Skrivet i kategorin 'Recept'

24 juli – åkerbär och räkor

Moln på förmiddagen. Då passade vi på att städa och tvätta.

Och Sädesärlan badade.

Tyvärr oskarp bild då jag hade behövt stativ. Fågeln satt ju aldrig still… jag fotade genom fönstret med massa zoom…

Efter lunch hade det ljusnat lite. Vi gick en prommis. En rejäl.

10 km fick vi ihop. Plus en näve åkerbär.

Blev sugen på fler bär så direkt vi kom hem tog vi cyklarna och trampade för att leta mera.

Små. Besvärliga. Och fruktansvärt goda. Fick väl ihop ett par deciliter.

De flesta (läs de största och rödaste) styckfrös vi för kommande kul dekorationer på bakverk eller i drinkar. Skulle vara kul med ett par deciliter vackra hjortron också. Jordgubbar har vi redan styckfryst och snart är det dags för hallon, körsbär och krusbär.

Till middag grillade vi räkor. Vanliga (sjöfrysta) kokta räkor fick en marinad av citron, chili och sweetmchili. Sen ett par tre minuter på varje sida på grillen.

Till det en grekisk sallad, egen bakad baguette med flingsalt och för första gången ever – egengjord aioli. Densamma med citron, vitlök och massa chili.

Se grillningen här:👇

https://www.instagram.com/reel/CgaHn4tKs9s/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Varför har vi aldrig gjort aioli förr?

Semestervädret söndag 24 juli – Moln ☁️ och ca +20⁰ 🌡på förmiddagen. Helt ok. Uppsprucket molntäcke ⛅ till eftermiddagen och då steg tempen till ca +23⁰🌡. Inte helt olikt lördagens väder, med eftersom det inte blåste blir betyget högre. 3️⃣½

Ingen har tyckt till än

Grillad kycklingsallad med picklad lök och honungsyogurt

Receptet på vår magiskt goda kycklingsallad. Video finns här:

https://www.instagram.com/reel/CgSSeDpFGkS/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Börja med att pickla lök.

Skiva en rödlök tunnt.

Koka upp 0,75 dl vatten, 0,5 dl ättiksprit 12% och 0,5 dl socker.

Häll över löken. Låt stå minst 30 minuter.

Dela kycklingfiléer på mitten så dom blir tunna. Pensla båda sidorna med en blandning av BBQ-sås, sriracha, chiliflakes och salt. Marinera några timmar.

Blanda Turkisk yoghurt med honung och svartpeppar.

Blanda en sallad med massa godsaker. Vi hade

Kikärter vända i citronolja, pressad citron och salt.

Ruccolasallad Paprika Cocktailtomater Gurka Vårlök Melon Avokado Jordgubbar (med det gröna kvar) Chili

Grilla kycklingfiléerna. Skär i strimlor. Lägg på salladen.

Toppa sen med den picklade löken. Vi tog även krutonger.

Servera med bröd och honungsyogurten.

Ingen har tyckt till än

20 juli – plantering och pastasallad

Hoppsan. Riktigt fint ute igen. Ingen fullpoängare, men nästan. Lite färre moln och några grader varmare så hade jag varit helt nöjd. Nu fick jag nöja mig med nästan helt nöjd.

Var ute hela dagen.

Promenerade. Var på loppis. Planterade perenner. Låg på studsmattan och läste. Såg på när maken planterade om krukväxter. Cyklade och hämtade ett paket. Satt på altan och surrade…

Dessa perenner är nu på plats i nya planteringen.

Nu är det ”bara” att vänta på att allt sprider sig.

Fick en beställd necessär. En pysslare på FB har sytt den. Helt i min stil.

Nu får min 15 år gamla, nötta, trasiga, smuliga och smutsiga lämna plats till en ny. Lite sorgligt dock… Den känns redan lite retro. 😒

Till middag gjorde vi italienskt pastasallad. Det går ju att ha i precis vad man vill… basen är dock pasta blandat med en gegga av mixade soltorkade tomater, riven vitlök, skal av en citron, saft från en halv dito samt en hackad chili.

Igår hade vi melon, paprika, tomater, avocado, salladslök, massa oliver, jordgubbar, lufttorkad skinka, basilika och mozzarella.

Sen körsbär och veckans avsnitt av Big Sky.

Semestervädret onsdag 20 juli: Växlande molnighet och sol 🌤 hela dagen. +24,6⁰ 🌡som varmast. Betyg:4️⃣

Ingen har tyckt till än

Midsommar 2022

Vilket midsommarväder vi fick. Sol och varmt. Tempen orkade upp till +25 grader och vi höll oss ute mest hela dagen.

En promenad mitt på dagen.

Tänkte plocka blommor till en krans, men blev lat. Dessutom skräpar det så…

Gräddade våfflor till lunch.

Först några med lufttorkad skinka, potatissallad, rom och avocado.

Sen med färska jordgubbar och grädde!

Hade planerat att baka baguetter. Men det härliga vädret lockade fram gräsklipparen istället för köksassistenten Podd, handklipparen och sol. Perfekt kombo.

Planterade om tomatplantan vi köpte på Ikea och vattnade allt.

Sent fixade vi middag. Och trots att klockan passerade 21 innan maten var färdig att servera kunde vi käka utomhus. 20 grader och inga mygg.

Tänkte byta spellista till något somrigare än metall. Men sonen invände: Det här blir väl bra. Det är ju vår midsommar!

Gravad- och varmrökt lax, havsfrysta räkor, ost, kycklinglår och sallad. Dessutom en magisk potatissallad.

Recept här:

Koka potatis mjuk. Ånga av.

Bryn smör tills det är brunt och luktar smörkola. Häll i skål och låt bottensatsen sjunka ned ordentligt.

Dela potatis i halvor. Lägg på ett fat. Ringla över smör (utan bottensats). Salta och peppra. Lägg över skivade rädisor. Klicka ut löjrom och Turkisk Yoghurt. Klipp över massa gräslök.

Alltså!🥰

Efter tio droppade graderna till +18. Då kom även myggen. Vi flyttade in. Diskade undan. Och såg Big Sky.

Har bara varit +11 grader i natt. Men det är redan +21, så kommer det inga moln borde midsommardagen bli fin även den.

Ingen har tyckt till än

Lördag, trädårdsfix och laxtacos

Skrivet av den 19 juni, 2022 i Dagar med Linda,Mat och prat,Recept,Recept - Fisk

Vaknade i tillräckligt god tid för att hinna fixa frukost innan maken anlände till Lilla Gula, med buss.

Inte toppenväder, men helt ok. Blev en 1 ½-timmes prommis mitt på dagen. Sen grillade vi karrékottisar till lunch.

Tog fram trimmern och snyggade till baksidan, räfsade och klippte sen allt gräs.

Till middag lagade vi laxtacos.

800g lax saltades och penslades med salsa. Vi hade garlicsmak denna lördag. Hackade även över en färsk chili.

Laxen ugnsstektes 20 minuter i 200⁰.

Sen serverades laxen på små tortilliabröd med ruccola, blandsallad, tärnad mango, massa, massa avocado skivade rädisor, picklad lök, salsa och srirachamayo.

Så himla gott.

Tråkväder denna söndagförmiddag. Grått. Blåsigt. Och få grader. Undra vad vi ska hitta på?

Ingen har tyckt till än

« Senare inlägg - Tidigare inlägg »

ABY