Tredje firardagen

Ungen blev ju tonåring i tisdags… och firades såklart. Han hade även valt middag den kvällen: Färska kräftor.

Han önskade även firarmiddagskäk igår, fredag. Smörgåstårta. Och enligt unge herrns önskemål blev det även grädd/marängtårta idag, lördag:

Botten

4 äggvitor
3 dl socker
100g mjölkchoklad
3 dl puffat ris

Vispa äggvitorna och socker. Vänd i chokladhack och rispuffarna. Bred ut på bakplåtspapper i långpanna. Grädda i 125 grader ca 1 timme och en kvart. Dela i två delar till tårtan.

Fyllning

4 äggulor
1 dl socker
100g smör

Blanda äggulor och socker. Sjud tills den tjocknat. Tag av och rör i smör. Låt kallna. Bred ut mellan de två bottendelarna.

Garnering

5 dl grädde
riven choklad eller annan dekoration.

Jag brukar göra 1  1/2 sats maräng till den mängden smörkräm. Ungen älskar den. Önskar den varje år han fyller år.

Den är jäkligt god… och sjukt sliskig.  Så trots fikahjälp har vi kvar tårta till i morgon.

Solen sken idag från klarblå himmel och graderna orkade upp till 14. Det blev både en drygt 7 km lång prommis  (med ömma hälsenor som ”straff”) samt en cykeltur på 45 minuter.

Trots att vi spenderar typ all ledig tid i Lilla Gula Huset finns det många gator vi aldrig kollat in. Idag avverkade vi några nya.

Middagen hade även den önskats av den nyblivna 13-åringen.

Gissa vad:

Varken vi eller middagsgästerna verkade ha nåt emot hans önskan. Maten tog tokslut. ?

10 dl ris, Lax, räkor, Avocado, vårlök, morot, sesamfrön, citronfräst rödlök, Sjögräs, Ishavsrom….

Men nu är  ungen ordentligt firad. Maken är nästa på tur.

1 kommentar

  1. Karin B

    tårtan ser fantastiskt god ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024

Tema av Anders NorenUpp ↑