Nytt gammalt

Här om dagen hängde det en plastpåse på vår ytterdörr, när jag och bus kom hem från jobb/skola.

I den låg det julpynt från förr.

Tomtarna i gungstolarna här ovan minns jag att min mormor hade i granen när jag var liten. Och dom var inte nya då. (och jag är ju dessutom ingen ungdom längre) Jag är ingen antikkännare men jag får för mig att det här är nåt från tidigt 60-tal. Någon som kan rätta mig?

Jag började prata om dessa tomtar under julen som var, och nämnde då hur kul det skulle vara att ha dom i min ägo nu. Min mamma förde  önskan vidare och så sökte min mormor fram dom hon hittade. Jag vill minnas att det var åtminstone två tomtar till. En tror jag spelade fiol och en trumpet. (för om ni inte ser det så är det mussiserande tomtar. En sjunger, en spelar cymbaler och en lyra) Troligen fanns det även en blå och en grön. När jag pratade med min mormor om tomtarna så visste hon inte hur gamla dom var, bara att dom var just GAMLA. Och så sa hon att det visst kan finnas fler tomtar kvar, men att hon hade allt julpynt blandat lite huller om buller. Hon skulle leta mera… så har jag tur så…

Förutom tomtarna så var det fler saker i påsen som hängde på ytterdörren. Bland annat dessa:

Fyra stycken små änglar av blankt papper och silverpärla som uppenbarligen ska hänga tillsammans på de medföljande hängena. Jag la dom åt sidan för jag tyckte dom såg lite lagom tråkiga ut – även om dom var söta. Men efter att jag pratat med mormor och fick höra att det var en typ av änglaspel som hade hängt i fönstret hos min mammas farmor (hon bodde uppe-på min mormor när jag var liten) så ändrade jag mig. Jag får nog ta och laga änglamobilen så jag kan hänga upp den nästa jul)

Det medföljde även en julgransmatta. Och min mamma sa att hon minns ingen annan julgransmatta än den. Vilket mormor också bekräftade. Dom har aldrig haft någon annan julgransmatta än den jag numera är ägare till.

Sånt här gillar jag.

4 kommentarer

 1. kraaam

  Hahaha – du vet vilken nostalgibrud jag är så jag fullkomligt ÄLSKAR det här. Jag blir alldeles varm i hjärtat av att äga något som jag vet har använts av min äldre släktingar.
  Tomtarna var ju alldeles för bedårande.

 2. Åsa

  Å vilka roliga saker! Älskar gammalt julpynt!

 3. Cia

  Mmm vad roligt… Tyvärr är våra dessa tomtar borta sedan min föräldrar skiljde sig. Men jag minns att vi hade likadana fast de skulle inte hänga i granen.

  Alltså.. jag vet ju inte att dom SKA hänga i granen. Min mormor hade dom i granen och det tänkte jag också ha. Men dom funkar ju likabra stående i någon hylla. Svärmor trodde det var 50-tal

 4. soffie

  men å va fina saker va kul !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2023

Tema av Anders NorenUpp ↑