Skrivet i kategorin 'Recept – Sötsaker'

Tisdag 9 juli – det blev ju lite varmt

Mulet. Och vi som förberett för cykeltur och picknick.

När solen fortfarande saknades klockan 12 åkte vi till Kalix.

Vi hämtade lite prylar i lägenheten, käkade supergod thailunch och handlade.

När vi sen var tillbaka i Lilla Gula var vädret riktigt fint.

Hann både sola och promenera

… innan det blev sen middag.

Mamma och pappa var förbi en snabbis och Femtonåringen cyklade iväg på filmkväll.

Vi rengjorde flaskor och silade Syrénsaften.

Den blev riktigt god. Härlig färg också.

Receptet kommer från Lotta Öströms instagram @lottaostromsmat

Och så sist:

Väderrapport tisdag 9 juli: mulet och 18 grader på förmiddagen / sol och 22 på eftermiddagen. 👌

Ingen har tyckt till än

Midsommarafton

Vi fick en helt underbar midsommarafton. Det var lovat tråkväder… Men vi fick istället riktigt härligt..

Började, såklart, med mysfrukost. Och en massa gott.

Och sen gjorde jag en deg. Planen var kalljästa grekiska lantbröd

Och så planterade jag två plantor vi fått i sommarpresenter tidigare i veckan.

En 7,5 km riktigt svettig promenad stod sedan på programmet.

Kvavt. Tryckande. Skönt.

När vi var tillbaka hade bröden överjäst. Bara att knåda om. Antar att 25 plus inomhus var liiite för varmt för att kalljäsa! 🙂

Rester till lunch. Och så grädda det nu lagom jästa bröden.

Sen plockade jag rabarber

Vi skulle testa göra en rabarberdrink till kvällen.

Hushållsassistenten från 1974 kom fram. (För andra gången denna midsommarafton).

Hade aldrig testat mixerdelen förr. Men den funkade. Dock sprättade säkringen på den lagom till rabarbern var mixad. Trodde först apparaten gjort sitt men maken fixade!

Femtonåringen förberedde en midsommareld. Det finns ju faktiskt liiiiite finskt påbrå i våra gener – mammas mormor var från finland – och där eldar man ju på midsommar.

Nu gjorde vi det med.

Mysigt.

Jag plockade blommor och satt sen vid brasan (svettigt) och fixade hårdekorationer.

Använde ett färdigt diadem samt en klassisk hårkam. Smidigt. Och fint blev det.

Innan vi duschade bort dagens sysslor bakade vi olivsnurror som skulle bli tilltugg till rabarberdrinken.

Sen hopp i klänningen!

Ja, de mina skippade ju just klänning… Men krans fick jag på dom.

Bästa grannen ville också vara med på fotosessionen. ❤

Så var det dags för rabarberdrink och olivsnurror.

Riktigt fräsch. Dock lite för söt. Gillar receptet men kommer göra som nedan nästa gång det ska mixas rabarber och gin:

Mixa 250g grovhackad rabarber med skal och saft från en halv lime, 1,5 dl vatten och 0,5 dl socker (originalreceptet sa alltså dubbla mängden socker) och en kvist rosmarin.

Sila

Blanda med gin. Dekorera med limeskiva och extra rosmarin.

Det började mullra på avstånd vid sjutiden så då gick vi inomhus och fixade fram middagen. Det blev ingen åska. Inget regn heller. Men vi åt inne. Kändes som att vi skulle fått sällskap av blodsugarna annars.

Klämde såklart i oss jordgubbar till efterrätt och sen startade vi upp serien 24 s:7 på Via Play.

Vi gick och la oss efter 12. Då var Femtonåringen fortfarande ute.

Och kvart i ett fick jag denna bild skickad till mig…

Fast då sov jag och såg den först i morse.

Midsommardagen är – tvärt emot midsommarafton – så himla supergrå.

Och någon har knyckt värmen. Bara 14 grader. Regnet hänger i luften.

Kanske lika bra att starta snabeldraken

Ingen har tyckt till än

Snabb äppelpaj utan ugn

Skrivet av den 9 september, 2018 i Dagar med Linda,Mat och prat,Recept,Recept - Sötsaker

Läste ett recept någonstans där man kunde göra äppelpaj på fem minuter utan ugn.

Exakta mått och ingredienser minns jag inte men så här gjorde vi.

Tärna fyra äpplen i pytt-i-panna-stora bitar.

Stek i smör. Tillsätt råsocker (eller annan sort) kanel och kardemumma

När äpplena är lagom mjuka smular man ned 8 digestivekex och rör om.

Servera med vaniljsås (eller glass)


Jag själv och de tre övriga testpersonerna gav tummen upp. Jättegott. Och snabbt.

Ingen har tyckt till än

Hallonbiskvier i långpanna 

Skrivet av den 16 augusti, 2018 i Dagar med Linda,Mat och prat,Recept,Recept - Sötsaker

Igår bakade jag superenkla hallonbiskvier i långpanna. Och eftersom dom blev väldigt lyckade skriver jag ned receptet här så jag lätt hittar det igen. (Nästa gång provar jag nog med citron)

Till en långpanna med måttet 30×40 behövs:

  • 600 g mandelmassa
  • 3 äggvitor 
  • 0.7 dl strösocker 
  • 300 g smör 
  • 4.5 dl florsocker
  • 3 äggulor
  • 1.5 msk vaniljsocker 
  • 1 1/2 dl upptinade frysta hallon 
  • Lite pressad citron
  • 80 g mörk choklad
  • Några droppar citronolja
  • Ev. extra dekoration

Riv mandelmassan och blanda med äggvitorna och socker till en slät smet. Bred ut kladdet i bakpappersklädd långpanna och grädda ca 10- 15 minuter i 200 grader, tills kakan har fått fin färg. 

Låt svalna ordentligt innan smörkrämen ska på.

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggulor till en jämn, fin och mjuk smet. Pressa ur saften ur hallonen genom en sil och tillsätt lite i taget i smörkrämen. (Utan kärnor och fruktkött, alltså) Avsluta med lite pressad citron. Bred över kakan.

Smält mörk choklad med några droppar citronolja och ringla över. Jag använde en gaffel. Dekorera eventuellt med något extra snyggt, typ hallon eller strössel. 

Skär i bitar när smörkrämen och chokladen stelnat ordentligt.

En har tyckt till än så länge

Twixkakor – Choklad, mjukkola på en spröd mördegsbotten !

Alltså dom här blev sååå goda.


Du behöver till ca 30 kakor:

1 långpanna

Botten:
6 dl vetemjöl
0,75 dl strösocker
200 gram rumstempererat smör


Kola:
270 gram smör
3 dl socker
4,5 dl grädde
0,75 dl ljus sirap


Garnering:
400 gram mjölkchoklad


Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.Tryck sedan ut degen i en långpanna
och grädda i ca 20 minuter.Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 60-75 minuter på låg värme (gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg). Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt medan du smälter mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan breder ut detta över den stelnade kolafyllningen.
Låt stå svalt.  Skär bitar med en vass kniv  så fort kakan stannat till sig. Alltså den ska inte bli för kall, då kan det bli svårt att skära fina bitar.

Ett tips !!
När det gått ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen , med tillexempel en gaffel.
Kakan ska sedan förvaras i svalt , och ta fram ca 20 minuter innan den serveras

2 har sagt sitt än så länge

Tidigare inlägg »

ABY