Ålderstigna böcker…

kvällslektyr

Hmmm.. jag börjar nog bli gammal. Eller så har jag inte uppdaterat mig på läsefronten  – åtminstone inte när det gäller bra böcker för barn i början på skolåldern. (jo så måste det vara.. för gammal är jag ju inte alls… verkligen inte!!!)

Idag sprang jag förbi biblioteket på min lunchrast – vi var utan kvällslektyr åt bus. (Har läst  Håkan Bråkans -skrattbok, -busbok, -tokbok och -skräckbok på raken – dom rekommenderas om man vill avsluta kvällen med att skratta!!!) Men jag hittade inga roliga böcker. Eller om sanningen ska fram – jag hittade bara ”nya” roliga böcker. Och huruvida dom verkligen ÄR roliga har jag ju faktiskt ingen aning om… Jag har ju aldrig läst dom själv…Jag letade i mitt kartotek uppe i skallen, kom ihåg en uppskattad författare och tänkte så leta reda på några böcker av honom som  jag tyckte var roliga när jag var liten. Men dom böckerna fanns inte… Hmmm… jag fick gå till informationen och fråga.

– Jodå, dom finns. Men nere i magasinet.

Jaha.. dom är alltså för gamla för att få ta plats i hyllorna. (Det var samma sak när jag skulle låna Mio min Mio i somras – den var magasinerad!)

Nu är dom inte ett dugg ovilliga att leta reda på böcker nere i magasinet på vårt bibliotek. Det gör dom gärna.. bara dom har tid. Det var också helt problemfritt idag. Jag fick till och med följa med själv…

Med mig upp hade jag sedan två böcker av den danska författaren Ole Lund Kirkegaard – Gummitarzan och Gusten grodslukare.

Dom minns jag som roliga. Hoppas jag minns rätt. Gör jag det lär det bli fler svängar ned i magasinet på biblioteket.

(men jag tackar inte nej till tips på riktigt BRA NYA barnböcker för barn i tidig skolålder… Jag behöver nog uppdatera min databank på bra barn- och ungdomsförfattare…)

9 kommentarer

 1. Bia

  Ska bli spännande att se vilka bokförslag du får!
  Jag har samma dilemma….
  Kirkegaards böcker vet jag att jag gillar/gillade.
  Mina första lågstadieelever var födda -73, de uppskattade
  också dessa böcker och du är ju i samma ålder så…
  Vi har högläsning för alla, dvs barnen är från 2,5 år till 6.
  Då är det svårt att hitta en bok som passar alla.

  Kram/Bia
  PS: kolla här http://www.eslflashcards.com/
  där finns fina, färdiga kort om prepositioner, adjektiv, känslor och mycket mer. Jag har skrivit ut några som ska plastas in och användas i förskolan. DS

 2. Ulrika

  Gummi Tarzan var min favorit. Har en bok kvar sedan jag var lite och den läser vi nu 🙂

 3. Å

  Roald Dahl har ju skrivit en del roliga böcker (inte så nya kanske…..) Favoriten kommer jag aldrig riktigt ihåg vad den heter men någonting i stil med ”Den fantastiska herr räv”.
  ”Om jag bara inte hade…..”-böckerna är ganska kul.
  Det känns som jag har läst massor av roliga barnböcker men jag kommer inte på någon fler just nu tyvärr.

 4. Anna

  Böckerna om Palle och hans pappa passar perfekt, humoristiska och lättlästa. Kommer inte ihåg författaren, men bibblan i Kalix har de flesta.

 5. annas Perssonliga

  De senaste åren har jag fått köpa Lasse Majas Detektivbyrå till kusinerna och kompisars barn… annars känner jag bättre till böcker för mindre barn.
  Alla faktaböcker brukar ju vara poppis 😀

 6. Eva

  Jag minns att jag tyckte att Barna Hedenhös var otroligt roliga böcker när jag själv var liten! Och det tyckte min pappa också, som läste dem för mig.. ❗ 😛

  http://www.barnboken.nu/cgi/kort/9789163810053.shtml

 7. trollmor

  Försöker tänka på vad vi pöljde för böcker men det har ju blivit några med tre barn. För läst har vi gjort. Vi hade en bokbuss på den tiden som stannade utanför vårt hus. Barnen har givetvis fortsatt sin läslusta och numera lånar vi böcker av varandra. Jag och dottern har nyss läst alla shopaholic böckerna .
  Böcker är ett måste för mig.
  kram ewa

 8. Cia

  Jag har faktiskt för mig att jag gillade dem jag med. Men att ha Mio min Mio undanstoppat är enligt min mening tjänstefel!

 9. MissyElliot

  Gah, inte får man plocka ner dem i magasin. Du glömmer väl inte Herr och fru Slusk och naddapdlöks. De är ju toppen om man vill skratta lite…
  😆
  kramiz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2023

Tema av Anders NorenUpp ↑