Magisk god grillad lax med asiatisk touch med varm couscoussallad

Blanda först en glace. Den får gärna stå och svälla i kylen under dagen.

3–4 msk sesamolja
2–3 msk sriracha
2–3 msk finriven färsk ingefära
1 msk riven vitlök
2 msk japansk soja
1 msk farinsocker
1 msk mangobalsamico

Salta en hel laxsida med skinn i god tid.

Slå en sojamajonäs (2 äggulor, 1 tsk senap, 1 tsk vitvinsvinäger, rapsolja till lagom konsistens, 2 msk soja, lite salt)

En stund innan grillning penslas laxen med glacen.

Grilla med skinnsidan nedåt i ca 20 minuter. Pensla extra glace mot slutet.

Rosta svarta bönor med olivolja och salt i ugnen 200⁰ tills småkrispiga. Det tar ca 30 minuter.

Koka 1,5 dl pärlcouscos enligt paketet. Smaksätt med grönsaksbuljong.

Koka ärtor och haricovertes. Även dom med lite buljong

Blanda samman bönor, couscous, ärtor och haricovertes med en harissaröra

2 msk tomatpure, 1 msk harissa, en slatt ketchup (för sötma), riven vitlök och peppar.

In i ugnen några minuter innan servering.

Strö finhackad charlottenlök över laxen vid servering. Och spritsa över sojamajonäs. Adda gärna en citronskiva.