Gjorde så galet god lammstek så vi bara måste spara hur vi gjorde (eftersom vi inte följde ett recept, bara inspirerades). Detta ska lagas igen.

Ingredienser till lammet
Lammstek med ben
3-4 vitlöksklyftor
½ citron
Färsk rosmarin
Salt
Peppar
Ingredienser till rotsakerna/buljongen
Potatis (typ 6-8 st)
Valfria grön/rotsaker tex morötter, palsternacka, lök, vitkål, färska champinjoner, stjälkselleri, zuccini. Ta vad man är sugen på.
Olivolja
Salt
Timjan
Lagerblad
1 dl vitt vin
1 dl vatten
Ingredienser till såsen
Buljongen från ugnsformen,
3 dl grädde
1-2 msk svartvinbärsgele
Gör så här:
Putsa lammsteken. Dela vitlöken i smala bitar. Gör 10-12 hål runt om steken och peta in en bit vitlök samt ett eller ett par barr rosmarin i varje hål. Gnid in steken med citron. Salta och peppra.
Dela potatis och de rotsaker som ska användas i bitar (vi hade lök, morot, palsternacka, färskt vitkål och champinjoner) Lägg i ugnsform. Rör runt i lite olivolja, salta och krydda med timjan. Häll i lite vin och vatten i formen.

Lägg lammateken på ett galler över grönsakena.

Stek i nedre delen av ugnen. Först ca 30 minuter i 225⁰ och därefter i ca 170⁰ till innertempen är 60⁰. Vi hade denna gång en väldigt liten lammstek, så det tog bara ca en timme att uppnå rätt innertemp. En större stek tar ju längre tid.
Ha koll på grönsakerna så dom inte bränner fast. Fyll i sånt fall på lite mer vatten.
När steken är klar får den vila medan såsen tillagas.

Häll buljongen i en kastrull (och lägg tillbaka grönsakerna i ugnen (225⁰) om man vill ha dom lite extra krispiga/rostade.

Reducera ned buljongen till lagom kraftig smak. Häll på grädde och koka ned. Vi hade matlagningsgrädde och fick därför koka grädden i 20 minuter för att den skulle få rätt såskonsistens. Men man kan ju reda såsen om man vill det ska gå snabbare. Smaksätt såsen med gele (och eventuellt peppar).

Skär upp lammsteken.
Servera med rotsakerna och den goda såsen.


Lämna ett svar