Jobbrelaterat, Förskola: Mindmap om Livsstil & Hälsa TEMA: Jag

Vi har ett genomgående tänk under pågående läsår på mitt jobb: Livsstil och Hälsa. Detta har att göra med att vi är med i projektet Grön Flagg, vilket vi varit i många år. Utifrån detta tema ska man redovisa vissa delar för att sedan bli certifierade som en Grön Flagg-Förskola. Vilket vi är.

Och nu har vi alltså Livsstil och Hälsa som övergripande mål.

Under detta jobbar vi på vår avdelning mot TEMA: Jag. Detta pga av att av 18 barn är 15 barn tre år eller yngre. Dessa barn utgår från sig själva i allt dom gör, tänker och säger.

Och vi vill stärka deras självkänsla, befästa deras identitet, låta dom veta vem dom är, hur dom ser ut, var dom kommer ifrån och vad dom kan och kan lära sig.  Vi jobbar med att bygga upp självförtroendet, våga prova, våga försöka, kunna glädjas av framstegen och lära sig av misstagen. Vi vill att varje barn ska märkas, höras, synas och framför allt bekräftas. Men vi vill även att varje enskilt barn ska känna sig som en viktig del i gruppen, en bra kompis, en omtyckt person, någon man kan få hjälp av, ha roligt med och någon man kan tycka om att vara tillsammans med.

Och om varje barn får känna sig omtyckt, bekräftad och kompetent så mår, förhoppningsvis, det barnet bra och därmed hamnar vårt tema under det övergripande målet Livsstil och Hälsa.

Ovan är min illustration över hur vi får in delarna från läroplanen i vårt Tema och under vilka rubriker vi ämnar bryta ned Jaget tillsammans med barnen, under rubriken Livsstil och Hälsa.

Men innan jag hade den på print så hann jag få härdmsälta i hjärnan… nästan. För så här såg skissen ut:

Och ni som inte jobbar med ovanstående fattar garanterat ingenting. Men jag vet att här brukar titta in några förskollärare emellanåt så jag väljer ändå att lägga ut detta.

 

 

 

 

3 kommentarer

 1. soffie

  mycket intressant ,vilket bra tema ni har och med kopplingarna till läroplanen verkar det ju bli bra!

 2. Hanna

  Jag tycker det är spännande. Och fattar mycket. =) Det blev en riktigt snygg mindmap också!

  Inom mitt förskoleområde har vi röstat fram att vi ska arbeta med Ljud det här läsåret. På fredag har vi planeringsdag och ska samla ihop arbetslagets observationer av hur barnen möter ljud. Just nu har jag ingen aning om hur vi ska gå vidare, så jag väntar med viss spänning på att fredagen ska komma.

 3. trollmor

  Gick en gång en utbildning inom chefs o företagsutveckling och då gjorde vi såna där mindmaps om oss själva. Din mindmap såg bara fin ut. Kramis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024

Tema av Anders NorenUpp ↑