Väntar julpost

tomtelåda2

 

Så är det då snart dags för julkalender. På mitt jobb har vi alltid en kalender  utomhus. Tomten har lämnat ett brev i postlådan och innan vi går in och äter lunch vittjar vi lådan, läser brevet och löser gåtan samt får en julpumla (ok då – julkula) i belöning. Den hängs i ett träd på förskolegården och lyser upp det annars ganska färglösa som råder i december. (och vi får träna siffror, dagens datum, räkna kulor och träna räkneorden)

I flera år har vi haft en matematikjulkalender på jobbet.
Om den kan man läsa t.ex här: https://www.candygirl.nu/2011/11/15/mattekalendern-nu-i-pdf/

Förra året så var dock barnen inte i rätt fas för att fixa en matematikkalender på ett bra sätt. Vi hade inte jobbat lika intensivt med matte som tidigare år och barnen var relativt små.

Så jag gjorde en ny kalender. Jag tecknade bilder ur kända barnvisor, många med jultema. Och sedan skrev jag om texterna som sagor… och i slutet av varje saga – när barnen löst vilken sång det handlade om –  fick barnen sjunga sången.

Det  blev alltså sagor och sång. Lite fantasi sådär. Och språkträning.. man måste kunna koncentrera sig, lyssna

Den kör vi i med… https://www.candygirl.nu/jobbet-och-sant/lindas-pedagogiska-ideer/julkalender-sagor-och-sang/ (den här länken kommer ju med sista luckan först – men det är ju bara jobba sig bakåt, om man är intresserad!)

Samma kalender som ifjol. Men med ny postlåda. Den gamla (som var av plast och hängde i ett träd) var  mer än lovligt trasig redan förra året. I år har vi tagit reda på en pensionerad ”riktig” låda – som jag pimpat till lite med en av alla mina tecknade tomtar. Känns som om den här kommer hålla ett bra tag…

Blev  i alla fall jättebra

Nu kan vi snart börja räkna ned… dan – före dan – före dan….

tomtelåda3

 

3 kommentarer

 1. Pernilla

  Minns kalendern förra året. Det var ungefär då jag hittade dej, eller tvärtom, jag minns inte? Ser fram emot årets.
  /P

 2. soffie

  jag har en mattekalender i år till mina 1or med massor av mattekluringar 🙂 sen får de en chokladbit i julkalendern med 🙂 vilken fin julpostlåda och vad roligt ni har det på er förskola, du har verkligen många bra ideer:)

 3. Camilla

  Så mysigt! Vem skulle inte vilja vara dagisbarn hos dig? Det känns som att du kan locka fram den där mysiga känslan bland barnen, vare sig det gäller jul eller allt möjligt du fixar med.
  Hoppas att du mår bättre i ryggen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024

Tema av Anders NorenUpp ↑