Glaskulor … eller pumlor

glaskula3

 

glaskulor2

 

Ett sexpack med dessa glaspumlor hittade jag på loppis för några veckor sedan… Jätte-jätte-fina, om ni frågar mig. Och eftersom det BARA får  vara glas i min gran så går det med en del… kostar dom 20 spänn  är det liksom ett givet köp…

 

glaskulor1

 

Idag har jag shoppat ”årets julpumla”… (som faktiskt blev  tre)

Men den (dom) får eget (egna) inlägg senare…  Gamla Årets pumlor hittar ni här:

2012 ( en dödskalle OCH en klocka)
2011 ( en tomte)
2010  (en skridsko)
2009 (en gitarr)

 

Någon som inte förstår ordet PUMLA. Här är två citat från två websidor (som jag länkar till)

Wikipedia:
En julgranskula är en dekorativ ihålig kula av glas eller plast som hängs i julgranen, den kan vara i flera olika färger.I vissa delar av Norrland används det dialektala ordet pumla eller pomla i betydelsen julgranskula.

 

Pumlans vänner

Till sist var jag tvungen att, motvilligt, erkänna för mig själv och min, vid det laget mycket nöjda, sambo att hon faktiskt hade rätt: ordet ”Pumla” existerade inte i riksspråket och var tydligen något som jag har fått med mig ifrån ”Lule-målet”.

Detta ord som varit en naturlig del av mitt enkla liv existerade inte längre…

Och visst…om man tänker efter…det något rasistiska, men dock, skämtet om vad en svart man och en julgran har gemensamt…skulle, för att ta ett exempel, knappast fungerat på min Norrbottniska dialekt…

 

Någon fler än jag som säger PUMLA??????

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 kommentarer

 1. Lillkakan

  Kula 😆

 2. Julpussar

  Åh, jag älskar ordet pumla!
  Är inte alls uppvuxen med det utan hörde det första gången för en fem-sex år sen, men ååhhh vad jag gillar det! 🙂 Nu känns det liksom så självklart att en så fin sak ska ha ett alldeles eget namn!

 3. Sarah

  I Västernorrland där jag bor säger man pomla 😉

 4. Soffie

  Kula säger jag 🙂 va fina de är…

 5. Pernilla

  Nix, inga Pumlor på Gotländska. Här säger man ”Julgranskule” .

  Jag är också en glaskulesammlare. Har massor!!
  Har köp endast en i år. Bara vanligt fin liksom.
  /P

 6. Therese - Sockenvägens Söta

  Kulor/pumlor, här säger vi både och, men med pumla så syftar jag främst till de jag ärvt av mormor som är sköra och gjorda i fint glas…
  Trist på din rygg, hoppas verkligen du får hjälp så det lindras! Själv tänker jag ta vila någon dag, sedan testa några ryggövningar, har blivit lite mycket mage på sistone, så jag kanske måste balansera upp det, annars får jag gå till min massör som får bryta till mig. KRAM KRAM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024

Tema av Anders NorenUpp ↑