Min svarta planeringsbok

Jag berättade här om dagen  i ett svar på en kommentar om min svarta planeringsbok. Och då tyckte Tomtens Dotter att jag borde göra ett eget inlägg om den boken. Och visst…här är det:

Jag har alltså en svart anteckningsbok som jag införde inför julen 2002. I den skriver vi alltid upp exakt vad som ska handlats inför jul. Samt hur mycket. Det antecknas även vilka gäster som kom och åt och sedan fyller jag i hur mycket som eventuellt blev kvar av maten. Detta innebär att det är enkelt att planera nästa jul. Bara kika i listan, se vad man köpt eller gjort på tok för mycket av eller om det var nåt som inte räckte. Och eftersom det dessutom står hur många vi var vid middagen så är det också lätt att få en bild över hur mycket som behövs om man ska ha fler eller färre gäster nästkommande jul.

Eftersom vi handlar tillsammans med svärmor brukar jag även markera vem som köpt vad. Och så kan vi plocka fram listan nästa jul och göra en bra handlingslista.

Jag gör också anteckningar om hur allt flöt på dagarna innan och på själva julafton. När handlade vi? När gjorde vi tjälknölen? När vi började med maten? När vi la upp på faten? Möblerade om för att få plats? osv… Då är det lätt att kolla hur man ska lägga upp det nästa gång så man vet att körschemat stämmer. Till exempel står det på fjolårets jul att vi satte på potatisen en halvtimme för tidigt. Ha… då gör vi inte det i år.

Jag brukar också lägga till om det är nåt jag ska tänka på inför nästa år. I fjol glömde vi tex tina räkor i tid så det blev lite stress. Då står det som en extra markering: TINA RÄKOR I GOD TID.

Förutom mat/dryck och godislistan skriver jag alltid upp vad vi tänker köpa i julklapp åt folk och vad vi sen köpte. Dessutom fyller jag i vad vi fick i julklapp och av vem. Jag kan alltså gå tillbaka och kolla vad jag fick julen 2003.

Samma bok används till nyår och andra större sammankomster – som påsk och större födelsedagsfiranden.

Suveränt att ha allt på ett och samma ställe.

(Behöver jag säga att jag gillar att planera??!)

7 kommentarer

 1. Carina

  Låt mig gissar att det är en yrkesskada du har en släng av 🙂
  I förskolans värld planeras det för att se utvärderas när det planerade är utfört, lite så som du gör faktiskt 🙂
  Trots mång aår i branschen är planering inte alls min starka sida 🙂

 2. Åsa

  Jädrar vad ambitiöst! Och praktiskt!

 3. Ica (Tomtens Dotter)

  Tackar!
  Kul att läsa! Själv håller jag på att sammanställa Familjen Nilssons julrecept i en kokbok. Just nu finns den bara som ett worddokument, men någon gång när jag blir ambitiös ska jag fotografera maten och sedan beställa en fotobok till mig, mamma och syster.
  Har lite samma tänk där, med recept kopplade till inköpslista och ett körschema…

 4. soffie

  wow va bra att anteckna så. 😀

 5. Cia

  Lite som Emils mamam fast hon anteknade hyss i sin blåa bok istället… Men jag ser dig lite som Alma just nu 😉

 6. Sanna

  Hi hi…jag gillar också att planera men jag gör om mina listor hela tiden så att föra det i en anteckningsbok skulle inte fungera för mig. Vet inte men det är en slags kontroll över vardagen att skriva listor och en slags meditation. Jag tycker även om att planera året som ska komma då nyårsafton börjar komma.
  God fortsättning på den härliga julen.
  Kram!

 7. Ulrika

  Ramlade in på din blogg o läste om planeringsboken ”Jul” Bra! såg att potatisen satts på för tidigt, skall ge dig ett av min mammas husmorstips; Sätt på potatisen i god tid, när den är färdig häller du av vattnet noga, lägger i hushållspapper och på med locket. Linda in hela kastrullen i tidningspapper och sen vira in den i en filt, ställ den på sängen. Nu kan du pyssla med annat och när det är dags att sätta sig vid bordet så bäddar du upp potatisen. Funkar alltid! Så här gör jag väldigt ofta, jul som midsommar. Smaklig Spis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2023

Tema av Anders NorenUpp ↑