En lång en

Maken fick en lång tårta den här gången. Gjorde en drömtårte-botten och  fyllde med dumlekräm. Dumlekrämen har jag skrivit recept på tidigare – finns här – men annars så är det enkelt:

Värm 3 dl grädde tills den nästan kokar.
Lägg i 180g dumlekolor.
Rör tills det smält.
Sen ska det kylas. KALLT. Jag har den i frysen nån timme innan jag vispar.

För är den riktigt kall blir den tjock och tung när man vispar – som en smörkräm, nästan. Funkar fint att spritsa om man vill det. Men här bredde jag bara ut den på botten och rullade ihop. Och dekorerade med vanlig vispad grädde.

Mumsigt värre.

3 kommentarer

  1. ☆ Cia

    Stiligt!
    Citromarängpaj
    Svårighetsgrad: Medel
    Tillagningstid: Över 60 min
    Portioner: 8

    Ingredienser

    125 g rumstempererat smör
    1 dl strösocker
    1 ägg
    4 dl vetemjöl

    Fyllning

    rivet skal av 2 citroner
    juicen av 2 citroner (juicen av 2 st motsvarar knappt 1 dl)
    3 äggulor
    125 g smör
    2 dl strösocker

    Maräng

    3 äggvitor
    2 dl strösocker

    Gör så här

    Mixa smör, socker och ägg smidigt. Rör ner mjölet och samla till en deg. Låt vila kallt i en timme.
    Sätt ugnen på 225°C.
    Kavla ut degen och klä en pajform, ca 28 cm i diameter (för 8 port). Grädda i 10 minuter. Låt svalna.
    Sätt ugnen på 250°C, grill eller enbart övervärme.
    Fyllning: Tvätta citronerna väl. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa samman citronjuice, citronskal och äggulor.
    Smält smöret och blanda ner socker och citronblandningen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Låt den kallna och häll i pajskalet.
    Maräng: Vispa äggvitorna styva. Tillsätt sockret, lite åt gången och vispa till en tjock marängsmet. Fördela jämnt på citronpajen. Grädda i ca 3 minuter.

  2. Linda aka Javamorsan

    Åh ser fantastiskt gott ut. Duktig du är 🙂

  3. Camilla

    Mmm, så gott! Den hade säkert strykande åtgång. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024

Tema av Anders NorenUpp ↑