Tråkinlägg???Ja, om man inte jobbar med barn, eller ha småbarn hemma som man kan använda mina pedagogiska tips och ideér på så är det ju synnerligen meningslöst att läsa när jag skriver om sånt jag gjort på jobbet.

Men det struntar jag i och fortsätter.

memorytavla

Den här memorytavlan gjorde jag idag på jobbet.  (crappig bild, jag vet!) Vi håller på väldigt mycket med matte just nu, eftersom all personal går en kurs i matematik för förskolebarn. Och just nu sorterar vi och letar par med barnen. Och i ärlighetens namn har vi ju inte den tiden som behövs för att sitta och spela spel med barnen lika ofta som man skulle vilja. (eller borde, kanske jag skulle säga, eftersom jag inte är nåt stort fan av just spel!) Därför tog jag ett memory och gjorde en tavla av det. Jag klistrade upp memorykorten på en snygg kartong och hängde upp på en av dörrarna till köksskåpen. Där kan nu även de minsta stå och kika och hitta par – utan att behöva sitta vid bordet och minnas vilka kort som varit uppvända. Hade varit ännu bättre om jag hittat ett memory med rim att använda (då hade vi även tränat språket på samma gång) men nu fick det bli ett med Nicke Nyfiken.

Att det sen, förutom att fylla sitt syfte, blev en fin färgklick, gör ju inte saken sämre.

En annan sak – om just par – gjorde jag igår.

Jag fyllde en stor kartong med ”par” och la sedan ut alla prylar på golvet på en snygg duk. Duken var mest för att hålla samlingsringen tillräckligt stor hela tiden, men även för att alla saker skulle synas bra. Sen fick barnen hitta paren – eller som dom säger: saker som hör ihop. Det var till exempel saker som gaffel-kniv, ljus-ljusstake, ägg-äggkartong, peng-plånbok, hund-hundben, tuschpenna-kork, glasburk-lock, kavel-bakform.. ja ni fattar… Förutom att dom hittade dom, enligt mig, tilltänkta paren, tänkte barnen ett steg längre. Dom parade även ihop bland annat ägg och tvättlapp – med motiveringen: Båda är vita! Glasburk och ljusstake – båda är av glas. Och värmeljus och ägg: Båda har rund form.

Både memorytavlan och par-leken är ju nåt man kan göra hemma med sina egna barn. Man måste ju inte jobba med barn för att göra nåt liknande!