Recept på ett enkelt och gott vitlöksbröd i långpanna – perfekt till Kräftor

I förra veckan gjorde jag något så ovanligt som att baka. Matbröd. Hittade ett recept som jag tyckte verkade smarrigt och då gjorde jag slag i saken. Det blev ett vitlöksbröd. I långpanna. Bilden ovan visar när jag precis lagt den på plåten och smetat över den pestoliknande röran. Sen – efter gräddning såg det såhär fint ut:

Och eftersom detta bröd var både enkelt och väldigt, väldigt gott (passade bland annat utmärkt lite värmt i ugnen till kräftor!) så skriver jag ned receptet så jag inte tappar bort det. Och ifall någon av er vill prova. Det är ju dessutom kräftsäsong nu så…

25 gram jäst
5 dl fingerljummet vatten
1 dl olivolja
1 msk strösocker
2 tsk salt
12-14  dl vetemjöl special

Fyllning:
1 dl olivolja
½ kruka färsk basilika (bladen)
2 vitlöksklyftor
½ citron, skalet
flingsalt och nymalen svartpeppar

Rör ut jästen i vattnet och häll i olja, socker och salt.
Tillsätt det mesta av mjölet och knåda en smidig och slät deg.
Pudra över lite mjöl och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45-60 min.
Stjälp upp degen i en bakplåtsklädd mjölad långpanna och tryck ut till en jämntjock platta.
Lägg över bakduk och jäs ytterligare 40 min.

Gör under tiden fyllningen:
Mixa basilika med olja, tillsätt vitlök, riv skalet av citronen och tillsätt.
Smaka av med salt och peppar.

När brödet är färdigjäst, gör små gropar med tummen över hela ytan och pensla över fyllningen.
Grädda mitt i ugnen tills det är vackert gyllenbrunt – 15-20 min. Låt svalna under duk.

6 kommentarer

  1. Cia

    Ska beställa av S & E när vi äter kräftor hos dem 🙂

  2. Cia

    Här sitter vi på en bar och tänker på er. Kollar lite flyg till Luleå och försöker ringa er.

  3. Cia

    M hoppas du ringer upp för det inte vill funka för oss. 🙂 Fast i morgon på dagen ligger vi i havet och guppar.
    Vi har kollat norweigan den 17e till den 19e. Det var överkommligt. Är vi välkomna???

  4. soffie

    mums va gott å tack för det receptet:)

  5. Matts Jansson

    Tusan tack detta måste jag prova, bra att du la upp receptet då vet jag vart man ska hitta det

  6. Camilla

    Låter muuums! 🙂 Tack för receptet, ska absolut prova det om det blir några kräftor hos oss… vi är inte så jätteförtjusta i kräftor, varken jag eller maken… men det går ju att äta. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024

Tema av Anders NorenUpp ↑