Sååå skönt med en ledig torsdag. Prognosen lovade mulet men det brydde sig solen inte om. Efter en lite svag start – medan vi promenerade – kom den sen fram med full styrka. 14 plus orkade tempen upp till.

Det mesta är fortfarande brunt. Det går långsamt i vår. Men lite lökar har orkat upp och slagit ut.

Rabarbern är på G och faktiskt börjar det anas lite grönt i vissa björkar.

Efter lunch tog vi fram spadar och järnspett. Nu skulle det grävas ett par gropar. Båda två där vi snart ska kratta ut 13 ton matjord.

En grop skulle bli stor och riktigt, riktigt djup – till ett träd. Den andra grund – till nåt blommande.

Som vanligt när det ska grävas på den här tomten så krävs lite djävlar anamma. För den här gården är byggd på sten. Inte grus utan storsten. Bumlingar.

Fördelen är att när stenarna väl är uppe så har gropen grävt sig själv. Typ.

Här är en del av sten vi grävt upp under åren. Och de inringade är de tre största från detta fyspass.

Förutom sten hittar vi också alltid glas och en massa skräp. Dagens fynd: en skinnsko. En ringklocka. En flaska läggningsvätska. Och en tub Skandia Kaviar.

Hittar ingen bild på kaviaren på nätet men den omnämns i ett recept från KF 1961 men läggningsvätskan finns det reklam för. Denna från 1965.

När vi var klara med groparna flyttade vi oss till trädgårdslandet. Nu grävde jag bort alla gamla jordgubbsplantor (Men råkade spara dom i komposthögen i skogen) och sen flyttade vi armeringsjärnet som fungerar som klättervägg åt sockerärtor. Vi utökade platsen för gubbar och krympte således utrymmet för potatis.

Fyllde på med ny fräsch jord och lite sand! Nu saknas bara jordgubbsplantor. Och så ska väl potatisen i jorden snart…

Pustade en stund på altanen innan middagsfix: grillat, såklart.

Och så fixade jag helgnaglar:

Nu har vi vaknat till en solig fredag. Och vi är leeediga. Sextonåringen har lovdag. Maken semester. Jag har kompledigt.

Och vi har planer….