Nordanvinden och solen tvistade en gång om vem av dom som var starkast. Just då kom en vandrare vägen fram insvept i en varm kappa. Dom kom då överens om att den som först kunde få vandraren att ta av sej kappan, han skulle anses vara starkare än den andra. Då blåste nordanvinden så hårt han nånsin kunde, men ju hårdare han blåste desto tätare svepte vandraren kappan om sej, och till slut gav nordanvinden upp försöket. Då lät solen sina strålar skina helt varmt och genast tog vandraren av sej kappan och så var nordanvinden tvungen att erkänna att solen var den starkaste av dom två.

Sensmoral: Man kommer ofta längre med mildhet än med styrka

Ovanstående är den klassiska sagan vi jobbar med tillsammans med barnen på min förskola med under Maj månad. (vi har en klassisk saga varje månad och läser den i olika versioner, ser den som film (om den finns), ritar bilder om sagan, pratar om sagan, dramatiserar, leker och gör saker som passar till vad det handlar om. Som exempel har barnen bland annat gjort eget smör till Sagan om när Gubben och Gumman bytte jobb, dom planterade paprikafrön samt målade guldstenar till sagan om Jack och Bönstjälken och dom byggde grisarnas hus, samt provade blåsa ut dom när vi jobbade med Tre små grisar

Just nu är det alltså en kort fabel som handlar om sol och vind. Väldigt lämpligt med tanke på att den kalla vintern är i övergång mot den (förhoppningsvis) varma sommaren. Så barnen har hittills dramatiserat sagan med hjälp av en stark lampa och en fläkt. Och här om dagen dukade jag upp följande material inför de små:

Olika gula sorters papper, gula garner, gula och orangea pom-pom-bollar, plastband och silkesband i gult, filttyg, kreppapp, skumgummi, pappersremsor, pennor, kritor, lim och sax. Och säkert nåt mer jag glömde skriva ned… Varje barn försågs med ett A3 papper. Uppmaningen dom fick var helt enkelt att skapa sin egen SOL. Med hjälp av det som fanns att tillgå.

Kolla vad härliga!!! Passade utmärkt  den dagen då det definitivt var nordanvinden som härskade utomhus. Tillsammans med regnet. Så vi behövde dessa solar inomhus!