Här kommer min ide till sagostigen med barnen veckan före jul. Tanken är att vi börjar sagostigen en bit ovanför förskolan och går sedan in i skogen. Och vid varje "stop" hittar barnen saken vi letar efter precis då. Dessa saker ska naturligtvis finnas på plats och vägen ska vara upplyst med lyktor. Och för att få in lite aktivitet (förutom skogspromenaden) kommer det bli en sång vid varje "stop"

Vid målgången blir det sedan varm saft och pepparkakor.

image233

Text: Tant Beatrice har blivit sjuk. Hon har brutit benet precis lagom till jul och nu har hon inte hunnit fixa med allt som man skulle till jul. Hon ligger i sin säng och är mycket sorgsen. I fönstret i sovrummet fanns det ingen julstjärna. Det finns inte framme någon adventsljusstake och inte hade hon bakat och lagat någon god mat heller. Och vad värre är… lagom till julafton kommer hon få besök av sina barnbarn och dom förväntade sig ju givetvis en riktig jul ? med allt vad det innebär.

Och nu är det inte många dagar kvar. Hur ska hon kunna fixa jul när hon bara ligger i sängen och har ont. Visst hon skulle kunna fråga någon av sina grannar om hjälp, men Tant Beatrice är en envis gammal tant. Och tjurig. Hon vill klara sig själv, även om det nu såg ut som att hon skulle bli utan jul i år på grund av just den anledningen.

Vad tycker ni att Tant Beatrice ska göra? Tycker ni att hon behöver få hjälp med att fixa julen? Ska vi hjälpa henne? Det första vi ska fixa är lite fikabröd. Tror ni hon behöver några lussebullar. Och pepparkakor? Och kanske nån god chokladefterätt till efter all julmat? Kom så går vi in i sagoskogen och ser om vi hittar någon som kan hjälpa oss med det!!!

(Promenerar iväg)

Hittar: En sockerbagare

Text: Kolla en bagare… han fixar säkert allt fika till Beatrice. Ska vi sjunga för honom?

Sång: Sockerbagaren

Text: Okej. Nu har vi fikabröd åt Tant Beatrice. Vad kan vi mer behöva…Kanske vi behöver en julstjärna att hänga i fönstret hos Tant Beatrice, tror ni inte det? Jag tror att om vi fortsätter vidare i sagoskogen ska vi nog kunna hitta en stjärna. Där brukar det ibland ligga stjärnor som ramlat ned från himlen och lysa. Vad tror ni om det?

(Promenerar vidare)

Hittar: En stjärna

Text: Men här ligger ju en stjärna. Perfekt. Den kan Tant Beatrice ha i fönstret.Kan ni nån sång om en stjärna?

Sång:Blinka Lilla Stjärna

Text:Okej. Nu har vi fikabröd och stjärna åt Tant Beatrice. Vad kan vi mer behöva? Hennes barnbarn skulle ju komma på besök till jul. Tror ni dom har önskat sig några julklappar? Tror ni dom har skrivit önskelistor till jultomten? Ska vi se om vi kan hitta önskelistorna så vi vet vad barnen önskar sig?

(Promenerar iväg)

Hittar: En stor brevlåda i skogen. Full med önskelistor. Och klapparna till Beatrices barnbarn

Text: Kolla tomtens brevlåda. Då måste han ju bo här i närheten. Och här ligger det paket. Dom är till (läser på paketen) Lasse och Miranda. Tror ni det är Beatrices barnbarn? Det tror jag… Vad tror ni dom har önskat sig av tomten? Vi sjunger om vad vi önskar oss…

Sång:När julen kommer önskar jag…

Text: Kanonbra. Nu har vi hittat julklapparna som Beatrice behöver till barnen, vi har en sockebagare som kommer baka och så har vi en stjärna till i fönstret. Då är det ju snart fixat inför jul så hennes barnbarn kan komma och hälsa på henne på jul. Men är det nåt mer vi behöver? Tror ni att Tant Beatrice behöver någon julgran? Vi måste gå vidare i sagoskogen och se om vi kan hitta någon fin gran att ge till Tant Beatrice.

(Promenerar vidare)

Hittar: en klädd gran

Text: Vem tror ni har klätt den här? Jag tror det är smånissarna. Tror inte ni det? Vi sjunger om dom…

Sång: Tipp tapp

Text: Men så bra. Nu har tant Beatrice nästan allt hon behöver inför jul. Lite Julmat bara, men det kan vi ju be någon restarurang hjälpa henne med, eller hur? Jag tror tant Beatrice kommer bli mycket glada över att ni ville hjälpa henne fixa jul. Tror inte ni det? Ni har varit jätteduktiga. Nu är det bara tomten som fattas.. Och han kan ni ju en sång om…

(ev kommer nu en tomte – dvs om vi hittar någon som kan ställa upp, någon som barnen inte känner igen!)

Sång:    Våran tomte (två verser)


image234

Och Anki.. om du läser detta… säg inget, detta är en hemlis,
men ni KANSKE blir inbjudna till sagostigen…
Får se hur det blir med tid och så…