Färgade klossar av is

Ovan syns färdiga bygg-klossar av is. Av färgad is.  Ett av delarna i TEMA VATTEN som vi jobbar med just nu på mitt jobb. Här nedan är hur vi gjorde dom.

En bit silkespapper lades i botten på en avklippt mjölktetra. Denna fylldes sedan med vatten och  ställdes därefter ut för att frysa till under natten.

För att få till stadiga klossar fick isen dock flyttas vidare in i frysskåpet i några dygn för att frysa till ordentligt. Utomhus skulle dom nämligen tina varje dag igen. Men gör man detta tidigare på vintern så är det ju bara se till att dom inte snöar över…

När isen var ordentligt hård var det bara skala. Svårt, pilligt och framför allt kallt om händerna. Men väl värt jobbet.

En hel back med härligt färgade klossar. För utelek. I ett par dagar…

Dock rekommenderas att göra detta tidigare på året. Nu smälter klossarna otroligt fort även här uppe i norrbotten. Och i resten av Sverige är det ju helt otänkbart att frysa nånting utomhus nu. Men ni får väl spara idén i hjärnkontoret och plocka fram det när graderna kryper ned mot minus igen — för det kommer en ny vinter. GARANTERAT.

 

5 kommentarer

 1. Erica AKA Tomtens Dotter

  Coolt!
  Tänk att göra en isborg av sånt ”tegel” 🙂

  Ha en fin helg

 2. Matts Jansson

  Och detta säger du nu !!! jag vill göra så men måste vänta till nästa vinter
  Vad kan man bygga av dom ? vad byggde ni

  Svar:Vi byggde inget speciellt. Dom använde dom till skatter och sånt i leken.

  Men jag är sugen på bygga en röd islykta till lucia. Bara det är kallt. Fjolårets lucia hade det inte funkat. Det var varmt, varmt, varmt…

 3. Hanna

  Jag lät mina barn skala mjölkpaket-is tillsammans med varmt vatten. Då blir det ganska uthärdligt. Sen tog vi ut blocken och byggde saker på gården. Gick inte så värst. Det var för varmt för att isen skulle kunna fastna och när vi gått in fick inte isen vara ifred så att det hann frysa ihop. Jag hade behövt börja med det här tidigare under vintern. Tur att det kommer fler vintrar!

  Apropå röda ljuslyktor. Vi ställde ut hinkar som blev ljuslyktor. När barnen lekte med dem gick det hål och vattnet rann ut. Då fyllde vi med rött vatten inuti. Det blev riktigt häftigt! (Fast yttre lagret is sprack lite).

  Svar: Jepp varmvatten funkar. Men det här gick också bra. Lät bara bitarna ligga en liten stund och svettas innan.

  Ni frös alltså vatten i hinkar för att göra genomfrusna? Och sen fyllde med rött vatten när dom sprack? Eller… Ljuslyktor i hinkar gör vi varje år annars. Fast oftast vita.

 4. Hanna

  Vi ställde ut hinkar med vatten för att se vad som hände. I en del hade vi lagt olika föremål, i andra färgat vatten och i en del bara vanligt vatten.

  Beroende på nattemperaturen hände olika saker. Ibland var innehållet i hinkarna som ljuslyktor, med frusna kanter, men med vatten inuti. I en av dessa ljuslyktor, som var ordentligt frusen både i botten och på toppen, gjorde vi ett hål och hällde av vattnet som var i. Genom det lilla hålet fyllde vi sedan lyktan med rött vatten och ställde ut den för att frysa en vända till. Resultatet blev alltså en stor ofärgad hinkformad isklump med en röd boll inuti. Det enda tråkiga var att det yttre lagret is sprack lite när det inre lagret frös.

 5. Maria

  Vilken smart idé med silkespappret!
  Har bara tänkt att man har typ vattenfärg eller hushållsfärg i, men detta blir ju jättesmidigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2023

Tema av Anders NorenUpp ↑