…one small step for a (wo)man…

I Tisdags åkte jag och förskolans äldsta barn till rymden.
Sådär bara… hur kul som helst. Ni skulle varit med!

Jag använde mig av en CD-skiva; Danssagor av Helena Skogh, och valde just RYMDEN. Och för att få rätt rymdkänsla så fixade jag lite runt omkring också

Barnen fick använda sina vanliga gula reflexvästar som rymddräkter. (vilket blev hur coolt som helst på fotona från resan – reflexerna gjorde fräna effekter, något man annars brukar bli irriterad över, men här blev det precis passande) Och precis som jag förutsett frågade dom efter rymdhjälmar. Dessa gjorde jag som på bilden ovan – av folie. En stor bit över huvudet – nästan som typ ett huckle – och en dubbelvikt bit undertill som fäste ihop allt och som då dessutom blev ”skydd” för hals och hakan. Barnen blev jättenöjda med sina hjälmar.

Det rum vi skulle använda har helt sjukt högt i tak. För att få lite mysigare stämning spände jag upp trådar kors och tvärs i rummet. Över dessa draperade jag sedan tyger i lite murriga/blanka färger. Fäste bara med säkerhetsnålar och klädnypor. Hängde även upp ballonger som sol och planeter samt ett silverfärgat tyg med utklippta guldstjärnor på:

Sen hade vi såklart ganska mörkt i rummet. Inte som på bilden ovan till vänster, men den är fotat med blixt.

Som rymdraket markerade jag en kvadrat på golvet – precis lagom för de sex barnen samt mig själv.

Sen var det bara räkna ned och åka.

Skivan har intalad text som talar om vilka planeter man besöker; typ månen (där man svävar omkring), hoppa-på-ett-ben-planeten, sova-planeten,  storm-planeten… osv. Barnen ska agera/röra sig/dansa  och kände direkt igen ljudet när raketen skulle vidare till nästa planet. Snabbt som sjutton var då då på plats inom de markerade linjerna som föreställde raketen.

När vi kommit tillbaka till jorden igen körde vi samma resa igen – fast utan tal. Och då hittade barnen på egna planeter: popcorn-planeten (där hoppar man runt som popcorn), gå-på-tå-planeten, snurra-planeten osv…

Sen var alla så svettiga så vi fick avsluta med rymdsaft.

Och jag fick gå byta t-shirt. Men det var det värt!

 

5 kommentarer

 1. Åsa

  Hur coolt som helst ju! Och jag misstänker att uppskattningen var stoooor!!!

 2. Hanna

  Jag brukar också använda mig av skivan med Danssagor. Fast jag kör de två första; i Trollskogen och så den med Havet som passar vårt projekt om vatten och båtar. Barnen älskar det, men utrymmet räcker inte riktigt till så jag brukar passa på de dagar vi har färre barn, under påsklovet förra veckan exempelvis.

  Låter hur som helst jätteroligt. Inspirerande med allt i taket!

 3. Camilla

  Så härligt, kreativt! 🙂

 4. Linda aka Javamorsan

  Wow vad häftigt!

 5. Helena Skogh

  Åh vad roligt!

  Det var precis så här jag föreställde mig att skivan kunde användas! Tack för det!

  Jag hoppas att du även hittar på liknande upptåg med de andra sagorna!

  Stor kram!

  Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024

Tema av Anders NorenUpp ↑