Kroatien – andra dagen – dagen vi upptäckte stället

Fortstättningen på Kroatienresan

Andra dagen – Söndag – dagen vi utforskade Podgora lite mera

Vaknade vid niotiden efter en ganska kall natt. Alla hade använt sina fleecefiltar och småfrusit lite. Jag vaknade först och upptäckte vilken underbar utsikt vi hade från vår terrass. Rakt ned på havet. Helt ljuvligt. Fotade första bilden, den  nedan, medan de övriga två låg och sov)  Jag insåg också att det var liiite mulet och att det kändes rätt kyligt – med dryga 20-års utlandssemestrar som referens (och krav!!!). 🙁

utsikt1

utsikt-trappan

Jag letade rätt på börsen och tog lite Kuna och knallade iväg för att köpa bröd och vatten. Och det kändes som att jag gick och gick och gick. Inte en jäkla affär så långt ögat nådde. Bara lägenheter och stränder. Fick syn på en grönsaksförsäljare… men ingen Market. Så jag gick lite till. Så äntligen – en liten sådan, men dom hade det jag behövde: Vatten och bröd. Och tomater köpte jag på väg tillbaka.

frukost1

När jag kom tillbaka fixade vi underbar frukost och åt på en skuggig småkylig terrass, med underbar utsikt. Hmmm… var var värmen???

Efter frukost gjorde vi oss klara för att gå och kolla läget på orten vi befann oss. Jag hade hunnit upplysa de övriga om bristen på affärer. Det visade sig snabbt att vi bodde lite avsides… i en liten by som vuxit ihop med Podgora – Calkje Så gick man bara ett par kilometer så kom man till civilisationen. Där fanns fler restauranger, barerna, glasskioskerna och supermarketarna. Så skönt. Vi storhandlade och kånkade sedan tillbaka allt möjligt. Och dessutom köpte vi en strandväska samt pizza-slice till lunch. Som packåsnor kom vi tillbaka och gick dom 84 stegen upp till hotellet och pustade sedan ut medan vi fixade sallad till de stora fina pizzabitarna vi köpt till lunch.

Och efter vi avnjutit en mycket, mycket smakfull lunch avslutade vi med kaffe och chokladbit innan vi entrade stranden för att göra vårt premiärbad i Adriatiska havet.

Vi bodde precis ovanför stranden… eller rättare sagt – hela Calkje/Podgora är en enda lång strand. Man kunde bada var helst man ville. Inga sandstränder dock, utan hela kustremsan bestod av små runda ljusa stenar. Varpå de i förväg inhandlade badskorna kom väl till pass.

Det var några moln på himlen, denna första baddag. Och ett badvatten som var badbart, men inte riktigt varmt. Så visst, vi badade. Åtminstone jag och busungen. Han mest. Maken hoppade över. Och jag snorklade. Jäklar vad mycket fisk.

hotellet

Efter ett par lata timmar på stranden gick vi de 84 trappstegen upp till hotellet (och hittade samtidigt en genväg, där ingång via egen grind till vår lägenhet förkortade trappan med hela fem steg! Weee…) (På bilden ovan ser man vårt hotell uppifrån – om man fortsatte nästan lika många trappsteg till..)

linda

Dusch och terrassmys och sedan var vi redo för första middagen i Krotaien.

solnedgång

havet

Ingen av oss visste vad vi ville käka. Och ingen av oss visste vad vi förväntade oss för menyer heller.

Vi valde i alla fall att stanna på en mycket närliggande restaurang. En väldigt trevlig restaurangägare (?) lockade med god mat. Så trots att vi inte brukar gå på restauranger där man inte får ”fundera i fred” gick vi in. Han gjorde ett sympatiskt och icke påträngande intryck och lämnade oss själva när han talat om vad som fanns som ändå inte visades i menyn.

Och ja, det funkade på oss…

Maten sen då?

Busungen åt en vit grillad fiskfilé, John Doro, med pommes – Maken tog också en vit fisk, Bass, och han valde att käka den med vitlöksfräst mangold. Och själv nappade jag på erbjudandet om blåmusslor i vitt vint, tomatsås och vitlök med vitlöksbröd till. Så jäkla gott.

musselmiddag1

Prislappen slutade på 324 Kuna, vill jag minnas. Och detta motsvarar ca 380-390 spänn! Wow…. för rena rama lyxkäket.

Tog en tur efter strandpromenaden bort från vårt hotell medan kvällen blev sen. Busungen köpt Crepes med jordgubb, grädde och choklad. En stor sådan kostade 20 Kuna (ca 24:-)

crepes

Åter på hotellrummet insåg vi att det var lika kyligt som kvällen innan. Här behövde man inte svettas på nätterna. Kom dock på den briljanta iden att slå på luftkonditioneringen, men använda den som hemma – som luftvärmepump. Vi värmde upp rummen (för vi hade ju två, ett kök/busungesovrum samt ett sovrum åt oss, förutom toa/dusch såklart) och sov sen gott hela natten – utan att frysa.

9 kommentarer

 1. Mona

  Jättekul att få resa med er till Kroatien vill ha mer,DU gör verkligen rätt för DIN BLOGG.Ha en skön kväll

 2. Åsa

  härligt!
  Ni måste ha gått förbi det hotellet vi bodde på, Primordia, ett stort gult med bra restaurang i början av Podgora från ert håll. Vvill minnas att det låg en bankomat och en liten market just söder om oss.

 3. Lillkakan

  Gu va hääärligt:0))
  Men kallt, idag var det typ 12 grader när jag åkte till frissan:0(
  Ska bli spännande att se fortsättning följer:0)

 4. soffie

  å vad härligt ni har det, så mysigt att utforska nya ställen tillsammans 🙂

 5. Junitjej

  Vilken underbar semester ni har haft! Maten ser ju väldigt god ut. Vilket fint linne du har på bilden.

 6. ☆ Cia

  Vi hade nog inte behövt värma… Men bra idé – för det är ju en luftvärmepump också.

 7. Junitjej

  Svar: Jag måste ha något skydd på mina naglar, för ett par av dom är riktigt mjuka i ena hörnet.

 8. elin en trappa upp

  Åh så härligt det såg ut! :mrgreen:

 9. Camilla

  Åh, mys! Det ser riktigt genuint kroatiskt ut! 😀
  Påminner lite om ön Pag där vi bodde en vecka då vi var där, men ni var ännu mer söderut än oss. Nästa år (?)/gång blir det Kroatien även för oss igen. Nöjd med Italien nu för ett tag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024

Tema av Anders NorenUpp ↑