Fantastiskt recept på Kalkon.
Originalreceptet finns här: https://bagarenochkocken.se/thanksgiving/
Så här vår variant:

Kalkonen:
Tina kalkon i god tid. Det tar sjukt länge.
Dela 2 stora lökar, 3 morötter och 3 rejäla äpplen i bitar. Inte för små, dom ska inte kunna trilla genom gallret i ugnen. Blanda ihop med salt, grovmalen svartpeppar och en näve färsk timjan och rosmarin.
Ta ur inkromet och torka av kalkonen.
Fyll kalkonen med grönsaker/frukt. Bind ihop benen. Salta rejält runt om
Rör ca 75g smör mjukt tillsammans med massa timjan, rosmarin, svartpeppar och chili. Klappa in kalkonen i gegget.
Lägg kalkonen på ett galler med ugnsform under. Lägg överblivna grönsaker runt om. Gärna med några extra örter.
Häll 2-3 dl vatten, vitt vin och kycklingfond i långpannan och sätt in i nedre delen av ugnen i 150⁰. Höj värmen till 175⁰ efter ca 1 timme. Stek till kalkonen är 70⁰. 5 kg tog drygt 2½ timme (men den var också nollgradig när vi startade)

Mos:
Medan kalkonen ugnsbakas skalar man potatis. Vi gjorde på 1 kg. Tärna och blötlägg.
I samband med att kalkonen sedan börjar bli färdig kokas moset. Tillsätt 1 delad vitlöksklyfta och salt i vattnet. Mosa tillsammans med 50g smör samt tillsätt 1-1½ dl ljummen mjölk. Krydda upp med ev mer salt, svartpeppar och hackad charlottenlök.

Lingonsås:
Tina 225g lingon (ska vara tranbär men vi hittade inga). Ta ½ dl åt sidan. Resten kokas med skal och saft från en apelsin, 1½ dl farinsocker, 1 krm salt samt en kanelstång. När såsen (sylten?) är klar tillsätts de sparade bären. Låt svalna.

Gravy:
Sila bort ca 2 dl av spadet som samlats i långpannan. Koka upp och sjud ca 5 minuter. Blanda 1½ msk vetemjöl med 2 msk matgrädde. Rör ned i buljongen . Tillsätt ca 2 dl matgrädde. Sjud under omrörning tills såsen tjocknat. Smaka av med ev salt och peppar.


0 kommentarer
2 pingbacks