Kreta, Lördag 12 juli: Dagen vi upptäckte att en av våra favorittavernor inte längre ligger på topp!

grekisk vy

Här kommer en fortsättning på Kretadagboken

Dag 6:

Lugn och skön natt. Som vanligt sov vi med alla dörrar och fönster öppna. Jag var upp och stängde igen halv sex på morgonen.

Det blåste ganska duktigt på förmiddagen. Men det var bara skönt med lite vindar efter värmeböljan som varit. Vi började dagen med härlig frukost och sen 1 timmes promenad, i bustempo. Till lunch gjorde vi Pasta Carbonara (på pulver!!! haha… ) och en stor sallad. Och jag vräkte som vanligt i mig mängder av Tzatsiki.

Badet idag innebär härliga vågor. Så det blev mycket busande. Sen var vi lagomt trötta för att sitta och surra på balkongen medan bus såg Nicke Nyfiken.

Till middag åt vi på en av tavernorna som varit en av våra favorittavernor de tre åren vi besökt Geo tidigare. Tyvärr hade dom tappat ”det där lilla extra”. Förr om åren var det mor i huste som lagade maten. Ingen meny fanns, utan man fick gå in och kika i grytorna vad hon lagat just denna kväll. Passade inget kunde man alltid få något grillat. Det brukade vara såååå god mat. Dessutom fick man smaka sånt man annars inte hittade på menyerna. Hennes trevliga dotter skötte mycket av serveringen och en av bröderna grillade. En annan bror brukade också hjälpa till. Hela famlijen var för övrigt helt tokiga i bus. Första året bus var där fick vi ett dussin ägg och färsk lammjölk en förmiddag – ”to the baby”. Andra året bus besökte dom kunde dom inte låta bli att busa och leka med honom. Dessutom hade dottern i huset fått en egen dotter som var mycket intresserad av bus… haha…

Nu var mor i huset ute ur bilden. Jag såg henne, men hon verkade inte sköta maten längre. Disken hon brukade ställa upp sina grytor på var borta och det var sönerna som skötte maten. Dottern syntes inte alls till. Detta innebar att det numera var vanlig meny och därmed vanliga tavernarätter som fanns att välja mellan. Trist.

Jag åt i alla fall Risfyllda Soutzokakia och maken tog Lammsouvlaki.

Maten var god, men det kändes som att det där mysiga lite familjära känslan var borta. Vi bestämde oss för att inte gå dit mera…

Bus köpte, som vanligt glass, och sen satt vi på torget och lyssnade på lite livemusik innan vi gick hem till lägenheten och pimplade vatten!

Bilden ovan älskar jag.. den är verkligen Grekland för mig…

5 kommentarer

 1. Cia

  Ohhh de där första 3åren hade jag velat vara med!

 2. candygirl

  Cia: Ja den tavernan var super… och vilken service… ingen prislista, eftersom meny saknades. Men det blev aldrig dyrt. Den gången vi fick ägg och mjölk sa dom till oss på kvällen att komma dit nästa morgon. Vi tyckte det var aningen knäppt att gå till en stängd taverna på fm, men dom såg minsann när vi passerade och kom med äggen och mjölken. Det är väl som dom ger till sina spädisar. Bus var 9 månader då, och hade slutat amma (så jag fick dricka vin hur mycket jag ville!). Äggen åt vi upp men färsk lammjölkt var INTE gott. Jag smakade. Blä.. denslog vi ut i slasken! Men det var ju snällt av dom.

  Samma år fick vi även färskbakade bröd och nykokta grönsaker, samt paj, vid flera tillfällen av hon som ägde hotellet vi bodde på då. Grekerna är ju extremt barnkära och när det dessutom är en liten busig lintott kan dom inte få nog av bebisar tydligen…

  Förövrigt brukar dom tro att maken är Grek och börjar prata grekiska till oss när vi är ute. Och i år blev JAG – med mitt superblonda hår – tilltalad på grekiska flera gånger när jag var och handlade.. Jag skulle verkligen vilja kunna prata grekiska!

 3. Junitjej

  Vilken fin bild! Nu har vi samma värme som i Grekland. Åtminstone känns det så. Ha en fortsatt skön sommar!

 4. trollmor

  Oj nu blev jag väldigt greklandssugen.
  Måste dit nästa vår el höst.
  Kramis

 5. trollmor

  Ha ha nu tror jg visst vi var inne o skrev till varandra samtidigt. 😆
  kramis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024

Tema av Anders NorenUpp ↑