Skrivet i kategorin 'Recept – Sötsaker'

Hallonbiskvier i långpanna 

Skrivet av den 16 augusti, 2018 i Dagar med Linda,Mat och prat,Recept,Recept - Sötsaker

Igår bakade jag superenkla hallonbiskvier i långpanna. Och eftersom dom blev väldigt lyckade skriver jag ned receptet här så jag lätt hittar det igen. (Nästa gång provar jag nog med citron)

Till en långpanna med måttet 30×40 behövs:

  • 600 g mandelmassa
  • 3 äggvitor 
  • 0.7 dl strösocker 
  • 300 g smör 
  • 4.5 dl florsocker
  • 3 äggulor
  • 1.5 msk vaniljsocker 
  • 1 1/2 dl upptinade frysta hallon 
  • Lite pressad citron
  • 80 g mörk choklad
  • Några droppar citronolja
  • Ev. extra dekoration

Riv mandelmassan och blanda med äggvitorna och socker till en slät smet. Bred ut kladdet i bakpappersklädd långpanna och grädda ca 10- 15 minuter i 200 grader, tills kakan har fått fin färg. 

Låt svalna ordentligt innan smörkrämen ska på.

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggulor till en jämn, fin och mjuk smet. Pressa ur saften ur hallonen genom en sil och tillsätt lite i taget i smörkrämen. (Utan kärnor och fruktkött, alltså) Avsluta med lite pressad citron. Bred över kakan.

Smält mörk choklad med några droppar citronolja och ringla över. Jag använde en gaffel. Dekorera eventuellt med något extra snyggt, typ hallon eller strössel. 

Skär i bitar när smörkrämen och chokladen stelnat ordentligt.

Ingen har tyckt till än

Twixkakor – Choklad, mjukkola på en spröd mördegsbotten !

Alltså dom här blev sååå goda.


Du behöver till ca 30 kakor:

1 långpanna

Botten:
6 dl vetemjöl
0,75 dl strösocker
200 gram rumstempererat smör


Kola:
270 gram smör
3 dl socker
4,5 dl grädde
0,75 dl ljus sirap


Garnering:
400 gram mjölkchoklad


Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.Tryck sedan ut degen i en långpanna
och grädda i ca 20 minuter.Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 60-75 minuter på låg värme (gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg). Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt medan du smälter mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan breder ut detta över den stelnade kolafyllningen.
Låt stå svalt.  Skär bitar med en vass kniv  så fort kakan stannat till sig. Alltså den ska inte bli för kall, då kan det bli svårt att skära fina bitar.

Ett tips !!
När det gått ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen , med tillexempel en gaffel.
Kakan ska sedan förvaras i svalt , och ta fram ca 20 minuter innan den serveras

2 har sagt sitt än så länge

Andra advent

Regnet har upphört och graderna har nu till kvällen krupit just under noll.

Vi passade på att ta ned den sista tunga blöta snön från raket innan det började frysa på.

Paketerade också gårdagens julgodisfix

Och förra helgen upptäckte jag att just det här receptet saknas på bloggen. Vi skulle koka dom hemma… men receptet var i Lilla Gula.

Så här har jag det nu: receptet på kolan vi alltid gör till jul. (Fast kola… nja… det är mer som fudge)

Var kvar rätt länge i Lilla Gula. Men hann ändå med att börja montera min vikingabåt.

Weee… nu kan jag börja dekorera!

(Ska fota hur det ser ut so far).

God lax som andra adventsmiddag.

Och Nobeldagen till ära blev det såklart med Nobelbesticken!

En har tyckt till än så länge

Saffransbiscotti 

Receptet från ICA. Men jag lägger det här så jag hittar det lätt sen. Tror nämligen dessa skorpor kommer bakas igen någon gång!

Ingredienser

PORTIONER: 40 st

  • 100 g smör eller margarin
  • 1/2 g saffran
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar 300 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl pistagenötskärnor eller andra nötter.

  • Sätt ugnen på 175 grader. 
  • Smält smöret. Tillsätt saffran (gärna stött med en sockerbit). Låt svalna.Rör sen i ägg och socker.
  • Blanda bakpulver och mjöl. Hacka nötterna grovt. 
  • Blanda samman allt till en deg. Dela degen i fyra delar. Rulla varje till en ca 40 cm lång ”korv”. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. 
  • Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna lite. 
  • Sänk tempen i ugnen till 100 grader.
  • Skär sneda bitar av längderna. 
  • Låt torka i ugnen ca 60 minuter med en snittyyta uppåt. Vänd gärna efter halva tiden.

Ingen har tyckt till än

1 advent och receptet på saffransbullarna med smörfyllning


Strålande vacker första advent. Solen kanske inte är uppe så länge på dagarna och går verkligen inte så högt upp på himlen. .. men vacker och efterlängtad är den. Några få minus. Gnistrande snö…

Firade första advent i Lilla Gula Huset med gofrukost… och senare på dagen med fika. 

Och nu ska jag lägga ut receptet på dessa grymt goda saffransbullar med smörfyllning:

Ca 30 st

Fyllning (jag gör ca 1 1/2 sats fyllning till samma mängd deg)

150 g smör, rumsvarmt 
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Deg
½ g saffran + 1 tsk strösocker (jag dubblerar saffransmängden)
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjöl

Dekorering
1 ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.

2. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).

4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

7. Pudra florsocker över bullarna när dessa ska ätas. Frys utan florsocker.

Receptet är härifrån:

Såja… nu ska jag väl slippa söka inför nästa jul.

Väl hemma i lägenheten blev det att tända första ljuset igen.

Denda gång till hämtmat: thai. 

Nu är det bara att säga hejdå till en fantastisk helg och ladda för ytterligare en jobbvecka.

2 har sagt sitt än så länge

Tidigare inlägg »

ABY