Skrivet i kategorin 'Recept – Lamm'

Golvslip studsmatta och filodegspaj

image

Duschutrymmet (och tillika tvättstugan) i Lilla Gula Huset  är för tillfället rätt spartansk…

Vi bytte ju in- och utgående vattenledningat i höstas och nu har arbetet med det estetiska gått in i fas två… typ.

Maken och hans morbror har slipat det gamla gröna golvet betongrent… och jäklar vad dom dammat.

Långt in i vår lilla toa låg slipdammet som ett grått täcke… shit liksom…

Men iklädd röda trosor och rosa stövlar  (bara) och utrustad med trädgårdsslang, dammsugare, mopp och trasor så gick det att vistas i källarvåningen några timmar senare  (Maken ville fota mig och min städklädsel men jag misstänkte starkt ett ev. framtida avstängande från FB och WordPress i sånt fall så jag nobbade )

Och när golvet var slipat och dammet borta hade det slutat regna…

Weee..

Dags för Studsmatta!!!!

image

Efterlängtad.  Och med garanterad träningsvärk i morgon för en viss ung man… (prick en timme tog monteringen inkl. framforsling av delar… nätet tar vi en annan dag)

Passade även på ta fram trädgårssmöblerna… så nu vill vi inte ha mer snö.

Middagen blev sen (men å andra sidan åt vi lunch vid 14-tiden sååå)

Och så här såg det ut när jag fixade:

image

image

Lååång mat!!

image

Ogräddad

Och gräddad

image

Sjukt gott.

Fimodegspaj med lammfärs, fetaost, oliver, tomater och svamp…

Receptet kom från Mersmak men vi ändrade lite

image

image

Och på dom här ändringarna finns inte frästa champinjoner med… 🙂

Vi åt pajen med en stor sallad, marinerade grillade paprikor samt ungens mozarellasallad.

Nu slappar vi… vi som inte varit sysslolösa på arbetarnas helgdag.

4 har sagt sitt än så länge

Lammgryta med plommon och ingefära

Skrivet av den 17 november, 2013 i Dagar med Linda,Mat och prat,Recept,Recept - Lamm

lammgryta2 lammgryta1

 

I går åt vi en underbart god lammgryta. Receptet kommer egentligen från Icas Buffé-tidning, men vi gjorde inte riktigt som i receptet. Och eftersom jag vet att vi kommer vilja göra det här igen så skriver jag ned receptet här så jag hittar det smidigt nästa gång:

Ingredienser:

Drygt 1 kg grytbitar av lamm, med ben
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 morötter
En rejäl näve katrinplommon
2 msk finhackad ingefära
rejält med spiskummin
2 kanelstänger
2 lagerblad
vatten – så det täcker köttbitarna
1-2 dl rödvin
2 tärningar lammbuljong
i förpackning färska cocktailtomater
1 burk hela konserverade tomater
grovhackad persilja
olivolja
salt
svartpeppar

Fräs köttet runt om i lite olja. Krydda med salt och peppar. Lyft över i en gryta.
Stek klyftad lök, morotsslantar och hackad ingefära tillsammans med olja och spiskummin. Flytta över till grytan med köttet.
Tillsätt kanelstänger, lagerblad, hackade katrinplommon, vatten, vinskvätten, lammbuljongtärningarna och båda sorters tomaterna. Se till att vätskan täcker köttet.
Småkoka (bara nån bubbla här och där) under lock  i drygt 2½ timme.
Ta upp köttbitarna, skär i bitar och plocka bort benen. Lägg tillbaka i grytan.
Lyft bort locket och låt grytan försiktigt koka  ihop i ytterligare en knapp 1 timme.
Smaka av med salt och peppar och tillsätt persilja (om det är torkad dito). Annars klipper man över färsk persilja precis vid servering.

Vi serverade detta med ungssteka potatishalvor, vitlöksfräst sparris samt sallad med gurka, paprika, tomat, purjolök, avocado och granatäpple.

 

lammgryta3

 

Note to myself: Bjud Cia och M på det här nästa gång dom kommer!

5 har sagt sitt än så länge

Det är ju påsklov för många så… jag påskar vidare i bloggen

Ovan bilder från Påskaftonens buffé.  Och jag tror att man kan läsa texten (sidan är som vanligt gjord i A3 för kommande fotobok och sedan förminskad/komprimerad för bloggen) så jag tänker inte räkna upp innehållet en gång till.

Sjukt gott var det.

Och för mitt egets (dåliga? eller braiga?) minnes skull så skriver jag ned även resten av påskens mat – ifall vi funderar senare nån gång (vilket vi gör ibland och då är det så smidigt att söka lite på bloggen och VIPS har man svaret)

Skärtorsdag: Paella. Både kyckling och gult. Och skaldjur. Perfekt Påskmat
Långfredag: Grillad lammstek, rostad potatis och myntasås. (den myntasåsen var mmmm… Pressad citron, rivet citronskal, honung och yoghurt blandades med finhackad mynta, salt och peppar. Jösses….)
Påskafton: Se ovan
Påskdagen: Grillad Karre och Sparrispotatis
Annandag påsk: Surströmming

Vi behövde med andra ord inte svälta den här helgen heller… 🙂

3 har sagt sitt än så länge

Lammrecept

Skrivet av den 12 september, 2011 i Mat och prat,Recept,Recept - Lamm

Gud vilka goda Lammfärsbiffar (eller köttbullar?? ?) vi gjorde i Lördags. Jag måste skriva ned vad jag rörde ihop så jag kan göra detta flera gånger.

2-3 rivna vitlöksklyftor
3½ msk ströbröd
1½ dl vatten
Nästan en burk strimlade soltorkade tomater
Peppar (använde Chicken n Steak)
Lagom mängd Kycklingfond
och två ägg fick svälla i ca 10 minuter

Sen i med 800 gram lammfärs

Blanda och forma till stora köttbullar/biffar

Blanda samman en tetra krossade tomater samt en burk hela tomater med lite olivolja, salt och en snutt sirap i en ungsfast form.

Fräs bullarna/biffarna i stekpanna för att ge fin yta och lägg sedan över i tomatsåsen

Stek i ugnen tills biffarna/bullarna är genomstekta. Rör/vänd försiktigt någon gång under tiden.

Servera till Tzatziki, grekisk sallad samt klyftpotatis eller pasta.

Detta uppskattades av samtliga – fast bus petade bort dom soltorkade tomaterna.
Visst grimaserar maken tjusigt!!! ;-)

3 har sagt sitt än så länge

Grillat

Skrivet av den 4 september, 2010 i Mat och prat,Recept,Recept - Färs,Recept - Lamm

Mums vad smarrigt vi åt i går. Kryddiga lammfärsspett med honunsyoghurt.

Grunden är från Ica:s Billiga veck- recept men som vi gjorde om lite. Istället för nötfärs så tog vi lamm. Och så kryddade lite mer grekiskt; med rosmarin, spiskummin, vitlök, kanel, en pepparblandning (Chicken and Steak) och så salt förståss…. Och istället för att steka spetten i ugnen drog vi igång Webergrillen och kolgrillade dom. Honungsyogurt och klyftpotatis till.

Idag blir det också grill. Karrekottisar. Och jag undrar om det inte blir grillad korv till lunch!

6 har sagt sitt än så länge

Tidigare inlägg »