Lite smygjuligt pyssel för förskolebarn – med mycket matematik

fejkade-snölyktor

Det här ser väl inte så märkvärdigt ut, kanske. Och – visst – det är kanske inte ett pyssel-to-keep men väl ett pyssel som fick barnen att skärpa till sig ett tag.

Dag ett fick dom se en ”snölykta/snöpyramid” jag byggt av flirtkulor. Vi tittade och pratade om formen och räknade sedan hur många ”bollar” som behövdes för att bygga en likadan.

Sen fick barnen börja ”glittra”. Varje snöboll målades med lim och rullades sedan i glitter. Dom fick en boll i taget, räknade hur många dom hade gjort och hur många till dom behövde. Mycket matematik här. Och det tog ett tag innan dom hade glittrat tio stycken var.

Sen fick bollarna torka.

Nästa gång gällde det att sammanfoga. Och det med limpistol. Både roligt – och lite ”farligt”. Alla brände sig nån gång. Men eftersom vi använder lågtempade limpistoler är det inte så stora brännskador vi talar om här!

Att sätta samman en pyramid är inte helt enkelt. Bollarna rullar – och hur ska man få till formen? Var ska man limma? Jag förklarade i alla fall att ett bra sätt är att limma ihop tre – sen två och så sammanfoga dom. Mera räkna alltså… Och sen ser man var den sjätte bollen i bottenlagret ska sitta. Sen är det bara bygga vidare…

Glittrigt, roligt… och när dom står samlade så här är dom rätt fina.

Hemma – enskilt – är dom väl inte lika imponerande. Men det handlade faktiskt mer om processen än om resultatet.

fejkade-snölyktor2

5 kommentarer

 1. Soffie

  Va fint de har gjort,det är så roligt att skapa med barnen.

 2. Åsa L

  Söta 🙂

 3. Victorias Jul

  Fina vilken rolig idé

 4. Eva

  Häftiga pyramider! Smart tänkt som vanligt!

 5. Therese - Sockenvägens Söta

  Åhhh kul idé, kanske jag anammar, har dock bullat upp med en stor pyssellåda inköpt på Rusta för 199 kr, så en pysselhelg med barnen + kusin är inbokad 😀 KRAM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024

Tema av Anders NorenUpp ↑