Elev

klöverblad

Just nu har jag en elev på jobbet som läser till förskollärare. Hon går sin tredje termin och gör praktiken hos oss, med mig som handledare. Vi har även en till elev, men honom har en kollega ”hand om”.

Det är jättekul med elever.  Men jobbigt. Man får anstränga sig lite extra. Dessutom ska man sätta ord på det man gör på ett annat sätt. Mycket av planering, genomförande, analys och reflektion gör man ju bara i huvudet – pang bom sådär. Det går av sig själv utan att man tänker. Nu måste man försöka förklara och diskutera på ett annat sätt. Dom har ju skriftliga uppgifter som ska lämnas in och meningen är ju att jag ska ledsaga, handleda, stötta, stödja och uppmuntra.

För hur fint allt låter i skriven text så finns inte tiden på jobbet för att ständigt sitta ned och skriva allt som dom gör. Tyvärr…

Stundtals känns det som att jag är på tok för dålig på mitt jobb för att fixa att ledsaga någon annan. Nästa sekund känner jag att jag är jättebra och att något kändes fint att få visa/säga.

I vilket fall som helst så är det jätteroligt. Och dessutom får man känna sig lite extra behövd -av någon annan än av barnen – åtminstone i några veckor.

6 kommentarer

 1. Cia

  Du är nog bara för apbra på det du gör… Om jag hade barn skulle jag inte vilja ha någon annan som såg efter dem på dagarna… Inte ens jag.

 2. annas Perssonliga

  Jag kan tänka mej att du fixar det galant!! Kan däremot förstå att det tar mycket extra tid som kanske inte finns.

  Kram

 3. Ulrika

  Du är säkert världens bästa handledare…om inte så iaf världens pyssligaste 😉

 4. trollmor

  Känner precis det du skriver om. Även om jag inte har högskolepraktikanter så har vi praktikanter från arbetsförmedlingen,försäkringskassan och skolor och jag vill ju att dom ska tycka det är kul att jobba i butik. Att det finns vettigt jobb åt dem utan att dom känner sig utnyttjad.
  Sedan ska det utvärderas med handläggare och den berörda.
  Sedan kan jag känna att jag som egen företagare inte får en enda krona för det jobb jag faktiskt måste lägga ner för en praktikant.Sedan rätta till fel som ibland kan kosta lite för mycke är en annan sida av myntet.
  Ha en bra dag
  kram ewa

 5. Lena L

  Det är både nyttigt och jobbigt att försöka sätta ord på allt som man gör per automatik under en dag!

 6. Å

  Jag känner precis igen mig i det du skriver. Att ha studenter är svårt men givande. Jag kan ofta känna en ”dip” i självförtroendet eftersom jag vill ännu mycket mer än jag faktiskt presterar och det blir tydligt när man pratar om sin verksamhet. Dessutom tar det mycket tid. Tid som behövs till mycket annat också.
  Trots allt är det väldigt utvecklande för en själv också!
  Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2023

Tema av Anders NorenUpp ↑