerade 25 och solen gassade. Svettig promenad, lunch på altanen och massor med ogräsrensning. Massor alltså!!!

Maken fixade de kvarvarande fönsterfodren och ungen satte sig över oss!!!

Bokstavligen!

En jogg hann jag med. Och fick inviga mitt nya linne. Men 7,5 km i 25,3 grader var nästan lika jobbigt som 5 i grekvärme!!! 

Tur jag förberett iste till efteråt.

Vi satt på trappan i solen och mös innan dusch och middagsfix.

Idag blev det fiskbullar. Fast pimpade dito!!! (Ytterligare ett Mersmak-recept vi ändrade lite).

Vi fräste upp grön currypasta och hällde på en burk cocosmjölk samt 4 dl vatten. Det fick puttra en stund innan vi slängde i skivade färska champinjoner, chili och lök. Och efter ytterligare en stund åkte två burkar fiskbullar i. 3 minuter senare tillsatte vi sugarsnaps och hela cocktailtomater

Serverade med en skopa ris i botten på skålarna och färsk koriander på toppen.

Skitgott. Och supersnabbt

Ingen har tyckt till än

Uppehåll och asiatisk tonfisksallad

Lite förbättringväderfronten. Inte regn. Och tempen orkade upp till 16 😲

Två svängar efter elljusspåret samt strandpromenaden blev det. En tillsammans med maken – före lunch. Och en på eftermiddagen – joggandes med en ny ljudbok i öronen. 

Tvätten kunde torka ute. Och vi fick bort barr, gräsklippet (från igår) och miljontals kottar från gården. 

Och så gjorde vi kanonmiddag:

Asiatisk tonfisksallad. Receptet kommer ursprungligen från Mersmak men vi ändrade lite.

Vi blandade risnudlar, urkramad tonfisk i vatten, hyvlad morot, sockerärtor, salladslökchili och koriander. En sås gjort på saften av en lime, 1 1/2 msk fisksås och 2 tsk råsocker rördes också ned. Sen strösslade vi limezest över.

Blev tokgott. Inte en nudel blev över. 

Nästa gång blandat vi med rökt lax och sesamfrön. Kanske lite sjögrässallad också.

Eller strimlad kyckling

Ingen har tyckt till än

Sushiliknande Bowl

Äntligen helg. Veckan var tung. 

Fredagen bjöd på kanonväder. En halvmils jogg. Lång (sen) arbetsdag och färd mot Lilla Gula Huset.

Där ”slängde vi ihop” en Bowl med japansk touch. Lite sushistyle

Quinoa, sojabönor, sjögräsnudlar, ris, fräst nori, galanga, avokado, rädisor och gravad lax. Och vid servering  en dressing på Wasabi och citronmajonäs samt sesamfrön och soja

Sjukt gott.

Nu myser vi med lördagens morgonkaffet… men inte så länge. Vi ska till Luleå för loppis, lunch hos lillasyster samt valborgsshopping.

En har tyckt till än så länge

Tidigare inlägg »

ABY