14 juli – dagen vi cyklade 37 km (tur och retur) för att käka lunch

Direkt efter frukost gick vi och hyrde oss varsin cykel.

4€ styck och vi hade sikte på Argioupolis: by med fina vattenfall samt ett antikt mosaikgolv. Något som fick både uthyraren och Nektaria att höja på ögonbrynen. Beräknad längd: 14 km. Och sen ska man ju hem igen.

Började bra. Plant och lättcyklat – om än varmt


Men eftet 6 km började det gå uppåt. Det visade sig att det var i det närmaste bara uppåt. Hela tiden. Ungen klagade; på värmen och på längden. 


Tillslut kom vi så till skylten Argioupolis. Men då var det ju typ 2,5 km kvar till “the springs” – dit vi skulle.  Ok. Bara att cykla vidare.

Och när vi kom fram till skylten som pekade till just källorna var det 1 km rakt nedåt.

Så… efter ca 17 km var vi framme. Med en stensur unge. Alla hungriga. Började därför med lunch. Tog var sin mixed grill och det satt verkligen bra. Både med saltet och vätskan. Och ungens humör blev genast bättre.

Argioupolis är uppdelad i två delar: övre och nedre. Nedre delen är lummig, grön och sval samt full av små vattenkällor (vattenfall står det på vissa ställen men det håller vi inte med om). Det var där vi åt…

Vi kikade runt en liten stund. Det var vackert… men ändå inte såååå speciellt. Ganska snart fyllde vi  våra tomma flaskor med källvatten och började km-stigningen uppåt!!

Väl uppe ville vi, såklart, se övre delen av byn. Den är byggd på en dorisk och sedermera romersk stad: Lappa. Rester av den går att se vid kyrkan.

Men för att se det blev det ytterligare en kilometer uppåt. Och resterna av gamla byn. Tjohej… trååååkigt. Det vackra mosaikgolvet orkade vi inte leta rätt på. Och fast jag fattade att i den lilla byn fanns hur många fina fotomöjligheter som helst struntade vi i det. Vi hade ju typ 17 km hem igen. Och klockan var ändå 16.

Vi köpte 4,5 liter vatten och började cyklingen mot Geo.

Och hej vad det gick. Nästan bara nedåt.

Vi stannade och drack samt duschade i källvatten ett par gånger.

Hips vips var vi hemma. Kanske extra fort för att surkarten som gruvat sig för hemresan hade tagit tempo: snabbt.

En glass var han såklart värd när vi nådde vår by.

Vi returnerade cyklarna och summerade: ca 37 km cyklade. I supervärme. Bara i sol. 8,5 liter förbrukad vatten (som dryck. Ett par till som dusch) Och tre nöjda cyklister. Där ingen bränt sig. 

Skönt med balkongslapp innan dusch fredagsmys.

MiddagNostos. Jag och maken tog grillfiskspett och ungen en vit fiskfilé. Lika galet gott som alltid.

Efter maten inhandlade vi nya dippskålar till typ soja och aioli (när vi gör gomiddagar hemma) Och så ville en kisse flytta in under min klänning.

1 kommentar

  1. JUNITJEJ

    Vilken cykeltur!! Så bra jobbat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024

Tema av Anders NorenUpp ↑