Skrivet i kategorin 'Recept – Lamm'

Marockanska lammfärsburgare

Vi gjorde supersnarriga marockanska lammfärsburgare med nybakt bröd – batbout i lördags. Och eftersom vi garanterat kommer vilja göra dessa igen, och inte följde receptet vi hade till punkt och pricka, så sparar jag vår variant här.

Vi började med brödet eftersom de ska jäsa i två timmar.

  • 3 dl vatten, 37°
  • 14 g torrjäst
  • 2 msk strösocker
  • 3 msk olivolja
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 dl mannagryn
  • 1 tsk salt

Rör ihop ½ dl vatten, jäst och socker i en bunke och låt stå 5–10 min. Tillsätt resten av vattnet och olja. Arbeta i mjöl, mannagryn och salt till en deg. Knåda degen för hand på bänken ca 5 min. Den ska bli mjuk och elastisk.
Dela degen i två degbitar och knåda varje bit någon minut. Kavla ut varje degbit på lätt mjölad bänk till ca 1 cm tjocklek och stansa ut runda bröd med t ex en kopp. Jag hade en mugg med diametern 8,5 och fick ut 16 rundlar. Nästa gång tar jag en som är större… 10 cm.
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 2 timmar under bakduk.

(Här förberedde vi färsen)
Värm sen en torr stekpanna och stek bröden på medelvärme ca 3 min per sida. Stick in en gaffel för att kolla om de är klara.

Innan servering delades bröden och grillades hastigt.

Sen var det ju då färsen.

  • 1500 g lammfärs
  • peppar
  • massor av fryst koriander
  • 3 tsk spiskummin
  • 3 tsk rökt paprikapulver
  • 3 krm kryddnejlika
  • 2 gula hackade lökar
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • kalvfond
  • 1 färsk chili
  • grillgrydda
  • lite olivolja till stekning

Hacka lök och vitlök. Blanda alla kryddor (inte grillkryddan och peppar) och fräs hastigt i lite olja. Tillsätt lök och fräs vidare till en go gegga. Låt svalna.

Blanda den svalnade kryddblandningen med färsen och tillsätt fond, grillkrydda, peppar och chili efter smak.

Forma burgare. Jag fick ut 11 st.

Så ska det också vara en yoghurtdressing.

  • 5 dl yoghurt 10%
  • 1 msk olivolja
  • 0.5 msk pressad citron/lime
  • 1 msk sambal oelek
  • salt och peppar

Grilla burgarna. Dela bröden och grilla på. Servera med sallad, rödlök, yoghurtdressing och oliver.

Ungnsrostade potatis och morot passade perfekt till.

Det tog tre och en halv timma från start till maten stod på bordet. Och då pausade vi bara medan grillen blev varm. Men det var värt tiden.

Sååå gott.

Ingen har tyckt till än

Regn, silvertape och långkokt lamm

Efter en till galet skön natt i härligt mjuk säng (jäkla greksängar till att va’ hårda) och tillika god frukost tänkte vi dels hänga första tvätten ute (det blåste ju smärre storm= bra torkväder) och dessutom gå en prommis
Men…då: en till regndag. Dock 14 grader och inte ös… ”bara” lite mer än dugg

Hm!

Blev en kortiswalk till ICA (och samma väg med bil sen – glömde lingonsylt och frukt!!!) och sen lunch. Tvätten fick torka inne!!!


Ledsnade
på regnet och trotsade. Tog min handjagare samt gummistövlar och anföll gräsmattan.

Fy fasiken vad jobbigt. 


Som att halka runt på en isbana. Men skam den som ger sig. Jag är tjurig.

Kaffe och fruktsallad i halvtid och sen resten.  

Gräsklipparen gav upp. Men jag lagade med silvertape. Älskar silvertape. Fixade fryslådan hemma för inte så länge sen och i förra veckan lagade jag ett trasigt solstift(!) Mitt tips: Åk aldrig iväg utan… man kan laga sandaler (testat), luftmadrasser (testat) och väskor (testat).  Säkert funkar det även att fixa telefoner och glasögon. (Dock oprövat).

Till middag blev det långkok istället för grill. Höstligt väder lockade till lammgryta.

Grytbitar kokt i buljong med skivad citron, fem vitlöksklyftor, steklökar, chili, rosmarin, salt, peppar och ett par matskedar olivolja. Efter en timme tillsatte vi färsk chipottlekorv

Efter två timmar benade vi ur. Och serverade med ugnspotatis.

Jösses….

I morgon ska jag skura tvättstugan. Säkert blir det fint väder bar därför. (Hoppas… i sånt fall skjuter jag upp den sysslan ? ) .

Ingen har tyckt till än

Golvslip studsmatta och filodegspaj

image

Duschutrymmet (och tillika tvättstugan) i Lilla Gula Huset  är för tillfället rätt spartansk…

Vi bytte ju in- och utgående vattenledningat i höstas och nu har arbetet med det estetiska gått in i fas två… typ.

