Löparknä

voltaren

 

Jaha…

I går var jag första svängen efter långloppet i söndags. Det kändes hur bra som helst. Dock var ena knät ont i nedförsbackar. Men inte annars…

Väl hemma fortsatte jag städa och sen åt vi middag.

Därefter fick jag jätteont i höger knä. Jag kunder omöjligt gå ned för en trappa. Det gick bara inte. Dock tog vi en promenad. Det gick bra – det kändes, men funkade. Dock blev det sämre och sämre vad kvällen led.

Fram med voltaren och knäskydd.

Och lite googlande. Läste på forum, läste fakta och jämförde ömma punkter med andras… och snabbt hade jag hittat felet.

Jag är tämligen säker på min sak;

Löparknä drabbar oftast långdistanslöpare, därav namnet, men kan även drabba cyklisterskidåkare och tyngdlyftare. Problemen uppstår på grund av att senan som går längs utsidan av låret, iliotibialbandet, orsakar friktion och inflammation i en bursa (slemsäck) på utsidan av knät, över lårbenets epikondyl. Särskilt vid löpning i nedförslut och vid fristilsskidåkning är skaderisken stor. Löparknä upplevs oftast som en skärande smärta på knäts utsida.

För att bli av med problemen räcker det ofta att träna lättare, alternativt byta träningsform och kombinera detta med stretching och eventuellt något antiinflammatoriskt läkemedel.

Saxat från Wikipedia

Så den planerade 6km-rundan nu i morse har fått utebli. 🙁 Istället har jag roat mig med att stretcha – vilket tydligen är suveränt mot just Löparknä

http://www.runnersworld.com/injury-treatment/stretching-and-strengthening-exercises-iliotibial-band-syndrome

Och dröm om min förvåning då smärtan försvann direkt jag stretchat mig genom programmet (ja inte den sista punkten – äger inget gummiband). Den är dock tillbaka ganska på en gång, nu när jag satt mig i soffan, vid laptopen – knät gillade inte att bli böjd i sittande ställning.

Det blir voltaren och knäskydd idag med.

Och innan jag sticker på jobbet ska jag kyla knät – det ska visst också vara bra.

Hoppas hoppas hoppas det här inte hunnit så långt, och att det går snabbt över. Jag kommer bli tokig om jag inte kan springa… jag behöver inte springa långt, men åtminstone 5 km per gång…

5 kommentarer

 1. Erica AKA Tomtens Dotter

  Stackare. Men ta det lugnt nu ett tag. Simma eller nåt istället under nån vecka?

 2. Soffie

  men ajaj stackars dej, du får vara försiktig.
  svar,jag vann biobiljetter i förra utlottningen får de om jag har tur igen…

 3. Junitjej

  Aj då! Vila dig i form.

 4. ::Ulle::

  Ajajaj! Ta hand om dig och knät!

  Trevlig helg, karm! =)

 5. Pernilla

  Jag brukar också va min bästa doktor. Men du, vänta nu inte för länge innan du söker hjälp. Om det inte går över alltså.
  /P

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024

Tema av Anders NorenUpp ↑