Maken och hans morbror har slipat det gamla gröna golvet betongrent… och jäklar vad dom dammat.

Långt in i vår lilla toa låg slipdammet som ett grått täcke… shit liksom…

Men iklädd röda trosor och rosa stövlar  (bara) och utrustad med trädgårdsslang, dammsugare, mopp och trasor så gick det att vistas i källarvåningen några timmar senare  (Maken ville fota mig och min städklädsel men jag misstänkte starkt ett ev. framtida avstängande från FB och WordPress i sånt fall så jag nobbade )

Och när golvet var slipat och dammet borta hade det slutat regna…

Weee..

Dags för Studsmatta!!!!

image

Efterlängtad.  Och med garanterad träningsvärk i morgon för en viss ung man… (prick en timme tog monteringen inkl. framforsling av delar… nätet tar vi en annan dag)

Passade även på ta fram trädgårssmöblerna… så nu vill vi inte ha mer snö.

Middagen blev sen (men å andra sidan åt vi lunch vid 14-tiden sååå)

Och så här såg det ut när jag fixade:

image

image

Lååång mat!!

image

Ogräddad

Och gräddad

image

Sjukt gott.

Fimodegspaj med lammfärs, fetaost, oliver, tomater och svamp…

Receptet kom från Mersmak men vi ändrade lite

image

image

Och på dom här ändringarna finns inte frästa champinjoner med… 🙂

Vi åt pajen med en stor sallad, marinerade grillade paprikor samt ungens mozarellasallad.

Nu slappar vi… vi som inte varit sysslolösa på arbetarnas helgdag.

4 har sagt sitt än så länge

Lammgryta med plommon och ingefära

Skrivet av den 17 november, 2013 i Dagar med Linda,Mat och prat,Recept,Recept - Lamm

lammgryta2 lammgryta1

 

I går åt vi en underbart god lammgryta. Receptet kommer egentligen från Icas Buffé-tidning, men vi gjorde inte riktigt som i receptet. Och eftersom jag vet att vi kommer vilja göra det här igen så skriver jag ned receptet här så jag hittar det smidigt nästa gång:

Ingredienser:

Drygt 1 kg grytbitar av lamm, med ben
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 morötter
En rejäl näve katrinplommon
2 msk finhackad ingefära
rejält med spiskummin
2 kanelstänger
2 lagerblad
vatten – så det täcker köttbitarna
1-2 dl rödvin
2 tärningar lammbuljong
i förpackning färska cocktailtomater
1 burk hela konserverade tomater
grovhackad persilja
olivolja
salt
svartpeppar

Fräs köttet runt om i lite olja. Krydda med salt och peppar. Lyft över i en gryta.
Stek klyftad lök, morotsslantar och hackad ingefära tillsammans med olja och spiskummin. Flytta över till grytan med köttet.
Tillsätt kanelstänger, lagerblad, hackade katrinplommon, vatten, vinskvätten, lammbuljongtärningarna och båda sorters tomaterna. Se till att vätskan täcker köttet.
Småkoka (bara nån bubbla här och där) under lock  i drygt 2½ timme.
Ta upp köttbitarna, skär i bitar och plocka bort benen. Lägg tillbaka i grytan.
Lyft bort locket och låt grytan försiktigt koka  ihop i ytterligare en knapp 1 timme.
Smaka av med salt och peppar och tillsätt persilja (om det är torkad dito). Annars klipper man över färsk persilja precis vid servering.

Vi serverade detta med ungssteka potatishalvor, vitlöksfräst sparris samt sallad med gurka, paprika, tomat, purjolök, avocado och granatäpple.

 

lammgryta3

 

Note to myself: Bjud Cia och M på det här nästa gång dom kommer!

5 har sagt sitt än så länge

Det är ju påsklov för många så… jag påskar vidare i bloggen

Ovan bilder från Påskaftonens buffé.  Och jag tror att man kan läsa texten (sidan är som vanligt gjord i A3 för kommande fotobok och sedan förminskad/komprimerad för bloggen) så jag tänker inte räkna upp innehållet en gång till.

Sjukt gott var det.

Och för mitt egets (dåliga? eller braiga?) minnes skull så skriver jag ned även resten av påskens mat – ifall vi funderar senare nån gång (vilket vi gör ibland och då är det så smidigt att söka lite på bloggen och VIPS har man svaret)

Skärtorsdag: Paella. Både kyckling och gult. Och skaldjur. Perfekt Påskmat
Långfredag: Grillad lammstek, rostad potatis och myntasås. (den myntasåsen var mmmm… Pressad citron, rivet citronskal, honung och yoghurt blandades med finhackad mynta, salt och peppar. Jösses….)
Påskafton: Se ovan
Påskdagen: Grillad Karre och Sparrispotatis
Annandag påsk: Surströmming

Vi behövde med andra ord inte svälta den här helgen heller… 🙂

3 har sagt sitt än så länge

Tidigare inlägg »

ABY